Logo Gadero
service
Klustip

Tuinschermen plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst04-02-2019

Naast een schutting van planken kunt u ook een tuinafscheiding maken van kant en klare tuinschermen (meestal van het formaat 180x180cm). Op deze pagina geven we tips hoe u snel en professioneel een tuinschermen schutting kunt plaatsen. Daarnaast leest u de voor- en nadelen van tuinschermen.

Tuinscherm element kruis
Gemiddeld
1
Lengte per zijde berekenen

Om te bepalen hoeveel palen en schermen er op een zijde passen + hoeveel restruimte er over blijft dient u per zijde een berekening te maken. Het gemakkelijkste is een schets te maken. Hou er rekening mee dat na een 180x180 cm tuinscherm steeds een doorgaans 6x6 tot 8x8 cm dikte vierkante paal geplaatst wordt. Reken tussen 2 palen met 180.5 centimeter, zo heeft u aan beide zijden 0.5 cm ruimte voor bevestiging van de verbindingshoekjes. U heeft altijd een extra beginpaal nodig. Kies u voor 5 schermen van 180 cm breed en 7 cm dikte palen (aanbevolen), reken dan alsvolgt: (5x180.5)+(6x7)= 1125 cm, kortom 11.25 meter. Met de paaldiktes kunt u iets spelen om net een paar centimeter extra te pakken. 

tuinschermen schutting

2
Lijn spannen

Egaliseer het gedeelte waar uw schutting komt. Span vervolgens een lijn op de plek waar de tuinafscheiding dient te komen. Begin met het boren van de eerste paal bij uw woning en de laatste paal in de tuin. Ook kunt u de eerste paal aan de muur van uw woning vastmaken. U kunt deze monteren met verbindingshoekjes. Iets fraaier is de gehele paal doorboren op 3 punten en met een plug monteren met flenskopschroeven of bouten in uw muur.

3
Palen plaatsen

Het plaatsen van de palen komt nauwkeurig. Zorg steeds voor 180.5 centimeter tussenruimte en plaats de palen goed waterpas. Plaats 1/3 van de paallengte in de grond. Bij een 180 centimeter hoog tuinscherm heeft u minimaal een paallengte van 270 cm nodig. Alleen bij slappe bodem (zoals zand, veen of zachte klei) beton bij de palen storten. In andere gevallen voldoet het stevig aanstampen met de achterkant van uw paalhamer. Bij zeer droge grond, het paalgat vooraf iets nat maken bij het boren en aanstampen. Plaats de houten tuinpalen of betonpalen bij voorkeur 185 cm boven het maaiveld, zo kunt u de tuinschermen 5 cm boven het maaiveld monteren. Hiermee verlengt u de levensduur van uw schermen omdat vocht en opspattend vuil minder vat krijgen op uw schermen. Tevens populair is onder uw tuinscherm een betonband te plaatsen. Ook kunt u bij ons kiezen voor palen op een paalvoet. Dit is minder sterk dan palen in de grond plaatsen. Daarom raden we dit ook alleen aan bij betonranden. 

Belangrijk: NOOIT eerst alle palen plaatsen, maar meteen een scherm tussen de geplaatste palen monteren. Zo weet u zeker of het scherm goed past.

Het kiezen van soort en dikte tuinpalen: Uw schuttingpalen zijn bij de keuze voor een schermen schutting in het zicht. Kies daarom voor mooie palen. Het is aanbevolen om bij zware schermen zoals van hardhout en schuttingen waar veel wind staat voor hardhouten palen te kiezen. Ons advies is dan een glad geschaafde Azobe of de luxe Bankirai geschaafde tuinpalen te kiezen. Deze geven uw schutting echt een mooie uitstraling en zijn uiterst duurzaam (behandelen niet nodig). Voor wie minder budget heeft zijn de Geïmpregneerde palen prima geschikt voor montage in de grond. Deze hebben wij in 68x68 mm en 88x88 mm glad geschaafd beschikbaar in diverse lengtes. Wilt u onbehandelde lariks douglas palen tussen uw schermen? Behandel dan de onderkant (deel wat de grond in gaat) met teer.

tuinschermen plaatsen

4
Tuinschermen monteren

Met 6 ijzeren verzinkte verbindingshoekjes (ook hier verkrijgbaar in rvs en verzinkt) en onze torx 30mm RVS schroeven kunt u eenvoudig de schuttingschermen monteren aan de palen. Bij hardhouten palen altijd voorboren, bestel 35 mm metaalspiraalboortjes mee in onze webwinkel. U plaatst onder, boven en in het midden per paal 1 stuks 90 graden ijzeren verbindingshoekje. U kunt het beste met 2 of 3 personen de houten tuinschermen plaatsen. Dat werkt wel zo gemakkelijk. Hang uw schermen altijd 5 cm boven het maaiveld om de levensduur te verlengen. Na het afmonteren van uw tuinschermen is de tuinschutting klaar voor jaren plezier.

Desgewenst kunt u nog een piramide of platte afdeklat over uw schermen plaatsen.Ook kunt u uw palen aankleden met paalkapjes van RVS of kunststof. 

Belangrijk: schroef eerst de L-vormige hoekjes onder, midden en boven op de palen, plaats daarna het scherm. Zorg dat het niet te strak zit.

tuinscherm plaatsen

5
Schuttingdeur plaatsen

Indien noodzakelijk kunt u nog een poortdeur verwerken in uw schutting. Ons advies is de palen links en rechts van uw schuttingdeur op 220 cm hoogte te plaatsen en bovenlangs een balk of poortversteviging te monteren. Zo heeft u een stevig kader voor uw poortdeur. Desgewenst kunt u ook onze houten kozijn kader hiervoor gebruiken. De poortdeuren met een stalen frame hebben meer stevigheid en raden wij dan ook aan. De scharnieren komen altijd aan de achterzijde van de paal, uw poortdeur draait dan naar de achtertuin toe. Bekijk ook onze losse ijzeren deurframes voor het maken van een deur op maat.

Voordelen

De voordelen van kant en klare tuinschermen zijn:

 • Minder palen benodigd, handig bij lastige bodems

 • Minder schroef- en boorwerk bij schermen plaatsen in de tuin

 • In allerlei houtsoorten hebben wij schermen te koop: geïmpregneerd, hardhout en lariks douglas

 • Eenvoudig per schuttingdeel te demonteren of te vervangen

 • Met name hardhouten bankirai schermen gecombineerd met geschaafde palen geven uw tuin een luxe uitstraling

 • Onze tuinschermen naast 180 cm hoogte, nu ook in 2 meter hoogte leverbaar. 

 • Veel keuze in kleur: grijs, groengeïmpregneerd, bruin, zwart, wit.

 • Uw palen zijn bij schermen schuttingen mooi in het zicht en zitten niet verstopt achter uw planken

Nadelen

Hieronder leest u kort de mogelijke nadelen:

 • Door de vaste lengte’s van de schermen is de kans groot dat u niet mooi uitkomt om uw volledige achtertuin te vullen. Dit is eventueel op te lossen door uw tuinschermen af te wisselen met een eenvoudig op maat te knippen ijzeren trellis, laat deze begroeien met bijvoorbeeld Hedera. Ook een andere paaldikte kiezen kan enkele centimeters op het einde schelen. Eventueel kunt u ook een tuinscherm inkorten (ons advies is dan om een dunne regel er bij te bestellen om zo het tuinscherm weer de benodigde stevigheid te geven). Ook een optie is te kiezen voor tuinscherm Enschede, deze is wel verkrijgbaar in 5 breedte maten: 70, 90, 120, 150, 180 cm. Tevens bieden wij Lariks Douglas tuinscherm deLuxe in diverse breedte maten.

 • Minder stevig (na verloop van jaren) dan een schutting van horizontale planken.

 • Vaste hoogte. Om een hoogte van 190 cm te bereiken kunt u de schermen eventueel 10 cm van het maaiveld laten zweven.

Doe-het-zelf video - Tuinschermen plaatsen tips

Composiet tuinschermen

Bij kunststof composiet schuttingen is het strikt noodzaak om bijbehorende bevestigingsmateriaal te gebruiken. Namelijk ook composiet schermen willen werken! Wij hebben uitsluitend de beste kwaliteit composiet tuinschermen zodat u zeker bent van een lange en onderhoudsvrij levensduur. Let op, houten lamellen van 15 of 16 mm dikte zijn wel sterker dan composiet planken.

Tuinhout bestellen

Bekijk naast ons aanbod luxe 2 meter tot lowbudget kant en klare tuinschermen ook onze trendy, open tralie schermen of kies voor natuurlijke tuinmatten van wilgenteen, riet of dopheide. Wij bezorgen schermen en palen in heel Nederland en België bij uw thuis.

Heeft u vragen over tuinscherm schuttingen of tuinhout bestellen? Voor vragen over uw tuinafscheiding of extra tips voor het plaatsen van tuinschermen? Bel of email ons gerust. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero