#13 Dichte schutting maken van Zweeds rabat Potdekselplanken

Potdekselplanken zwart

Steeds meer mensen kiezen voor een geheel dichte schutting. Het voordeel hiervan is dat er geen doorkijk mogelijk is en het dempt het geluid, van bijvoorbeeld de buren. In deze video wordt er een dichte wand gemaakt met de zogenaamde potdekselplanken van 1,9 x 19,5 cm. Hiermee kan je heel eenvoudig een dichte schutting bouwen, een schuur mee bekleden of de achterwand van je terrasoverkapping mee maken.

In deze aflevering van Gadero TV wordt er een dichte wand gemaakt, waarbij er gebruik gemaakt is van Zweeds rabat. Dit zijn stapelbare potdekselplanken. De planken in de video zijn zwart gespoten. Het voordeel van gespoten planken is dat het de kleur behoudt. Planken kunnen ook gedompeld worden, met als gevolg dat de planken snel kunnen verschralen en vergrijzen. De zwarte kleur steekt mooi af bij het groene van de beplanting, wat een mooie sfeer in de tuin creëert. 

Dichte schutting maken

Onze tip is om stevige palen te gebruiken (bijvoorbeeld Azobe hardhouten 7x7 palen). Een geheel dichte schutting vangt namelijk veel wind en daarom is het van belang om een stevige basis te hebben. Kijk voor meer montagetips op de pagina potdekselen

De potdekselplanken kunnen op verschillende manieren gemonteerd worden. Wij adviseren om sowieso onderaan te beginnen, met de breedste kant naar beneden toe. De planken kun je vastschroeven door bovenaan de plank telkens een schroef te monteren, of om twee schroeven per plank te gebruiken. Hierbij komt de eerste schroef ongeveer op 1/4e deel van de plank en de tweede schroef op 3/4e deel. 

Het is belangrijk om de planken niet direct op elkaar te stapelen, maar om op de kopse kant achterin ongeveer 2 tot 3 mm tussenruimte te houden. Door deze ruimte te behouden kan de plank zijn werking kwijt. Deze planken hebben dat nodig vanwege temperatuurwisselingen, vocht etc. 

Als laatste is ons advies om de kopse kanten van de schutting aan te stippen met zwarte beits en om vervolgens de gehele schutting nog een keer te beitsen. Hierdoor oogt de schutting nog zwarter, en verhoogd het daarnaast de duurzaamheid. 

 

Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Mis nooit meer acties, handige klustips, video's en hout en tuin trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram