#99 Harmonica schaduwdoek monteren aan overkapping

Harmonica schaduwzeil monteren aan houten constructie

In aflevering #99 van Gadero TV vertellen Ronny en Henk Jan hoe u een schaduwdoek aan een Lariks Douglas Overkapping Geschaafd 510 x 311 cm plaatst. 

Zonnedoek / Schuifzeil 300 x 500 cm ivoor

Een schaduwdoek is ideaal te gebruiken als overkapping voor een gedeelte van uw tuin. De horizontale schaduw gordijnen zijn gemaakt van gebreide 220 gram HDPE kunststof. De speciale structuur zorgt ervoor dat nagenoeg alle schadelijke UV-straling wordt tegengehouden. Dit schuifzeil zorgt voor verkoeling en geeft schaduw op de plaats waar u dat wilt. Dit verschuifbare schaduwdoek is toepasbaar op het doe-het-zelf pakket Geschaafd Lariks Douglas overkapping. Voor het monteren van dit zonnedoek heeft u een spannerset of roedegarnituur nodig. 

Schaduwdoek

De vele voordelen van een schuifzuil:

 • Luxe uitstraling;
 • Eenvoudig open en dicht te schuiven;
 • Hoogwaardige kwaliteit;
 • Waterbestendig en schimmelwerend;
 • Alle bijbehorende materialen van het schaduwdoek zijn van roestvrijstaal, duurzaam dus;
 • Het schaduwdoek is ook op een muur van een huis te monteren;
 • U kunt het schaduwdoek openen tot de helft, zo heeft u een gedeelte in de zon en een gedeelte in de schaduw;
 • Licht van gewicht;
 • Simpel op te hangen en weer te demonteren in de herfst- en winterperiode;
 • Weinig werk om te monteren t.o.v. een complete vaste tuinoverkapping;
 • Keuze uit vele kleuren, zoals zilvergrijs, ivoor en zandbeige;
 • Houdt schadelijke uv-straling tegen.

Uiteraard kunt u bij Gadero allerlei schaduwdoeken in diverse kleuren en driehoek / vierkante vormen verkrijgen. Bij harde wind adviseren wij het schaduwzeil helemaal in te draaien. In de winter is het advies om het schaduwdoek eraf te halen, zo voorkomt u dat het kapot gaat. 

Schaduwdoek details

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een schaduwdoek aan een overkapping:

De vlonderplanken onder de overkapping (aan de linkerkant) is van Bankirai Hardhout 2.5 x 14.5 cm groef/glad.

Schaduwdoek

Gadero Tip: wanneer u de kabel aanspant, is het aan te raden om iemand in te schakelen die het doek voor u omhoog houdt. Zo kunt u de kabel eenvoudig zo strak mogelijk aantrekken. 

Wilt u dit harmonica schaduwzeil bezichtigen? Dat is mogelijk. Wij hebben in Breukelen een showroom met o.a. deze trendy rabatschutting. Uitsluitend bezoek op afspraak.

Schaduwdoek

Deze geschaafde lariks douglas draagconstructie voor o.a. verschuifbaar zonnedoek koopt u hier voor een gunstige prijs. De palen van deze overkapping voor schaduwdoek zijn geschaafd 145x145x3000 mm en de geschaafde balkdikte: 45x145 mm. Ook de 8 meegeleverde reeds op maat gezaagde schoren zijn 45x145 mm dik. De palen kunt u het beste op betonpoeren plaatsen of behandelen met teer en 80 cm in de grond plaatsen. Maak desgewenst 1 wand dicht met onze lariks douglas potdekselplanken.

Wilt u meer weten over hoe u een schaduwdoek inclusief palen monteert? Bekijk de klustip!

schaduwdoek

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

15 minuten

Bouwtijd:

01 uur 30 minuten

Geschatte kosten:

€ 600,00 - € 800,00

Benodigdheden:

Doe-het-zelf pakket Overkapping Geschaafd Lariks Douglas 510 x 311 cm
Schuifzeil 300 x 500 cm ivoor
RVS sluitsysteem voor schuifzeil met catrol, kikker en touw
Wovar Tellerkopschroeven met boorpunt geel verzinkt Torx 40 8 x 140
Roedegarnituur schuifzeil aluminium
Betonpoer Wit Grijs afgeschuind 18 x 15 x 50 cm Aanbieding
Snelcement beton zak 25 kilo, wanneer u de overkapping op betonpoeren plaatst
Paaldrager Verstelbaar 14 - 20 cm verzinkt staal, in plaats van betonpoeren
RVS bevestigingset voor schuifzeil met 3 spandraden
Hardhout Boortjes met 3.5 mm voorboren
Verzinkboortje voor verdiepen van de schroefkoppen
Kabelbinders
Potlood
Tang
Steeksleutel
Stanley mes

Stap 1: "Informatie vooraf"

We werken in dit voorbeeld met Lariks Douglas hout. Daar hebben we een frame van gebouwd. Dit doe-het-zelf pakket kunt u eenvoudig bestellen. Dit pakket heet Lariks Douglas Overkapping Geschaafd 510 x 311 cm . Alle inkepingen dient u zelf te maken en de schoren kunt u zelf zagen. Er zit een gebruiksaanwijzing bij, zodat u het moeiteloos zelf kunt monteren.

Stap 2: "Start montage schaduwdoek"

Het antraciet schaduwzeil van Tuindeco is verschuifbaar. Start met het monteren aan de korte zijde van de overkapping. Houd het schaduwdoek voor de te monteren balk en teken een kruisje bij het middelste gat. Zo weet u waar u later de draagbeugel moet monteren.

Stap 3: "Monteer de draagbeugel"

Start met voorboren. Monteer daarna de beugels aan beide korte zijdes.

Stap 4: "Klaarmaken van de staalkabels"

Nu de draagbeugels gemonteerd zijn, kunt u beginnen met het klaarmaken van de staalkabels. Het schaduwdoek komt in de staalkabels te hangen. De geleider schuift u om de staalkabel heen. U kunt de geleider aandraaien met een tang. Daarna schuift u het geheel in de draagbeugel. Aan de achterkant van de staalkabel komt een moer. De moer zorgt ervoor dat de staalkabel niet uit de draagbeugel kan. Houd de rest van de staalkabel bij elkaar door middel van een tie-rip, zo hangen de kabels niet los en maakt u het uzelf gemakkelijk.

Stap 5: "Het schaduwdoek klaarmaken"

Om te voorkomen dat het schaduwdoek door gaat hangen in het midden, kunt u de bijgeleverde stalen buizen in het doek plaatsen. Deze stalen buizen schuift u eenvoudig in de daarvoor bestemde gaten. Plaats de stalen buizen in de gaten over de volledige lengte.

Stap 6: "Vervolg montage"

Wanneer er een zijde gemonteerd is, is het van belang dat u de stelmoer zo ver mogelijk uitdraait. Op deze manier behoudt u speling en kunt u later de moer aandraaien om het schaduwdoek te spannen. Wanneer u dat gedaan heeft, kunt u de tie-rip lossnijden en de kabel naar beneden laten glijden.

Stap 7: "De kabels door de schaduwdoek rijgen"

Wanneer u de tie-rips losgesneden heeft, kunt u de kabels door de schaduwdoek rijgen. Let op! Zorg ervoor dat u de ogen naar de bovenkant gericht heeft. Zo hangt het schaduwdoek er los onder. Wanneer u de kabel door het doek geregen heeft, is het van belang om de kabelspanner ook alvast aan de andere kant vast te zetten. Op deze manier schiet de kabel niet weer terug.

Stap 8: "Het schaduwdoek omhoog tillen"

Til het schaduwdoek omhoog, zodat u de kabel eenvoudig kan spannen. Wanneer u de kabel aanspant, is het aan te raden om iemand in te schakelen die het doek voor u omhoog houdt. Zo kunt u de kabel eenvoudig zo strak mogelijk aantrekken. Daarna kunt u de kabel vastzetten. U kunt nu de moet aandraaien met een steeksleutel. Doe dit aan beide kanten van de overkapping.

Stap 9: "Monteren van het Hamonica-systeem "

Wanneer u de staalkabel zo strak mogelijk heeft gespannen door middel van de moeren, is het van belang dat u begint met het plaatsen van het harmonica-systeem. U dient de enkele katrol in het midden van één korte zijde te monteren. Daarna kunt u aan de andere korte zijde de dubbele katrol bevestigen.

Stap 10: "Monteren van het katrolsysteem"

Voordat u het touw vastmaakt aan het doek, is het verstandig om eerst één kant vast te zetten met een tie-rip. Wanneer u begint met de montage van het katrolsysteem (in de video hebben wij deze al gemonteerd), is het belangrijk dat beide kanten even lang zijn. De touwen lopen in twee uiteinden naar boven en gaan allebei door een apart katrol. De touwen lopen door het dubbele katrol. Monteer de onderste lijn vast aan het doek en de bovenste lijn gaat naar de andere kant toe door het enkele katrol.

Volg acties, tips en trends van houthandel Gadero:

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram