Logo Gadero
service
Klustip

Schutting van beton en hout plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst08-10-2020

Deze klustip staat in het teken van een betonpalen schutting plaatsen. In onderstaande aflevering aflevering legt Henk Jan haarfijn uit hoe u zo'n schutting plaatst. Deze schutting is niet alleen erg trendy, maar biedt u met zijn 2 meter hoogte ook veel privacy. Het leuke aan een betonpalen schutting is dat u hem naar eigen wens kan invullen. In deze aflevering is er gebruikt gemaakt van geïmpregneerde tuinschermen, maar u kunt ook Lariks Douglas of hardhouten tuinschermen gebruiken. Ook heeft u volop keuze in de betonpalen en -platen.

Benodigdheden:

  • Uitzettouw

  • Waterpas

  • Schep

  • Rubberen hamer

  • Stootijzer

  • Slijptol (optioneel)

  • Boormachine

Betonpalen Red Class Schutting
2 uur voorbereiden
8 uur klussen
€600 - €5000
Complex
1
Strakke lijn spannen met uitzettouw

Om te zorgen dat de schutting in een rechte lijn komt te staan, is het van belang om een uitzettouw te spannen. Span het touw langs de punten waar u de palen wilt hebben staan. Zo weet u zeker dat de schutting in een rechte lijn komt te staan.

2
Uitgraven

Pak de schep en graaf een gat van ongeveer 80 cm diep voor de betonpaal (zo wordt uw schutting 2 meter hoog). Graaf hiernaast een gleuf waar de onderplaten in komen. Sommige mensen gebruiken een grondboor, maar met een schep bent u flexibeler. Gebruik een Stootijzer om het puin uit de grond te halen.

3
Plaats de beginpaal

Plaats de betonpaal op de gewenste positie en vul het gat af met een halve zak snelcement. Voeg hier water aan toe, zodat de paal maximale stevigheid heeft. Spuit meteen de cement resten van uw paal af. Herhaal deze stap elke keer wanneer u een paal plaatst.

4
Plaats de onderplaat

Wanneer de paal staat, kunt u de onderplaat in de sponning van de paal plaatsen. Zet vervolgens ook de andere paal neer en maak het geheel goed waterpas voordat u het frame vast zet. Wanneer alles waterpas staat voegt u weer snelcement bij de tweede paal, zodat deze ook stevig staat. Gebruik het stootijzer om de paal goed te wrikken. Herhaal deze stap totdat u het hele betonnen frame heeft staan.

Tip: Door de vaste maat van 180 cm lang komt deze schutting bijna nooit precies uit. Wanneer u aan weerszijden begint kunt u de over gebleven ruimte opvullen met een trellis, dit geeft een leuke onderbreking aan uw schutting. Wanneer u de schutting wel volledig wil hebben, moet u de onderplaat op gewenste afmeting afsnijden met een slijptol. Ook dient u dan het scherm op maat te maken.

5
Bevestig de hoekjes aan de palen

De betonpalen zijn al voorgeboord, zodat u de hoekjes eenvoudig aan de paal kan monteren. De RVS-bevestigingset voor betonpalen bevat alles wat u nodig heeft. Steek de schroef door de paal met de hoekjes. Draai de hoekjes recht en zet de schroef dan vast met een boormachine. Herhaal dit bij alle palen. Let op dat u bij de tussenpalen aan beide kanten hoekjes monteert.

6
Plaats de tuinschermen in het betonpalen frame

Nu het frame staat kunnen de tuinschermen geplaatst worden. Schroef de tuinschermen vast met de 4 x 30 mm schroeven uit de bevestigingsset vast aan ieder verbindingshoekje, zo zorgt u voor een stevig geheel.

7
Plaats een afdeklat (optioneel)

Wanneer u een afdeklat er mooi uit vindt zien kunt u deze plaatsen op de tuinschermen. Schroef deze vast boven op de tuinschermen met 5 x 40 rvs schroeven. Deze afdeklatten zien er niet alleen mooi uit, maar ze zorgen er ook voor dat er minder regenwater op de tuinschermen komt. Zo gaan de schermen langer mee.

Alle producten die in deze video zijn gebruikt vindt u hiernaast.

Verschillende betonpalen 

Bij de betonpalen van deze video zien we twee kleuren, de weerd grijs en de antraciet. Het is belangrijk om er op te letten welke soort structuur u kiest. Er is keuze uit glad geschaafd en stampbeton. Daarnaast is de diamantkop veel populairder dan de ronde kop. 

Handige tips plaatsen betonpalen

Voor het plaatsen van de betonpalen is uitgraven een veel betere optie dan werken met een grondboor. Ook is een stootijzer een must bij het plaatsen van de betonpalen. U kunt er niet alleen puin weg mee ruimen maar ook om de paal op de juiste plek te kunnen zetten. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!