Logo Gadero
service
Gadero TV

#13 Dichte schutting maken van Zweeds rabat Potdekselplanken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst13-05-2017

#13 Dichte schutting maken van Zweeds rabat Potdekselplanken

Steeds meer mensen kiezen voor een geheel dichte schutting. Het voordeel hiervan is dat er geen doorkijk mogelijk is en het dempt het geluid, van bijvoorbeeld de buren. In deze video wordt er een dichte wand gemaakt met de zogenaamde potdekselplanken van 1,9 x 19,5 cm. Hiermee kan je heel eenvoudig een dichte schutting bouwen, een schuur mee bekleden of de achterwand van je terrasoverkapping mee maken.

In deze aflevering van Gadero TV wordt er een dichte wand gemaakt, waarbij er gebruik gemaakt is van Zweeds rabat. Dit zijn stapelbare potdekselplanken. De planken in de video zijn zwart gespoten. Het voordeel van gespoten planken is dat het de kleur behoudt. Planken kunnen ook gedompeld worden, met als gevolg dat de planken snel kunnen verschralen en vergrijzen. De zwarte kleur steekt mooi af bij het groene van de beplanting, wat een mooie sfeer in de tuin creëert. 

Berging ayous zwarte schutting

Dichte schutting maken

Onze tip is om stevige palen te gebruiken (bijvoorbeeld Azobe hardhouten 7x7 palen). Een geheel dichte schutting vangt namelijk veel wind en daarom is het van belang om een stevige basis te hebben. Kijk voor meer montagetips op de pagina potdekselen

De potdekselplanken kunnen op verschillende manieren gemonteerd worden. Wij adviseren om sowieso onderaan te beginnen, met de breedste kant naar beneden toe. De planken kun je vastschroeven door bovenaan de plank telkens een schroef te monteren, of om twee schroeven per plank te gebruiken. Hierbij komt de eerste schroef ongeveer op 1/4e deel van de plank en de tweede schroef op 3/4e deel. 

56275 zweeds rabat potdekselplank zwart gecoat

Het is belangrijk om de planken niet direct op elkaar te stapelen, maar om op de kopse kant achterin ongeveer 2 tot 3 mm tussenruimte te houden. Door deze ruimte te behouden kan de plank zijn werking kwijt. Deze planken hebben dat nodig vanwege temperatuurwisselingen, vocht etc. 

Als laatste is ons advies om de kopse kanten van de schutting aan te stippen met zwarte beits en om vervolgens de gehele schutting nog een keer te beitsen. Hierdoor oogt de schutting nog zwarter, en verhoogd het daarnaast de duurzaamheid. 

Schutting zwart Zweeds Rabat

Meer Gadero TV afleveringen