Logo Gadero
service
Gadero TV

Harmonica schaduwdoek monteren aan overkapping

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst13-03-2019

In deze Gadero TV vertellen we hoe u een schaduwdoek aan een Lariks Douglas Overkapping Geschaafd 510 x 311 cm plaatst. 

Benodigdheden:

 •  Doe-het-zelf pakket Overkapping Geschaafd Lariks Douglas 510 x 311 cm

 •  Schuifzeil 300 x 500 cm ivoor

 •  RVS sluitsysteem voor schuifzeil met catrol, kikker en touw

 •  Wovar Tellerkopschroeven met boorpunt geel verzinkt Torx 40 8 x 140

 •  Roedegarnituur schuifzeil aluminium

 •  Betonpoer Wit Grijs afgeschuind 18 x 15 x 50 cm Aanbieding

 •  Snelcement beton zak 25 kilo, wanneer u de overkapping op betonpoeren plaatst

 •  Paaldrager Verstelbaar 14 - 20 cm verzinkt staal, in plaats van betonpoeren

 •  RVS bevestigingset voor schuifzeil met 3 spandraden

 •  Hardhout Boortjes met 3.5 mm voorboren

 •  Verzinkboortje voor verdiepen van de schroefkoppen

 •  Kabelbinders

 •  Potlood

 •  Tang

 •  Steeksleutel

 •  Stanley mes

1
Informatie vooraf

We werken in dit voorbeeld met Lariks Douglas hout. Daar hebben we een frame van gebouwd. Dit doe-het-zelf pakket kunt u eenvoudig bestellen. Dit pakket heet Lariks Douglas Overkapping Geschaafd 510 x 311 cm . Alle inkepingen dient u zelf te maken en de schoren kunt u zelf zagen. Er zit een gebruiksaanwijzing bij, zodat u het moeiteloos zelf kunt monteren.

2
Start montage schaduwdoek

Het antraciet schaduwzeil van Tuindeco is verschuifbaar. Start met het monteren aan de korte zijde van de overkapping. Houd het schaduwdoek voor de te monteren balk en teken een kruisje bij het middelste gat. Zo weet u waar u later de draagbeugel moet monteren.

3
Monteer de draagbeugel

Start met voorboren. Monteer daarna de beugels aan beide korte zijdes.

4
Klaarmaken van de staalkabels

Nu de draagbeugels gemonteerd zijn, kunt u beginnen met het klaarmaken van de staalkabels. Het schaduwdoek komt in de staalkabels te hangen. De geleider schuift u om de staalkabel heen. U kunt de geleider aandraaien met een tang. Daarna schuift u het geheel in de draagbeugel. Aan de achterkant van de staalkabel komt een moer. De moer zorgt ervoor dat de staalkabel niet uit de draagbeugel kan. Houd de rest van de staalkabel bij elkaar door middel van een tie-rip, zo hangen de kabels niet los en maakt u het uzelf gemakkelijk.

5
Het schaduwdoek klaarmaken

Om te voorkomen dat het schaduwdoek door gaat hangen in het midden, kunt u de bijgeleverde stalen buizen in het doek plaatsen. Deze stalen buizen schuift u eenvoudig in de daarvoor bestemde gaten. Plaats de stalen buizen in de gaten over de volledige lengte.

6
Vervolg montage

Wanneer er een zijde gemonteerd is, is het van belang dat u de stelmoer zo ver mogelijk uitdraait. Op deze manier behoudt u speling en kunt u later de moer aandraaien om het schaduwdoek te spannen. Wanneer u dat gedaan heeft, kunt u de tie-rip lossnijden en de kabel naar beneden laten glijden.

7
De kabels door de schaduwdoek rijgen

Wanneer u de tie-rips losgesneden heeft, kunt u de kabels door de schaduwdoek rijgen. Let op! Zorg ervoor dat u de ogen naar de bovenkant gericht heeft. Zo hangt het schaduwdoek er los onder. Wanneer u de kabel door het doek geregen heeft, is het van belang om de kabelspanner ook alvast aan de andere kant vast te zetten. Op deze manier schiet de kabel niet weer terug.

8
Het schaduwdoek omhoog tillen

Til het schaduwdoek omhoog, zodat u de kabel eenvoudig kan spannen. Wanneer u de kabel aanspant, is het aan te raden om iemand in te schakelen die het doek voor u omhoog houdt. Zo kunt u de kabel eenvoudig zo strak mogelijk aantrekken. Daarna kunt u de kabel vastzetten. U kunt nu de moet aandraaien met een steeksleutel. Doe dit aan beide kanten van de overkapping.

9
Monteren van het Hamonica-systeem

Wanneer u de staalkabel zo strak mogelijk heeft gespannen door middel van de moeren, is het van belang dat u begint met het plaatsen van het harmonica-systeem. U dient de enkele katrol in het midden van één korte zijde te monteren. Daarna kunt u aan de andere korte zijde de dubbele katrol bevestigen.

10
Monteren van het katrolsysteem

Voordat u het touw vastmaakt aan het doek, is het verstandig om eerst één kant vast te zetten met een tie-rip. Wanneer u begint met de montage van het katrolsysteem (in de video hebben wij deze al gemonteerd), is het belangrijk dat beide kanten even lang zijn. De touwen lopen in twee uiteinden naar boven en gaan allebei door een apart katrol. De touwen lopen door het dubbele katrol. Monteer de onderste lijn vast aan het doek en de bovenste lijn gaat naar de andere kant toe door het enkele katrol.

Bevor nun der Flaschenzug montiert wird, sollten Sie darauf achten, dass das Seil auf beiden Seiten gleichlang ist. Die Seile laufen an zwei Enden nach oben und laufen beide durch eine separate Rolle. Die Seile laufen durch die doppelte Umlenkrolle. Befestigen Sie das untere Seil an der Leinwand, und das obere läuft auf der anderen Seite durch die einfache Rolle.

Harmonica schaduwdoek monteren aan overkapping
play video

Zonnedoek / Schuifzeil 300 x 500 cm ivoor

Een schaduwdoek is ideaal te gebruiken als overkapping voor een gedeelte van uw tuin. De horizontale schaduw gordijnen zijn gemaakt van gebreide 220 gram HDPE kunststof. De speciale structuur zorgt ervoor dat nagenoeg alle schadelijke UV-straling wordt tegengehouden. Dit schuifzeil zorgt voor verkoeling en geeft schaduw op de plaats waar u dat wilt. Dit verschuifbare schaduwdoek is toepasbaar op het doe-het-zelf pakket Geschaafd Lariks Douglas overkapping. Voor het monteren van dit zonnedoek heeft u een spannerset of roedegarnituur nodig. 

De vele voordelen van een schuifzuil:

 • Luxe uitstraling;

 • Eenvoudig open en dicht te schuiven;

 • Hoogwaardige kwaliteit;

 • Waterbestendig en schimmelwerend;

 • Alle bijbehorende materialen van het schaduwdoek zijn van roestvrijstaal, duurzaam dus;

 • Het schaduwdoek is ook op een muur van een huis te monteren;

 • U kunt het schaduwdoek openen tot de helft, zo heeft u een gedeelte in de zon en een gedeelte in de schaduw;

 • Licht van gewicht;

 • Simpel op te hangen en weer te demonteren in de herfst- en winterperiode;

 • Weinig werk om te monteren t.o.v. een complete vaste tuinoverkapping;

 • Keuze uit vele kleuren, zoals zilvergrijs, ivoor en zandbeige;

 • Houdt schadelijke uv-straling tegen.

Uiteraard kunt u bij Gadero allerlei schaduwdoeken in diverse kleuren en driehoek / vierkante vormen verkrijgen. Bij harde wind adviseren wij het schaduwzeil helemaal in te draaien. In de winter is het advies om het schaduwdoek eraf te halen, zo voorkomt u dat het kapot gaat. 

Harmonica schaduwdoek overkapping

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een schaduwdoek aan een overkapping:

De vlonderplanken onder de overkapping (aan de linkerkant) is van Bankirai Hardhout 2.5 x 14.5 cm groef/glad.

Harmonica schaduwdoek Harmonica schaduwdoek

Gadero Tip: wanneer u de kabel aanspant, is het aan te raden om iemand in te schakelen die het doek voor u omhoog houdt. Zo kunt u de kabel eenvoudig zo strak mogelijk aantrekken. 

Wilt u dit harmonica schaduwzeil bezichtigen? Dat is mogelijk. Wij hebben in Breukelen een showroom met o.a. deze trendy rabatschutting. Uitsluitend bezoek op afspraak.

Harmonica schaduwdoek overkapping

Deze geschaafde lariks douglas draagconstructie voor o.a. verschuifbaar zonnedoek koopt u hier voor een gunstige prijs. De palen van deze overkapping voor schaduwdoek zijn geschaafd 145x145x3000 mm en de geschaafde balkdikte: 45x145 mm. Ook de 8 meegeleverde reeds op maat gezaagde schoren zijn 45x145 mm dik. De palen kunt u het beste op betonpoeren plaatsen of behandelen met teer en 80 cm in de grond plaatsen. Maak desgewenst 1 wand dicht met onze lariks douglas potdekselplanken. Wilt u meer weten over hoe u een schaduwdoek inclusief palen monteert? Bekijk de klustip!

Harmonica schaduwdoek overkapping

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!