Logo Gadero
service

Douglas hout

Douglas hout

Lariks en Douglas hout zijn zeer gelijk en worden onder één noemer op onze site genoemd. 

Douglas hout is zeer populair. Vooral onbehandeld Douglas hout uit Noord Europa en Rusland heeft als kenmerk dat deze door langzamere groei in deze koude gebieden duurzaam is en bovenal die schitterende rose kleur heeft.

  • Harder dan bijvoorbeeld Grenen- en Vurenhout

  • Niet geschikt om direct in de grond te plaatsen

Nieuw! Bekijk ons stappenplan hoe bouw ik een overkapping van lariks douglas hout

Douglas kapschuur zelfbouw

Alles over Douglas Hout

In onderstaande video ontdekt u allerlei tips en nuttige informatie over douglashout. Of u nu een overkapping, schutting, terras of loungebank van douglas hout wil maken. In deze video over Douglas hout lichten wij deze houtsoort uitgebreid toe.

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Schuttingen

  • Overkappingen

  • Constructiehout

  • Vlonders

Herkomst:

Noord Europa

Duurzaamheid:

Klasse 3

Kleur & Textuur:

Rose kleur

Vergelijkbare houtsoorten

Schutting Douglas potdekselplanken

Douglas Eigenschappen

De nerf van Douglas is overwegend fijn en recht. De draad is soms hard waardoor bij droging splijten van het hout kan voorkomen. Net als bij larikshout kunnen er in het hout noesten en kwasten voorkomen. Douglas is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van douglashout een nog betere beoordeling dan vuren- of grenenhout, zeker als het ook nog eens verduurzaamd is. Het hout heeft na impregnatie eerst een licht groene kleur, maar dit verdwijnt in de loop der tijd. Onze houthandel levert douglas hout altijd onder EUTR keurmerk.

Voordelen Douglas Hout

Europees Douglas heeft een volumiek massa tussen de 450 tot 700 kg per m3. Het hout heeft vers een roze-achtige kleur, die door de invloed van lucht en licht verkleurt naar een oranjeachtig geelbruin. De nerf van het hout is (zeer) fijn. De draad is overwegend recht en hard. Na het zagen is er een duidelijke vlamtekening op het hout te zien. Het hout is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes voorkomen. Ook komen er volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten voor. Douglas heeft als eigenschap dat het na drogen steeds harder wordt. Wilt u vergrijzing van douglashout voorkomen? Gebruik dan een (blanke) beits.

gadero beits olie

Onderhoud en bewerkbaarheid

Het spijkeren en schroeven van douglas dient voorzichting te gebeuren. Er bestaat de kans dat het hout gaat splijten. Indien er gespijkerd en/of geschroefd gaat worden op de kanten van het hout dan altijd eerst voorboren. De bewerking met handgereedschappen is niet eenvoudig. Machinale bewerking met cirkelzaag of schaaf geven weinig problemen. Hierbij is het wel nodig om met scherp gereedschap te werken. Douglas vind ook zijn toepassing bij zware damwanden, dekplanken en beschoeiingen.

Oppervlaktebehandelingen zoals beitsen en verven hechten goed op droog douglas hout. Later uitzwetende harslagen kunnen de oppervlaktebehandeling lokaal beschadigen. Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn.

Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.

Schutting Douglas potdekselplanken

Lariks of douglas

Verschil Lariks en Douglas hout

Lariks en Douglas worden vaak in één adem genoemd, omdat de verschillen maar minimaal zijn. Er zijn een paar eigenschappen waardoor u de twee uit elkaar kunt halen. Zo is Douglas doorgaans iets rose van kleur, terwijl Lariks geler is. Daarnaast zou Douglas iets minder snel scheuren dan Lariks, maar wordt van Lariks gezegd dat het iets duurzamer is dan Douglas. Door de kleine verschillen worden deze houtsoorten vaak door elkaar gebruikt. Voor dikke staanders kiezen wij voor Douglas hout en voor planken Lariks, om zo de beste eigenschappen van deze houtsoorten te benuten. Ook ziet u vaak Lariks Douglas op de website staan, dan is het een combinatie van de twee. Meer weten over het verschil tussen Lariks en Douglas hout? Lees dan ook onze blog.

Douglas hout te koop

Kijk onder schaaldelen voor zogenaamde boomschors planken of ontdek onze zweedse rabatdelen van trendy douglas hout. Eveneens hebben we een groot aanbod los lariks douglas timmerhout en enkele kant en klare terrasoverkappingen en kapschuur bouwpakketten van douglashout in ons assortiment.

In ons assortiment tuinhout vindt u diverse artikelen van douglas hout, uiteraard voor de beste prijs. Bestel nu bij de grootste houthandel van Nederland en België. Bel ons gerust voor vragen over behandelen en ons assortiment.

Lariks en Douglas hout