Logo Gadero
service
Blog

Gevelhout in verschillende breedtes, hoe doe ik dat?

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst27-08-2019

U wilt u woning of schuur bekleden met gevelhout in verschillende breedtes? Dan hebben wij enkele handige tips en aandachtspunten op een rij gezet. 

gevelhout verschillende breedtes

Bij een houten gevel met verschillende plankbreedtes gaat het doorgaans om 3 of 4 verschillende plankbreedtes in de maten 68, 90, 120 en/of 140 mm breed. Meestal kiezen klanten bij een open gevelbekleding van verschillende plankbreedtes voor "rechthoekige" rondom glad geschaafde planken met licht afgeronde hoekjes en niet voor de "ruitvormige" rhombus variant. 

streepjes code profiel gevel mix breedtes

Geschikte houtsoorten gevelbekleding

Qua houtsoorten worden thermisch gemodificeerd Ayous (lichtgewicht en nagenoeg noestvrij) en Padouk hardhout (unieke vergrijzing) veel toegepast in deze speelse vorm. Ook de houtsoorten Western Red Cedar, Siberisch Lariks en thermisch gemodificeerd Vuren/Grenen zijn beschikbaar bij Gadero voor deze toepassing. We hebben ook thermisch gemodificeerd Fraké gevelbekleding streepjescode profiel. Hierbij krijgt u de latten al in 4 verschillende breedtes geleverd, zodat u het niet zelf uit hoeft te rekenen hoeveel u nodig heeft. Dat scheelt een hoop werk! 

Wij raden u aan om voor één houtsoort te kiezen. Mocht u toch willen combineren, kies dan voor houtsoorten met vergelijkbare eigenschappen. Bij een dergelijke open gevelbekleding van hout met verticale latten dient men altijd rekening te houden met een goede ventilatie, zwarte panlatten en een zwart uv-werende bouwfolie

gevelhout verschillende breedtes hout

Schema gevelbekleding verschillende breedtes

Vaak krijgen we de vraag of we een schema hebben voor gevelbekleding in verschillende breedtes. Wij adviseren van de smalste en middelste plank breedtes maximaal 3 dezelfde naast elkaar te doen. Van het breedste deel maximaal 2 delen naast elkaar. Onderstaand schema hebben wij verticaal toegepast bij een woning met 3 verschillende plankbreedtes.

gevelbekleding hout meerdere breedtes hout

De S staat voor smal, de M staat voor Middelbreed en de B staat voor Breed.

Schema: M s m b m b s m s b b s s s m m b s b m b m m s s b m b s b s s m m m b b s m s s b s m m s b m s s b

Uiteraard hanteert u dit schema alleen bij grote vlakken. Heeft u een gedeelte van bijvoorbeeld 50 cm van een pilaar of naast een kozijn bij een hoek, probeer dan het vlak mooi passend te vullen met latten.

gevelbekleding in diverse breedtes

Open gevelbekleding monteren

U dient altijd rekening met een tussenruimte van 5 tot 7 mm rekening te houden bij een open gevelbekleding. Vergeet ook niet zwart uv-werend doek en een dubbele laag zwarte panlatten aan te brengen. Zaag de onderkant altijd schuin aan voor een betere afwatering. Hanteer aan weerszijden van uw dakranden ruimte voor ventilatie. Hanteer de juiste montage, bijvoorbeeld met RVS bolkopnagels. Plaats deze altijd keurig netjes in lijn door te werken met een smetlijn of waterpas en potlood. Werk volgens de voorschriften van gevelbekleding montage volgens het instituut CentrumHout.

Zin om aan uw gevel te beginnen? Bij Gadero vindt u alles om uw gevel compleet te maken. Bekijk ons uitgebreide assortiment aan gevelbekleding voor uw nieuwe gevel in verschillende breedtes.