Logo Gadero
service
Blog

Waterdoorlatende grastegels: een mooie oplossing voor een groot waterprobleem

Berjan
Geschreven doorBerjan
Geplaatst24-02-2020

Het waterprobleem bestaat voornamelijk uit wateroverlast en tegelijkertijd uit watertekort. Door klimaatverandering valt er steeds meer regen in een bepaalde periode en zijn er steeds langere periodes van droogte. Door deze zware regenval raken de rioolsystemen in Nederland en België overbelast. In combinatie met de toenemende bestrating, ofwel het dichtgooien van oppervlakken, is dit niet een ideale ontwikkeling. Het water kan geen kant meer op, dus blijft het op uw erf staan en ontstaat er plasvorming.  Met waterdoorlatende bestrating kunt u al het hemelwater eenvoudig laten wegzakken in de grond, waardoor het grondwater op peil blijft en er geen plasvorming meer ontstaat. 

Wateroverlast op gewone bestrating

In dit artikel leest u alles wat u moet weten over waterdoorlatende bestrating en de waterdoorlatende grastegel in het bijzonder. Zo weet u precies wat u kunt doen om plasvorming tegen te gaan!

Grondwater

Grondwater heeft een grote invloed op de natuur. Grondwater is een belangrijke bron van schoon drinkwater in Nederland en België. Het is dus erg belangrijk voor mensen. Ook is grondwater ontzettend belangrijk voor het leven van dieren en de groei van planten en bomen, zowel in de natuur als in de land- en tuinbouw en in uw eigen tuin. Grondwater is dus onmisbaar voor de natuur en u kunt het milieu zelf een handje helpen door bijvoorbeeld waterdoorlatende bestrating aan te schaffen voor in uw tuin of oprit.

Met waterdoorlatende bestrating bent u bewust bezig met de natuur om u heen en blijft het water daar waar het valt en hoort!

Ondanks de wateroverlast, is het nog steeds geen groot probleem om gewone bestrating rondom uw huis te hebben. Mits u maar goede afwateringsproducten zoals watergoten en hydroblobs bij uw bestrating heeft liggen. Echter is dit niet voor iedereen een geschikte oplossing. Daarom gaan we in dit artikel verder in op de waterdoorlatende bestrating.

topgoot verzinkt rooster

Waterdoorlatende grastegels

Wilt u nou echt bewust bezig zijn met het verbeteren van het milieu? Dan raden wij u waterdoorlatende grastegels aan. Deze tegels zijn praktisch in gebruik, eenvoudig aan te leggen en ook nog eens voordelig. Met waterdoorlatende tegels helpt u met het oplossen van het waterprobleem in Nederland en geeft u uw oppervlak een natuurlijke uitstraling. Uw oprit, parkeerplaats of tuinpad heeft hierdoor echt iets bijzonders.

Wij raden waterdoorlatende grastegels ten eerste aan vanwege de praktische redenen. Echter hebben de waterdoorlatende grastegels een mooi, groen natuurlijk uiterlijk wanneer u er gras in laat groeien. Wateroverlast is een probleem voor iedereen dus iedereen zou zijn of haar steentje moeten bijdragen. In bijvoorbeeld Vlaanderen is het zelfs wettelijk vastgelegd dat inwoners nuttige waterdoorlatende bestrating moeten hebben op privaat eigendom.

Bij Gadero hebben wij een goedkope variant van de waterdoorlatende grastegel in ons aanbod. Zoals u op de foto’s onderaan de blog kunt zien, bevatten deze grastegels grote, prominente holtes. U kunt deze holtes gebruiken om bijvoorbeeld graszaad in te zaaien. Verder in dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die de holtes in de waterdoorlatende grastegels bieden.

Bij Gadero bieden wij nog een andere soort van de waterdoorlatende grastegel aan, de keigrassteen. Deze tegels hebben echt iets extra’s. De prominente holtes zijn in tegenstelling tot die van de goedkopere variant slim weggewerkt in de ruimtes van de keien. Dit geeft een stijlvol aanzien.

Keigrassteen Antraciet 45x45x10 cm

Hoe werkt een waterdoorlatende grastegel?

Regenwater wordt in de poreuze ruimte van de tegel opgeslagen. Het water loopt hierna langzaam, geleidelijk weg in de onderlaag en daarna loopt het water vanzelf naar de ondergrond van de tegel. Hierdoor ontstaan er geen plassen meer op het oppervlak en zal het water niet over het oppervlak wegstromen.

Grondwater wordt dus op een natuurlijke manier op peil gehouden en door de snelle afvoer van regenwater, ontstaat er dus geen plasvorming meer.

Wat te doen met de holtes in de waterdoorlatende grastegels?

Bij waterdoorlatende grastegels is het gebruikelijk en geeft het een mooi effect als u graszaad in de tegels zaait. Dit zorgt voor een verzorgde, groene uitstraling.

U bent natuurlijk niet verplicht om graszaad in uw milieuvriendelijke grastegels te zaaien. Wilt u bijvoorbeeld een luxueus aanzien aan uw oprit, parkeerplaats of tuinpad geven? Dan kunt u een kijkje nemen in ons split, grind en keien assortiment en vindt u gegarandeerd een split, of grind soort die geschikt is voor uw tegels. Voor een originele look kunt u dus de prominente holtes van de tegels vullen met split of grind. Split en grind zijn van nature namelijk erg goed voor de waterafvoer in uw tuin, dit is dus een echte aanrader! 

Extra tips bij wateroverlast

Wilt u nog meer doen om een eventueel waterprobleem in de kiem te smoren? Wij hebben voor u een aantal tips tegen wateroverlast opgesteld. Zo bent u nooit meer onverbereid op problemen met water!

Waterdoorlatende grastegel Grijs

Weet u nu hoe u uw steentje bij kan dragen in de eeuwige strijd tegen het water en bent u bereid om moeder natuur een handje te helpen?  Kijk dan in ons uitgebreide watergoten en drainage assortiment en maak de juiste keuze voor uw oprit, parkeerplaats of tuinpad.