Logo Gadero
service

Maatvastheid, welke maatafwijkingen zijn toegestaan.

Om u als eindgebruiker zo goed mogelijk te informeren over wat u van houtproducten kunt verwachten is het van belang om onderstaande informatie goed door te lezen. Zo weet u waar u rekening mee dient te houden en wat u kunt en mag verwachten. Hout is zoals eerder aangeven een natuurproduct en werkt met de gebruikelijke toleranties wat betreft de maatvastheid.

Hout wordt in standaard handelslengten gecommuniceerd. Afhankelijk van de afwerking, kwaliteit en houtsoort kunnen maatafwijkingen voorkomen. Wij adviseren dan ook om niet bij voorbaat met volle en exacte gecommuniceerde lengtematen te rekenen. Houd altijd rekening met het krimpen en uitzetten van hout, waardoor lengtematen kunnen afwijken.

In sommige gevallen wordt een product langer geleverd dan de standaard gecommuniceerde maat en de daarbij behorende vooropgestelde toleranties. Deze maatafwijkingen / overlengtes worden dan altijd bij het specifieke product apart vermeld.

Droog en warm hout krimpt, nat en koud hout zet uit. Onderschat dit niet. Maten van met name naaldhout zoals Lariks, Vuren en Grenen, maar ook hardhout (vooral Keruing) werken sterk. Ook composiet krimpt en zet uit, met name in verticale richting, zorg dus voor kopse naden en blijf enkele centimeters van gebouwen vandaan. Verwerkt u vlonderplanken en rabathout in een warme en droge zomer? Hanteer dan extra tussenruimte tussen de planken.

Onze afdeling inkoop koopt uitsluitend A-kwaliteit in. Echter zijn de volgende afwijkingen mogelijk:

  • Lengtemaat: maximaal toegestaan verschil 1.5% bij hardhout en naaldhout.

  • Breedtemaat: maximaal toegestaan verschil 4% bij hardhout (voorbeeld: een vlonderplank van 14.5 cm breed, kan door krimp en uitzetting variëren van 14 tot 15 cm) en 6% bij naaldhout.

  • Diktemaat: maximaal toegestaan verschil 4% bij hardhout en 6% bij naaldhout.