Logo Gadero
service
Klustip

Horizontale Planken schutting maken

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst22-06-2020

Wilt u zelf een horizontale planken schutting maken van schuttingplanken en vierkante palen? Lees dan hier ons stappenplan met handige doe-het-zelf adviezen en tips voor het berekenen voor het benodigde aantal houten palen, planken en schroeven.

Garapa Hardhout schutting
Gemiddeld
1
De palen in de grond plaatsen

Uitgaande van een 1.80 meter hoge schutting heeft u voldoende aan 275 cm lange vierkante palen. Bij een 2 meter hoge schutting adviseren wij 300 cm palen. Wij adviseren minimaal 7x7 cm hardhouten palen te kiezen voor een langere levensduur (25 jaar). Bovendien zijn onze Azobe hardhout palen gepunt, deze gaan gemakkelijker de grond in. Geïmpregneerde naaldhout vierkante palen zijn een stuk goedkoper en gaan 7-15 jaar mee. Zowel hardhout als geimprgneerde naaldhout vierkante palen zijn bij ons verkrijgbaar in diverse diktes: 6x6, 7x7, 8x8, 9x9 en 10x10 cm. Bij schuttingen op slappe ondergronden of waar veel zee-wind staat adviseren we minimaal de 7x7 cm paaldikte te kiezen. Bij slappe grondsoorten kunt u eventueel snelbeton bijstorten. We adviseren om de 50 à 70 cm een grondpaal te plaatsen. Verstandig is eerst de totale lengte per schuttingzijde op te meten en een slimme verdeling te kiezen die aansluit bij de planklengtes. Zo zorgt u bij het werken met de 5 meter schuttingplanken dat u precies een paal op 5 meter heeft staan. Heeft u een schutting van bijvoorbeeld in totaal 12 meter dan is het mooier en steviger de naden van de planken te laten verspringen over de palen. Dus zet u ook een paal op 2, 3, en 4 meter, zo kunt u aan beide kanten de 5 meter planken verspingend monteren. De rest vult u op met verticale palen om de 50 tot 70 cm. Begin met het plaatsen van de eerste en laatste paal van uw schutting. Gebruik de 7 cm grondboor bij 6 x 6 en 7 x 7 cm palen en de 10 cm grondboor bij dikkere palen. Indien u last van droge grond heeft, bijvoorbeeld bij zandgrond, dan maakt u de grond een beetje vochtig met een tuinslang, zo krijgt de grond meer structuur en gaat het boren van een paalgat beter. Zorg dat u recht blijft boren. Indien u uw paal 95 cm de grond in wilt plaatsen boort u een gat van 85 cm. Het is raadzaam een stukje tape om uw grondboor te wikkelen zodat u precies weet hoe diep u moet. Bij de eerste paal is het een beetje testen hoeveel cm u met de paalhamer nog de grond in slaat. Dit kan variëren per type grondsoorten. Zet nu de paal in het gat. Plaats de huishoudtrap zo'n 45 cm van de paal. Sla voorzichtig en vlak op de paalkop. Na elke slag met de waterpas of hoekwaterpas controleren of de paal nog recht staat. Niet doorslaan tot de paalkop kapot is. U kunt zodra de planken zijn gemonteerd altijd nog kleine stukjes afzagen. Gaat de paal tijdens het slaan iets scheef, monteer dan de lijmklem op heuphoogte op de paal, zo kunt u de paal gemakkelijker iets draaien. Pas altijd op als 1 persoon slaat met de slaghamer en de ander de paal vasthoudt. Draag altijd werkhandschoenen tegen splinters en desgewenst een bouwhelm. Hou kinderen uit de buurt. Stamp tot slot met de steel van uw paalhamer bijvoorbeeld de schuttingpalen goed aan. De palen plaatsen is het meeste werk, daarna komt het leukere werk, het monteren en vastschroeven van de planken.

schutting horizontaal

2
De planken monteren

De meeste mensen kiezen voor 1,6 cm dikte en 14 cm brede schuttingplanken van Geïmpregneerd naaldhout. Deze zelfde plank is er ook in 20 cm breedte. Dan heeft u voor een 180 cm hoge schutting slechts 7 planken per zijde nodig. Bij Gadero heeft u bovendien de keuze uit talloze lengtematen tot 5 meter. Voor een luxe uitstraling en duurzame schutting kunt u ook kiezen voor bankirai hardhout planken of de trendy lariks douglas tuinplanken. Begin met de onderste plank, net iets boven het maaiveld voor een langere levensduur. Plaats deze eerste plank uiterst nauwkeurig met uw lange waterpas. Met snelklemmen of lijmtang kunt u eenvoudig de plank vastzetten. Bij hardhout altijd het schroefgat in de paal voorboren. Voorkom dat uw boortjes te heet worden, haal de boor steeds even weer in en uit het gat. Daarna met 3 schroeven per plank de schuttingplanken vastschroeven. Niet te dicht bij de randen, anders kan het hout gaan splijten. Met onze TORX schroeven en TORX-bit gaat het schroeven heel gemakkelijk. Bewaar eventuele planken met knoest of lichte kromming voor delen die u gaat verzagen. U kunt nu 2 of 3 hout maatklosjes maken van 6 centimeter of de waterpasdikte gebruiken. Deze legt u bovenop de eerste plank. Hier bovenop legt u de volgende schuttingplank. Laat de naden verspringen, dus niet op 1 middelste paal alle naden laten uitkomen, dit is minder stevig en minder fraai. Werk zo verder omhoog, gebruik de waterpas nog wel ter controle. Bent u klaar voor het monteren van de planken aan de andere zijde? Begin dan weer onderaan en zet het hart van de eerste tussenruimte van de onderste schuttingplanken aan de zijde die u net heeft gemaakt met potlood over op de andere kant. Dit wordt het hart van uw eerste plank. Bij een 14 cm brede plank, komt er dus zowel 7 cm onder en boven de streep, de eerste plank aan de andere kant. Zo is uw doorkijk minimaal. Laat ook hier de naden weer verspringen, eventueel andersom dan aan de andere kant.

schutting horizontaal

3
De afwerking

Zaag eventueel uitstekende paalkoppen af en stamp de palen nog 1 keer goed aan. Uw horizontale plankenschutting is klaar. Onze Geïmpregneerde schuttingplanken of hardhouten bankirai planken hoeft u verder niet te behandelen. Wel kunt u uw plankenschutting natuurlijk wel beitsen in allerlei kleuren. Mocht u er niet uitkomen raadpleeg dan telefonisch of online onze tuinhoutadviseurs. 

Het is ook mogelijk uw plankenschutting af te wisselen met open trellis schermen of met hout omlijste gaaspanelen. Ook bieden wij diverse kant en klare schuttingdeuren. Per deur leest u of deurbeslag, slot en scharnieren worden meegeleverd.

Laat de naden verspringen over verschillende palen, hanteer enige tussenruimte.

schutting horizontaal

De voordelen van horizontale planken

 • Stevige constructie, weinig zaagwerk

 • Zeer betaalbaar met onze geïmpregneerde 16 x 140 mm planken

 • Minder hout nodig dan bij verticale planken

 • Minimale doorkijk bij 5 cm tussenruimte

 • Hoogte zelf te bepalen, bijvoorbeeld 2 meter

 • Eenvoudig op maat te maken, u houdt geen stukje over zoals bij kant en klare schermen

Tips voordat u begint

 • Bestel uw horizontale planken schutting per meter en bespaar een hoop rekenwerk.

 • Maak uw tuin (maaiveld) zo goed mogelijk vlak.

 • Zorg dat u uitzettouw, grondboor, paalhamer, houtzaag, (hoek)waterpas, lijmklemmen, boormachine met 3,5 mm hardhout / metaalspiraal boortjes, Torx bitje, huishoudtrap, werkhandschoenen, 4 x 50 mm Torx schroeven klaar heeft staan. Deze klusgereedschappen kunt u desgewenst samen met uw tuinhout online bestellen in onze online houthandel.

 • Het is handig het plaatsen van de schutting samen met uw buurman of iemand anders te doen. Bij het werken met 5 meter planken is een derde mannetje ook geen overbodige luxe voor het snel en efficiënt monteren van de planken. Voor het plaatsen van de palen is 1 persoon in principe voldoende. Werkhandschoenen voorkomen houtsplinters in uw vingers.

 • Maakt u een horizontale planken schutting tussen u en uw buren en wilt u de schutting ook aan de achterzijde horizontaal laten doorlopen? Gebruik deze handige tip. Monteer op de hoekpalen een 4,5x7cm balk van 180 of 200 cm op alle zijden waar u uw schutting wilt bouwen. Plaats uw hoekpaal helemaal in de hoek. Op deze balken monteert u de schuttingplanken van de zijkant van uw tuin. Ook de binnenzijde van de achterkant van uw tuin monteert u op deze balken. De achterzijde van uw schutting monteer u nu op uw palen en op de achterzijde van uw hoekpalen.

 • Monteer uw planken minimaal 5 cm boven uw borders, zo blijven uw planken schoner en waaien ze eerder droog waardoor u de levensduur verlengt. 

Hoe bouw ik een schutting? Doe het zelf Video vol tips

Bekijk ook onze quick scan video, hoe bouw ik een houten schutting van horizontale planken.

Benodigde aantallen berekenen

Voor het berekenen van het benodigd aantal planken, palen en schroeven helpen we u graag op weg. Even bellen of emailen voor advies op maat mag natuurlijk ook.

 • Bij de grondpalen (275 cm lang), om de 50-70 cm er altijd rekening mee houden dat u 1 extra nodig heeft als eindpaal. Bij het monteren van een vierkante paal aan uw woning kunt u deze in een kortere lengte (2 meter) bestellen.

 • Bij het berekenen van het aantal benodigde planken voor uw schutting is het handig het totaal strekkende meters te berekenen: Bij een 180 cm hoge schutting, 14 cm brede schuttingplanken en 6 cm tussenruimte hanteren wij 9 planken per zijde, dus 18 voor beide zijden. Bij een schutting van 10 meter lang, heeft u dan 10 x 18 = 180 strekkende meter schutting nodig. Bij een 2 meter hoge schutting betekent dit 20 planken voor beide zijden. U doet dan 20 x de benodigde schuttinglengte in strekkende meters om het totaal aantal schuttingplanken in meters te krijgen.

 • Bij de keuze voor 5 meter lange planken deelt u bijvoorbeeld 180 strekkende meter door 5 en heeft u 36 planken nodig + 10% zaagverlies = 39.6, kortom 40 planken.

 • Wij adviseren onze 4x50 mm TORX schroeven in RVS of verzinkt. Voor het aantal schroeven vermenigvuldigd u hetzelfde (18 x) aantal palen met het aantal planken. Daarna keer 3 doen in verband met het aantal schroeven per plank-paal kruising. Afronden op hele verpakkingen. Er zittten standaard 200 stuks schroeven in een doos.

Voorbeeld benodigdheden

Bij het maken van een schutting van (normale 14,5 cm brede) horizontale schuttingplanken heeft u de volgende tuinhout artikelen en accessoires nodig. De bestelling zoals hieronder (materialen en gereedschap) is een voorbeeld voor een schutting van 12 meter lang en 2 meter hoog:

 • 72 schutting planken van 3.00 meter lang en 14.5 cm breed

 • 21 hardhout palen 7x7 cm en 3.00 m lang

 • 4 dozen van 200 stuks 4x50 mm schroeven

 • 1 set van 2 stuks 3.5mm metaalboortjes

 • 1 set bit houder met 2 bitjes

 • 1 paar handschoenen

 • 1 grondboor 7 cm

 • 1 rolmaat

 • 1 uitzet touw met een potlood

 • 1 houtzaag

 • 2 stuks lijmtangen

 • 1 waterpas

 • 1 paalhamer

Wij hebben bij het bestellen van uw schutting tuinhout rekening gehouden met 8-10% zaagverlies (voor uw planken).

Bezorgen

Wij bezorgen uw tuinhout binnen enkele werkdagen in heel Nederland en België. Van Maastricht tot Dokkum en van Almere tot Rotterdam. Kies uit hardhout, Geïmpregneerde of onbehandelde lariks douglas schuttingplanken in 14 of 20 cm breedte.

Bekijk GaderoTV #122 voor tips bij het plaatsen van een Lariks Douglas planken schutting. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero