Logo Gadero
service
Blog

Waar op letten bij de aanschaf van een tuinkas?

Gadero logo
Geschreven doorLisanne

Is een tuinkas iets voor u? Voor wat voor doeleinden wilt u de kas gebruiken? Wat is de beste plaats voor een kas? Waar moet u op letten bij de aanschaf van een kweekkas? U leest het in dit blog. 

tuinkas burford 106 royal well groen gecoat

Wat is de beste plaats voor een tuinkas

Voor u een tuinkas aanschaft bepaalt u de plaats waar de tuinkas moet komen en hoeveel ruimte u nodig heeft. De ideale plaats voor een tuinkas is een zonnige locatie, bij voorkeur met de nok geplaatst in een zuid/noord-richting. In verband met kou en wind, kan de kas het beste in een beschutte omgeving worden geplaatst, maar plaats hem niet onder bomen. Maar de ideale plaats voor een tuinkas betekent niet dat dit de ideale plek voor uw tuinkas is. Plaats een tuinkas dicht bij uw woning, dan maakt u er ook veel gebruik van, zorg voor een goede aanloop naar de kas toe.

tuinkas sfeerfoto royal well

Voor het onderhoud is het verstandig de tuinkas ongeveer 50 cm vanaf de schutting of haag te plaatsen, zo loopt u eenvoudig om de kas heen en vervangt u ruiten of maakt u de beglazing schoon. 

Waarvoor gebruikt u de kas

Wenst u een kas of orangerie om in te relaxen en loungen? Of zoekt u een kweekkas om planten te kweken of te laten overwinteren. Voor alleen maar plantjes opkweken en op die manier het moestuin seizoen te verlengen heeft u voldoende aan een kleine tuinkas met een geïntegreerde kweektafel. De tuinkas Birdlip 44 is de kleinste tuinkas waarin u nog wel kunt staan. Voor het planten van bijvoorbeeld tomaten of komkommer planten in de volle grond zal u al een iets grotere tuinkas wensen, zoals de Popular 66 of Burford 66. Maar gaat u voor een kas waarin u ook wil relaxen, dan zoekt u een kas die een lust voor het ook is, zoals een houten muurkas Classic lean-to.

Muurkas houten tuinkas royal well

Voorkom extra bestelkosten en bestel kweektafels en accessoires met uw tuinkas mee.

Fundering tuinkas

Wanneer u de plaats bepaalt heeft waar de tuinkas komt te staan is het tijd om een stevige fundering te plaatsen. We krijgen vaak de vraag of een terras voldoende is als fundering voor een tuinkas. Het antwoord is nee, voor een tuinkas maakt u een zelfde soort fundering, maar de tuinkas kan niet rechtstreeks op het terras geplaatst worden. Voor het frame van uw tuinkas en om schade aan de glasplaten te voorkomen maakt u een 100% waterpas fundering. Maak gebruik van brede betonnen opsluitbanden en wit zand om deze fundering te plaatsen. 

tuinkas bouwen fundering

Bij veel tuinkassen wordt een metalen funderingsrand meegeleverd, deze heeft als functie het frame van de tuinkas bij elkaar te houden. Deze stalen funderingsrand zet u met bouten vast in de betonnen banden of met pootjes in de grond.

Fundering Royal Well tuinkas
play video

Een goed tuinkas klimaat

Planten gedijen goed onder een goede balans tussen luchtvochtigheid en temperatuur. Een goede beluchting is belangrijk, kies een tuinkas met minstens één of twee dakramen, afhankelijk van de grote van uw kas. Voor de meeste tuinkassen is een louvreraam optioneel. Dit raam wordt aan de onderzijde van uw kas geplaatst en bestaat uit meerdere horizontale raampjes. Door middel van deze louvreraampjes en dakramen is de luchtcirculatie in de tuinkas perfect voor uw gewassen.  Ramen automatisch openen en sluiten is mogelijk met de raamopeners. Deze cilinders zetten uit bij warmte en sluiten wanneer de temperatuur daalt. 

royal well louvreraam veiligheidsglas zwart

Welke afdichting bij mijn tuinkas

Met de afdichting hebben we het over de beglazing van uw tuinkas. Er zijn 3 opties beglazing; tuindersglas, veiligheidsglas en polycarbonaat. Per tuinkas verschilt de keuze en de dikte van de beglazing. 

Tuindersglas heeft als voordeel dat het makkelijk te plaatsen is en goedkoop is. Het nadeel is dat het geen mooi glas is, er mogen luchtbellen, strepen en andere oneffenheden voorkomen in het glas. Daarnaast kan het snel kapot gaan en als het breekt blijft het in grote scherpe scherven liggen. Erg gevaarlijk op een plaats waar ook kinderen spelen. 

Veiligheidsglas is vergelijkbaar met het glas wat wij in woningen gebruiken. Het heeft als voordeel dat het minder snel breekt en als het kapot gaan breekt het in duizenden kleine (niet scherpe) stukjes. Het nadeel is dat veiligheidsglas duurder is dan tuindersglas.

Polycarbonaat is dubbelwandig kunststof, er zitten een soort kanaaltjes tussen de 2 platen. Polycarbonaat is niet doorzichtig maar mat, je kijkt niet rechtstreeks de kas in. Voor direct zonlicht is het ideaal, de doorlaatbaarheid van zonlicht is minder dan bij glas. Voordeel van polycarbonaat is dat het bijna geen kans op breuk heeft. Nadeel is dat het slecht tegen wind kan.

tuinkas burford 66 royal well polycarbonaat

Meer informatie over beglazing in uw tuinkas leest u in het blog; Welk glas in uw tuinkas

Is een tuinkas iets voor u? Heeft u al een mooi model op het oog? Bekijk ons complete assortiment of neem contact op met onze adviseurs wanneer u hulp nodig heeft. 

Gerelateerde blogs van Gadero