Logo Gadero
service
Klustip

Houten Prieel maken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst29-08-2022

Een houten prieel is een overkapping met een piramidevormig dak. Doorgaans staat een houten prieel achter in de tuin. Wilt u zelf een houten prieel maken van lariks douglas of Geïmpregneerd hout? Lees in ons stappenplan handige doe het zelf tips voor het bouwen van een houten tuinprieel met puntdak. Voor een overkapping maken met plat dak bieden wij desgewenst een ander stappenplan. Voor een kant en klaar tuinprieel bekijk ons aanbod prefab prieëlen. Dit zijn voorgezaagde sets met bouwtekening en bevestigingsmaterialen.

Benodigdheden:

  • Winkelhaak

  • Houtbouw schroeven

  • Waterpas

  • Accuboormachine

  • Schuurmachine

  • Cirkelzaag

prieel cordoba karibu
8 uur voorbereiden
24 uur klussen
€500 - €3500
Eenvoudig
1
Grootte bepalen

Hoe groot wordt uw prieel? Wat past er in uw tuin? Wilt u uw loungeset kwijt onder uw tuinprieel of moet er een eettafel met stoelen in passen? Wij adviseren minimaal 3,5 bij 4 meter aan te houden. Vul de ondergrond met 15 cm zand.

2
Betonpoeren plaatsen

In dit voorbeeld maken we een houten prieel van Lariks Douglas. Daarvoor is het noodzaak uw Lariks Douglas staanders vrij van de grond te monteren. Dit kan met onze zogenaamde betonpoeren. Graaf gaten van circa 40 cm diep, plaats op de bodem een stoeptegel van 30x30 cm. Vul de rest aan met snelcement. Naast Lariks Douglas hout vormt het goed verkrijgbare Red Class wood of geïmpregneerd tuinhout een goed alternatief om zelf een maatwerk tuinpaviljoen van te maken.

3
Houten Staanders monteren

Zet de staanders op het RVS plaatje die bij de betonpoer hoort. Wij kiezen voor 12x12 cm dikte lariks douglas palen. Alvorens de palen te monteren eerst de palen inkepen. Dit kan zelfs eenvoudig met een handzaag. Zaag de staanders bovenaan 5 cm diep in en 15 cm hoog. Herhaal dit voor de zijkant van de hoekpalen. Hier vallen straks de draagbalken van 5x15 cm mooi in. Bekijk ook de pagina palen en balken inkepen. Gaat u een grote prieel bouwen, dan zijn Red Class of Lariks Douglas vierkante palen van 14x14 of 15x15 cm dikte aan te raden. Heeft u een grote tuin met een enorm tuinprieel? Dan is 19x19 of 20x20 dikte een mooie maat voor uw staanders.

4
Draagbalken monteren

Zoals in stap 3 is aangegeven is het het mooiste om uw palen in te kepen en hier de 45x145 mm Red Class of 5x15 cm Lariks Douglas balken in te leggen. Inkepen is echter geen must. Maak de balken met 8 cm lengte flenskopschroeven (ook bekend als tellerkopschroeven of houtbouwschroeven met grote kop) of houtdraadbouten de balken vast aan de palen. Wel even voorboren met max 5-6 cm boor. Vergeet niet van 5x15 cm balken op alle hoeken schuine schoren te maken (langste zijde 50 cm) onder een hoek van 45 graden. Schuine schoren zorgen voor stevigheid in uw prieel. Bij harde wind gaat uw constructie door de schoren niet scharen.

5
Piramidedak maken

Met bijvoorbeeld 45x95 mm geïmpregneerde balken of 5x10 cm Lariks Douglas of Red class balken zaagt u balken op een hoek van 30 - 35 graden afhankelijk wat u mooi vindt. Ook hier bij voorkeur iets inkepen aan de onderkant van de balken en in de nok de balk schuin afzagen dat de 4 balken van uit de hoeken teven elkaar aan vallen. Maak in het midden ook balken van dezelfde hoek. Het is fraai uw balken iets te laten oversteken aan de onderkant, zo blijven uw palen en draagbalken nagenoeg droog. Met flenskopschroeven of houtdraadbouten 8 cm schroeft u uw schuine dragers bovenin uw dak vast aan een horizontale ligger van circa 60 cm lengte (afhankelijk van welke hoek u kiest). Wel even voorboren is ons advies om splijten te voorkomen.

6
Dak bekleden met bitumen of houten shingles

Maak met Lariks Douglas mes en groef dakbeschot betimmert u nu uw dakbalken. In dit voorbeeld maken we van cedar pannen een fraai dak van red cedar hout. Dit maakt uw houten prieel echt af en staat veel mooier en gaat veel langer mee dan dakleer. Bovendien zijn cedar pannen licht van gewicht en daarom geschikt voor deze constructie met een overspanning van 4 meter. Gewone rode of zwarte dakshingles is ook een goede optie voor dakbedekking. Bij zwaardere dakconstructies is een tussenstaander een must. Omdat een piramidedak veel schuine stukken heeft, zijn cedar pannen ideaal, deze zijn eenvoudig in te korten. Met cedar shingles (recht en beverstaart) is het ook goed mogelijk uw dak hiermee te beplakken. Cedar pannen hebben echter een veel luxere uitstraling.

Maak met 2x20 mm planken zogenaamde boeidelen rondom uw prieel, net onder uw dakranden. 

7
De buitenvloer van het prieel leggen

Kies voor een goedkope prieelvloer van 28 mm dikte lariks Douglas vlonderplanken of 28x140 mm grenen geïmpregneerd. Voor extra duurzaamheid kiest u een hardhouten vlonder van Bankirai of Ipé hardhout. Leg bij voorkeur de vlak geschaafde zijde naar boven, immers groeven trekt meer vuil aan en zorgt juist voor meer gladheid. Ook fraai met de iets goedkopere Garapa hardhouten terrasplanken vanaf 21 mm dikte. Zorg dan wel voor onderbalken om de 40 cm. Wie luxe tuintegels wenst, kan zeker keramische terrastegels overwegen.

Liever steen? Kies dan bijvoorbeeld abbey stones stenen of gecoate betonnen tegels van 60x60 cm.

Video met tips houten prieel opbouwen

Voor het plaatsen van een houten tuinprieel kunt u het beste de onderstaande video bekijken voor handige tips en een slim stappenplan.

prieel dak hout tuin prieel bouwen hout Dakbedekking Dakshingles

Gerelateerde klustips van Gadero