Logo Gadero
service
Klustip

Zelf afdakje maken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst01-02-2022

Onderstaande stappenplan gaat in op het zelf maken van een haardhout berging of houten afdakje naast een muur of wand. Een afdak kan bijvoorbeeld worden gebruikt om uw haardhout droog te bewaren of uw fietsen / kinderspeelgoed weg te zetten. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een rechthoekig afdak van drie meter lang en één meter breed.

Populair is een terrasafdak maken van lariks douglas hout, kijk daarvoor ons grote aanbod lariks douglas timmerhout.

Benodigdheden:

  • 1 doos Torx schroeven verzinkt 4 x 50 mm lang;

  • 1 bithouder met torx bit;

  • 1 doos spijkers met dikke kunststof kop (golfplaat spijkers);

  • Waterpas;

  • Timmermanspotlood;

  • Accuboormachine;

  • Handzaag.

Polycarbonaat
8 uur voorbereiden
16 uur klussen
€1000 - €6500
Gemiddeld
1
Plaats bepalen

Bepaal waar u het afdak wilt plaatsen. Plaats en monteer bij het begin een vierkante tuinpaal tegen de muur. De paal in de grond plaatsen (de hoogte van het afdak is aan muurzijde dan ca. 290 cm) naast de gevel is niet nodig. Het is aan te raden de palen nabij de gevel door middel van kozijnpluggen aan de muur te bevestigingen. Het verticaal stellen kan eenvoudig met behulp van de waterpas. In het stappenplan 'Plaats een schuttingpaal aan een stenen muur' kunt u tot in detail lezen hoe dit eenvoudig kan worden uitgevoerd. Monteer naast de beginpaal op 3 meter afstand ook de eindpaal. Dit kan op dezelfde wijze.

2
Palen plaatsen

Plaats tussen de geplaatste 4 palen een middenpaal. Zorg er voor dat de palen allemaal op dezelfde (paalkop) hoogte staan. Daarmee is het verbinden op de paalkop straks eenvoudiger. Het gelijk zetten van de paalkoppen kan eenvoudig met de waterpas op een ligger / regel (paalkoppen over waterpassen). Wij kiezen in dit voorbeeld voor 88x88 mm geïmpregneerde palen, u kunt natuurlijk ook werken met hardhouten palen, zie pagina tuinhout.

3
Voorste palen plaatsen

Vervolgens gaat u op 1 meter naast de muur de andere twee hoekpalen plaatsen. Deze komen ca. 70 cm in de grond (aan tuinzijde is het afdak dan ca. 230 cm hoog, een fijne doorloophoogte). Vervolgens gaat u de palen langs de muur en de palen langs de tuin middels houten regels / liggers verbinden. Bevestigen van de regels / liggers aan de palen kan het beste met ijzeren schuttinghoekjesen onze TORX 4 x 50 mm schroeven. Ook kunt deze liggers met 100 cm tellerkopschroeven volledig doorboren vanaf de bovenkant. Zaag de palen indien nodig nog iets schuin af zodat deze niet boven de dwarsbalken uitsteken.

4
Golfplaten monteren

Nu de palen en de liggers stevig zijn bevestigd kan er (bitumineuze of polycarbonaat) golfplaat worden bevestigd. Voor het afdak van 3 bij 1 meter zijn 3 stuks van 1 meter bij 1,20 meter nodig. U heeft dan enige overstek aan de voorkant waardoor er minder snel regelwater naar binnen zal regenen. Het bevestigen van de bitumineuze of onze extra sterke polycarbonaat golfplaat kan het beste met waterdichte schroeven / spijkers met dikke kunststof kop, ook wel golfplaatschroeven bij ons genoemd. U kunt ook een houten dakje van rabat of brede schuttingplanken (potdekselen) maken. Dat geeft het geheel een veel natuurlijker aanzien. Deze is veelal ook 100% waterdicht.

5
Wanden dicht maken

Maak met de rabatplanken beide zijkanten (2 keer 1 meter breed) dicht. U kunt er ook voor kiezen om aan de voorzijde vlak onder het dak nog enkele rabatplanken aan te brengen. Hiermee zal er nog minder snel regenwater naar binnen kunnen waaien. Zo heeft u een luxe tuinberging voor skelters, haardhout, tuingereedschap, parasolvoet enzovoorts. Monteer bij rabatdelen een verticale 45x70 mm balk om de 50 cm voor extra stevigheid.

6
Vloer leggen

Onder het afdak kunt u betontegels leggen of enkele vlonderplanken, bij voorkeur hardhout. Daarmee ligt uw haardhout goed droog (de wind kan er immers nog door) of staat uw (kinder)fiets niet meer in de regen.

In aflevering #135 van GaderoTV waarin Ronny laat zien hoe je een afdakje maakt.

Afdak bouwen - Stappenplan snel aan de slag

afdakjehouten afdak afdak golfplaten

Andere 'Afdak' stappenplannen

Bekijk ook deze andere stappenplannen met tips voor:

Vragen of opmerkingen over zelf een houten afdakje maken? Bel gerust met onze tuinhout deskundigen. Telefoon 050 - 230.61.51 of email info@Gadero.nl.

Andere 'Afdak' pagina's

Bekijk ook deze andere stappenplannen met tips voor:

Gerelateerde klustips van Gadero