Gadero houtsoorten

Welke houtsoort past het best bij uw klus

Gadero houtsoorten

Douglas Hout

Douglas hout is zeer populair. Vooral onbehandeld Douglas hout uit Noord Europa en Rusland heeft als kenmerk dat deze door langzamere groei in deze koude gebieden duurzaam is en bovenal die schitterende rose kleur heeft.

Nieuw! Bekijk ons stappenplan hoe bouw ik een overkapping van lariks douglas hout

Voordelen Douglas Hout

Europees Douglas heeft een volumiek massa tussen de 450 tot 700 kg per m3. Geelbruine kleur van het hout. Deze kleur gaat onder invloed van lucht en licht naar de fraaie verkleuring oranjeachtig geelbruin. De nerf van het hout is (zeer) fijn. De draad is overwegend recht en hard. Na het zagen is er en duidelijke vlamtekening op het hout te zien. Het hout is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes voorkomen. Ook komen er volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten voor. Douglas heeft als eigenschap dat het na drogen steeds harder wordt. Wilt u vergrijzing van douglashout voorkomen gebruik dan een (blanke) beits.

  • Duurzaamheidsklasse 3
  • Afkomstig uit Europa
  • Geschikt voor schuttingen, overkappingen, constructiehout en vlonders
  • Harder dan bijvoorbeeld Grenen- en Vurenhout
  • Niet geschikt voor in de grond

In onderstaande video ontdekt u allerlei tips en nuttige informatie over douglashout. Of u niet een overkapping wilt bouwen van douglas hout of een schutting, terras of loungebank wil maken. In deze video komt Douglas hout lichten wij deze houtsoort uitgebreid toe.

Douglas Eigenschappen

De nerf van Douglas is overwegend fijn en recht. De draad is soms hard waardoor bij droging het splijten voor kan komen. Net als bij larikshout kunnen er in het hout noesten en kwasten voorkomen. Douglas is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van douglashout een nog betere beoordeling dan vuren- of grenenhout. Zeker als dit ook nog eens celfix verduurzaamd is. Het hout heeft dan in eerste aanleg een lichte groene kleur. Onze houthandel levert douglas hout altijd onder EUTR keurmerk.

Douglas houten schermOp de foto is duidelijk de warme rose kleur van douglas hout zichtbaar.

Be- en verwerkbaarheid

Spijkeren en schroeven dient voorzichting te gebeuren. Er is kans op splijten van het hout. Indien er gespijkerd en/of geschroefd gaat worden op de kanten van het hout dan altijd eerst voorboren.

De bewerking met handgereedschappen is niet eenvoudig. Machinale bewerking met cirkelzaag of schaaf geven weinig problemen. Hierbij is het wel nodig om met scherp gereedschap te werken. Douglas vind ook zijn toepassing bij zware damwanden, dekplanken en beschoeiingen.

Oppervlaktebehandelingen zoals beitsen en verven hechten goed op droog douglas hout. Later uitzwetende harslagen kunnen de oppervlaktebehandeling lokaal beschadigen. Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn.

Het verschil tussen Douglas / Lariks en Vuren / Grenen is dat Douglas / Lariks minder noesten en geler van kleur is. Ook is Douglas / Lariks iets duurzamer dan vurenhout / grenenhout. Dat verschil is echter minimaal.

Lariks hout te koop

Kijk onder schaaldelen voor zogenaamde boomschors planken of ontdek onze zweedse rabatdelen van trendy douglas hout. Eveneens hebben we een groot aanbod los lariks douglas timmerhout en enkele kant en klare terrasoverkappingen en kapschuur bouwpakketten van douglashout in ons assortiment.

Douglas hout

In ons assortiment tuinhout vindt u diverse artikelen van douglas hout, uiteraard voor de beste prijs. Bestel nu bij de grootste houthandel van Nederland en België. Bel ons gerust voor vragen over behandelen en ons assortiment.