Logo Gadero
service

Mukulungu

Mukulungu klinkt Afrikaans en dat is het ook. Deze hardhoutsoort komt uit West-Afrika, voornamelijk uit Congo. Het is in Nederland een nog relatief onbekende houtsoort en dat is jammer, want Mukulungu heeft veel goede kwaliteiten. Het is een zeer duurzame hardhoutsoort met een bijzondere rood tot roodbruine kleur. Het is geliefd materiaal voor vloeren, zowel binnen als buiten. Vlonderplanken van Mukulungu zijn door de stabiele natuur van het hout zeer geschikt voor montage met clips. Naast vlonderplanken zijn er ook palen en balken van deze houtsoort, die ook wel Afrikulu genoemd wordt, op de markt. 

  • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Vlonders

  • Hekwerk

  • Tuinmeubels

Herkomst:

West-Afrika

Duurzaamheid:

Klasse 1

Kleur & Textuur:

Het hout heeft een prachtige rode tot roodbruine kleur

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

Mukulungu Vlonder houtsoort

Mukulungu vlonderplanken

Mukulungu is een hele duurzame hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse 1. Een vlonder van Mukulungu kan dus wel 25 jaar of langer blijven liggen, zeker als deze goed geventileerd en onderhouden is. Vooral opvallend aan deze hardhoutsoort is de prachtige rood tot roodbruine kleur. Daarnaast heeft het hout donkere aderen en een bijna zijdeachtige glans. Door de invloed van het zonlicht vergrijzen de planken heel fraai. Wilt u dit tegengaan? Behandel het hout dan regelmatig met hardhoutolie. Zo kunt u de natuurlijke kleur van Mukulungu langer behouden.

Vlonder mukulungu duurzaamheidsklasse1

Bewerkbaarheid Mukulungu

Mukulungu is zwaar en hard, maar wel goed te bewerken. Dit maakt het heel geschikt voor een stevige vlonder. Door de dichtheid van het hout nemen vlonderplanken van Mukulungu weinig vocht op. Hierdoor worden de planken minder glad en zijn ze zeer stabiel. Dit maakt Mukulungu vlonderplanken zeer geschikt voor blinde montage. Voor montage met clips is een houtsoort met vrijwel geen werking namelijk een must. Daarnaast is deze harde houtsoort zeer slijtvast, zodat uw vlonder ook lang mooi blijft.

Zorg dat Mukulungu altijd vooraf kunstmastig gedroogd is, dit voorkomt kromtrekking. 

Mukulungu vlonderplanken

Gunstige prijs

Voor mensen die op zoek zijn naar een hardhout vlonderplank met een gunstige prijs/kwaliteit verhouding is Mukulungu het antwoord. Hoewel deze hardhoutsoort vergelijkbaar is met Ipé, kunt u het bij Gadero voor een voordelige prijs bestellen. Mukulungu is kwalitatief nog een stapje hoger dan Bankirai. Het lijkt qua kleur een beetje op Padouk, maar Padouk is wel een hoger segment.

Mukulungu is geschikt voor veel verschillende binnen- en buitentoepassingen. Naast vlonderplanken worden er bijvoorbeeld ook meubels en hekwerken van gemaakt.