Logo Gadero
service
Blog

Hout vs. Composiet

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst28-06-2018

Gaat u in de tuin klussen? Weet u niet welk materiaal u moet kiezen? Met dit blog helpen we u op weg om de juiste keuze te maken naar het materiaal wat bij u past. 

Hout vs composiet

Hout vs. Composiet

Hout is een natuurproduct, dat ziet u overal aan terug. Hout heeft noesten en kan oneffenheden bevatten. Daarnaast zien we ook wel gebeuren dat dezelfde houtsoort hele verschillende kleuren heeft. Daarnaast vergrijst hout in de loop der tijd en kennen alle houtsoorten een bepaalde vorm van werken. Maar wat ons betreft is dit ook de charme van het product.

Binnen de verschillende houtsoorten maken we qua noesten onderscheid tussen naaldhout en de duurzamere hardhoutsoorten zoals Padoek en Mukulungu. Hardhoutsoorten bevatten namelijk minder noesten dan naaldhout. Daarnaast zijn deze harde en duurzame houtsoorten stabieler en duurzamer dan hardhout. Dit maakt Mukulungu en Bankirai bijvoorbeeld heel geschikt voor een vlonder, terwijl u met Lariks Douglas een hele mooie overkapping maakt.

Gadero Vlonder bankirai

Composiet is een samengesteld product. We proberen composiet zo veel mogelijk op echt hout te laten lijken, een natuurgetrouw product waarvan je niet verwacht dat het van kunststof is. Binnen de composiet terrasplanken zijn er verschillende soorten te onderscheiden. Zo is er holkamer en massief composiet. Massief composiet is zwaarder, maar over het algemeen ook steviger dan holkamer composiet. Niet al het composiet is van kunststof. Neem bijvoorbeeld het innovatieve Resysta. Deze planken zijn volledig samengesteld van natuurlijke producten en hierdoor voelt het aan als echt hout.

Voordelen Hout of Composiet

  • Hout leeft meer

  • Hout is een natuurproduct

  • Bij composiet is elke plank gelijk

  • Composiet hoeft niet behandeld te worden met olie

Nadelen Hout of Composiet

  • Hout kan splinteren en bij verkeerde montage gaan rotten

  • Hout kan werken

  • Composiet is prijzig

  • Composiet is geen hout

Resysta vlonder

Levensduur

Gaat u de keuze maken of u hout of composiet gaat gebruiken? Kijk dan vooral naar de levensduur. Composiet is prijzig, maar gaat jarenlang mee. Voor hardhout geldt hetzelfde, sommige hardhout soorten kunnen met gemak 25 jaar mee. Accoya zelfs 50 jaar! Naaldhout heeft een minder lange levensduur en is goedkoper. Onze belangrijkste tip; bespaar niet op constructie en materiaal zoals schroeven. U zult zien; met de beste schroeven en iets dikkere balkjes verlengt u de levensduur gauw met een paar jaar.

Wij zijn fan van hout, welke keuze maakt u?