Logo Gadero
service
Blog

Verschil tussen Lariks en Douglas hout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst09-08-2019

Tijdens uw zoektocht naar tuinhout komt u vaak de term Lariks Douglas hout tegen. Dit hout is op dit moment mateloos populair bij toepassingen in de tuin. Mogelijk heeft u hier toch even raar van opgekeken, want dit zijn toch twee verschillende houtsoorten? Dat is waar, maar deze houtsoorten lijken zoveel op elkaar dat ze door elkaar heen te gebruiken zijn. Toch is er wel wat verschil tussen Lariks en Douglas hout. Dat is het best te zien in de kleur. Zo is Douglas meer roze van kleur en oogt Lariks meer geel. Ook in duurzaamheid en draadverloop zijn de twee niet helemaal gelijk. 

Douglas kapschuur zelfbouw

Benieuwd naar de verschillen tussen Lariks en Douglas hout? En de verschillende toepassingen van deze houtsoorten? Lees dan verder!

Lariks hout

Lariks hout, ook wel geschreven als Larix, valt op door de meer gele kleur. Europees Lariks groeit relatief snel door het gunstige klimaat en heeft grote groeiringen. Typerend voor deze boom is dat hij in de winter zijn naalden laat vallen. Lariks heeft een vrij hoge dichtheid voor een naaldhoutsoort, wat betekent dat het minder werking kent dan vergelijkbare houtsoorten. Lariks is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Dit maakt Lariks ook heel geliefd om in de bouw te gebruiken. Het is een sterk harshoudende houtsoort, hierdoor is Larikshout minder gevoelig voor schimmels en rotten. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het hout na verloop van tijd alleen maar harder wordt. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van deze houtsoort. Het hout kan noesten en kwasten bevatten.

Douglas hout zwarte schutting

Douglas hout

Douglas hout komt van de Douglasspar en deze boom is op veel plekken in Europa te vinden. Origineel komt deze boom over uit Amerika als de Origon Pine, maar inmiddels zijn deze twee niet meer met elkaar te vergelijken. De boom is tot wel 20 meter takvrij, waardoor er lange planken van gezaagd kunnen worden. Douglas hout is te herkennen aan de prachtige roze kleur en het hout heeft een warme uitstraling. Deze relatief snelgroeiende houtsoort dankt zijn duurzaamheid aan de snelle vorming van kernhout tijdens de groei. Dit kernhout bevat hars en zorgt ervoor dat het hout goed bestand is tegen schimmels en houtrot. Bovendien zorgt dit ervoor dat het hout alleen maar harder wordt naarmate de tijd verstrijkt. Douglas bevat net als Lariks noesten en kwasten, maar heeft een mooi recht draadverloop in tegenstelling tot Lariks dat vaak een meer onrustig draadverloop kent.

Lariks Douglas planken tafelblad

Verschil tussen Lariks en Douglas hout

Het verschil tussen Lariks en Douglas hout is minimaal, maar het bestaat wel. Het meest opvallende verschil is dus de kleur, maar ook duurzaamheid en neiging tot scheuren is verschillend voor deze twee houtsoorten. Bij beide houtsoorten heeft u de kans dat het hout gaat splijten, dus vastschroeven moet voorzichtig gebeuren. Toch zal Douglas iets minder snel gaan scheuren dan Lariks. Daarentegen is Lariks weer net iets duurzamer dan Douglas. Daarom bieden wij bijvoorbeeld staanders van Douglas hout en planken van Lariks aan, om zo de beste eigenschappen van beide houtsoorten volop te benutten. 

Lariks douglas kapschuur overkapping

Lariks Douglas hout gebruiken

Toch zijn de verschillen tussen deze twee houtsoorten nagenoeg te verwaarlozen. Daarom ziet u ook dat Lariks en Douglas hout onder één naam wordt aangeboden. Lariks Douglas hout is veelzijdig te gebruiken in uw tuin. Veel klanten zijn fan van deze houtsoort(en) door de mooie uitstraling, relatief hoge duurzaamheid en de goede prijs/kwaliteit verhouding. Zeker als Lariks Douglas goed droog kan waaien is het erg duurzaam. Het is af te raden om Lariks Douglas onbehandeld direct in de grond te plaatsen. Bij een overkapping kunt u de staanders dan ook beter op een betonpoer plaatsen. Voor een langere levensduur en om de kleur langer te behouden behandelt u dit hout met beits.

Montageservice

Laat u uw werk liever aan de specialist over? Kies dan voor de Gadero montageservice. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gadero heeft een groot aanbod aan Lariks Douglas hout. Bekijk bijvoorbeeld onze lariks douglas overkappingen, vlonderplanken, schuttingplanken, tuinschermen of potdekselplanken. Ook hebben we Lariks Douglas schaaldelen en tuintafels

Voordeel douglas tov lariks hout:

  • Net iets minder harsuittreding

  • Minder aantal zwarte/dode kwasten

  • Beschikbaarheid in langere en grotere afmetingen

  • Warmere rood/rosé kleur (i.p.v. gelige kleur)

Voordeel lariks tov douglas hout:

  • Net ietjes duurzamer