Logo Gadero
service

Zwarte vlekken in hout

Iedere houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en het kan bij onbehandeld Eiken, Ayous of Lariks hout voorkomen dat er zwarte vlekken ontstaan. Deze zwarte of donkerblauwe plekken worden veroorzaakt doordat het aanwezige looizuur, wat van nature in dit type hout zit, in contact komt met staal van bijvoorbeeld een vork van een heftruck of metalen bandjes. Een gemakkelijke oplossing tegen deze plekken is een behandeling van het hout met ontweringswater (Lariks) of met oxaalzuur (Eiken). De vlekken zullen dan grotendeels verdwijnen.

TIP: Ook hardhout bevat looizuren die zwarte vlekken kunnen veroorzaken op het hout. Wij adviseren daarom altijd om hardhout te monteren met AR gecoate bevestigingsmateriaal. Kies bij voorkeuren uit Wovar AR gecoate schroeven voor Eiken en Garapa hardhout. Deze type schroef is speciaal gemaakt voor looizuurhoudend hout en voorkomt zwarte vlekken.

Zwarte vlekken in hout: Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Zwarte vlekken in hout kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de exacte oorzaak te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen bepalen. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van zwarte vlekken in hout: schimmelgroei, houtrot, metaalvlekken en chemische reacties zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken.

1. Schimmelgroei

Schimmel is een veelvoorkomende oorzaak van zwarte vlekken in hout. Net zoals 'glasvochttroebelingen hinderlijk' kan zijn voor het oog door de aanwezigheid van zwevende vlekken of troebelheid, kan schimmelgroei in hout hinderlijk en schadelijk zijn. Schimmels gedijen goed in vochtige omgevingen en kunnen zich verspreiden naar houten oppervlakken. Ze voeden zich met de organische stoffen in het hout, waardoor zwarte vlekken ontstaan. Een hoge luchtvochtigheid of vochtproblemen kunnen de groei van schimmel bevorderen.

2. Houtrot

Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij houten oppervlakken die aan vocht worden blootgesteld. Wanneer houtrot optreedt, begint het hout zijn structuur te verliezen en kunnen er zwarte vlekken ontstaan. Dit kan vooral voorkomen bij hout dat niet goed behandeld is of dat langdurig aan vochtige omstandigheden is blootgesteld. Onbehandelde houtrot kan leiden tot een ernstige aandoening van de houtstructuur.

3. Metaalvlekken

Soms kunnen zwarte vlekken in hout worden veroorzaakt door metaalvlekken, die ontstaan wanneer metaaldeeltjes in contact komen met het hout. Dit kan gebeuren wanneer metalen voorwerpen, zoals spijkers of nietjes, in het hout worden geslagen en roesten. De roest kan zwarte vlekken achterlaten op het houtoppervlak.

4. Chemische reacties

Bepaalde chemische reacties kunnen zwarte vlekken in hout veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer ijzerhoudende materialen in contact komen met het hout en oxidatie optreedt. Ook sommige schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen kunnen zwarte vlekken veroorzaken als ze niet goed worden gebruikt.

Behandeling van zwarte vlekken in hout

Het behandelen van zwarte vlekken in hout hangt af van de specifieke oorzaak. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen voor zwarte vlekken in hout:

In ernstige gevallen kan een laserbehandeling nodig zijn om de zwarte vlekken in hout te behandelen.

Schimmelverwijdering met een droge doek

Als de zwarte vlekken worden veroorzaakt door schimmel, is het belangrijk om te weten dat schimmel ook kleine vlekjes op hout kan veroorzaken. Het is cruciaal om de schimmel volledig te verwijderen voordat verdere behandeling kan plaatsvinden. Dit kan worden gedaan door het aangetaste gebied grondig schoon te maken met een schimmelverwijderaar en een borstel. Zorg ervoor dat het hout volledig droog is voordat verdere stappen worden ondernomen.

2. Houtreparatie

Als het hout rot is geworden, kan het nodig zijn om beschadigde delen te verwijderen en te vervangen. Dit kan gedaan worden door een professional of door zelf het rotte hout weg te snijden en nieuw hout op maat te maken. Zorg ervoor dat het nieuwe hout goed behandeld wordt om verdere problemen te voorkomen. Net zoals oogmigraine kan leiden tot verminderd zicht, kan houtrot het uiterlijk van hout ernstig aantasten.

3. Verwijderen van metaalvlekken

Als de zwarte vlekken veroorzaakt worden door metaalvlekken van metalen voorwerpen, zoals spijkers of nietjes, is het mogelijk om deze voorzichtig uit het hout te verwijderen. Gebruik hiervoor een tang of een schroevendraaier en zorg ervoor dat er geen resten achterblijven. Na het verwijderen van de metalen voorwerpen kunnen de zwarte vlekken lichter worden door het hout te schuren en opnieuw te behandelen.

4. Chemische behandeling

Als de zwarte vlekken in hout veroorzaakt worden door chemische reacties, kan het nodig zijn om het hout te behandelen met speciale chemische producten. Raadpleeg een professional voor advies over de juiste behandeling en volg de instructies zorgvuldig op om verdere schade aan het hout te voorkomen.

Preventie van zwarte vlekken in hout

Het voorkomen van zwarte vlekken in hout is vaak beter dan genezen. Hier zijn enkele maatregelen die genomen kunnen worden om zwarte vlekken in hout te voorkomen:

Het beheersen van vocht is belangrijk om te voorkomen dat het glasvocht krimpt, net zoals het belangrijk is om zwarte vlekken in hout te voorkomen.

1. Vochtbeheersing

Een van de belangrijkste oorzaken van zwarte vlekken in hout is vocht. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis op een geschikt niveau wordt gehouden en vermijd vochtproblemen, zoals lekkages of condensatie. Gebruik indien nodig een luchtontvochtiger om vochtige omstandigheden te verminderen. Zwarte vlekken in hout zijn vaak beter zichtbaar tegen een lichte achtergrond.

2. Houtbescherming

Behandel houten oppervlakken met een geschikte beschermlaag, zoals vernis, lak of verf. Dit helpt het hout te beschermen tegen vocht en andere schadelijke invloeden. Zorg ervoor dat de beschermlaag regelmatig wordt bijgewerkt en onderhouden, net zoals het belangrijk is om beide ogen tegelijk te beschermen tegen lichtflitsen en zwarte vlekken.

3. Vermijd metalen voorwerpen

Probeer het gebruik van metalen voorwerpen, zoals spijkers of nietjes, op houten oppervlakken te vermijden, omdat metaalvlekken zwarte vlekken in hout kunnen veroorzaken. Als het gebruik van metalen voorwerpen noodzakelijk is, zorg er dan voor dat ze goed behandeld zijn om roestvorming te voorkomen.

4. Veilig gebruik van chemische stoffen

Als u chemische stoffen gebruikt op houten oppervlakken, kunnen chemische reacties zwarte vlekken in het hout veroorzaken. Zorg er dan voor dat u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en de instructies op de verpakking opvolgt. Gebruik indien nodig beschermende kleding en ventilatie om uzelf te beschermen tegen schadelijke dampen.