Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Betonpalen schutting plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst12-04-2022

Wilt u een schutting bouwen van betonpalen? Lees dan onze handige tips voor het plaatsen van een tuinafscheiding van betonnen palen.

betonpaal laag hoog
1 uur voorbereiden
5 - 10 uur, afhankelijk van de grootte van de schutting klussen
€ 500 - 5000
Gemiddeld
1
Geul maken

Span een lijn waar u de schutting wilt hebben. Graaf een geul van minimaal 20 cm diep en vul deze met 10 cm zand. Hier komen straks uw onderplaten in.

2
Gat maken

Graaf op een strategische plek, bijvoorbeeld in een hoek een gat voor uw eerste hoekpaal. Met een grondboor van 10 cm krijgt u een groot genoeg gat voor een 10x10 cm betonpaal. Wilt u grotere gaten maken of heeft u geen zin om gaten te graven? Huur dan bijvoorbeeld een machine grondboor. Dit maakt het werk namelijk een stuk gemakkelijker.

3
Betonpaal plaatsen

Plaats de eerste paal met een hoekwaterpas mooi recht en op een hoogte zodat de onderplaat rust op uw zandbed. Gebruik de lengte van de onderplaat om uit te meten waar uw volgende paal moet komen te staan. Na het plaatsen van de tweede paal meteen de onderplaat plaatsen en het eerste scherm monteren met RVS of verzinkt betonbeslag. U heeft nu een mooi beeld van de schutting die u aan het bouwen bent. Indien u tevreden bent kunt u doorgaan met het plaatsen van de schutting. Vul het gat met snelcement zodat de paal stevig blijft staan. 

Let op, in hoekpalen kunnen wij geen boorgaten voorboren voor bevestiging van tuinschermen, dit dient u zelf te doen met een steenboortje. Plaats daarna een plug die past bij de schroeven die u gebruikt.

Bij standaard betonpalen zit een sponning voor 1 gladde onderplaat. Kies daarom voor 184 cm onderplaten, deze vallen aan beide kanten 2 cm in uw betonpaal, zo blijft er nog 180 cm tussenruimte over voor een tuinscherm!

Werkt u met betonnen sleufpalen en stapelbare blokhutprofielen? Kies dan van 180 cm onderplaten en 180 cm stapelrabat planken. Zorg dat de planken nooit te strak in de palen zitten, indien nodig enkele mm afschaven zodat het hout kan werken!

stapelrabat lariks sleufpaal antraciet

Gleufpalen antraciet met stapelbare blokhutprofielen.

betonpalen antraciet schutting

Standaard betonpalen antraciet met diamantkop en 1 onderplaat glad met 180x180 cm schermen.  

4
Palen behandelen

U kunt uw betonpalen behandelen met Maxrelease kleurloos of Maxrelease antraciet, zo heeft u minder lastig van kalkuitbloei. Kalkuitbloei komt door kalk wat in het zand zit en beton is deels van zand gemaakt. Hierdoor is kalkuitbloei bij betonpalen niet te voorkomen, wel trekt het na enige tijd vaak weer weg. Met onze Maxrelease beitsen worden uw betonpalen ook langer beschermd tegen verkleuring, aangezien deze UV-straling tegen kunnen houden.

Bestel bij Gadero nu betonpalen in antraciet of wit/grijs. De meest verkochte maat is de 10x10x278 cm met de 184 cm lengte onderplaten, deze zijn geschikt voor 180x180 cm tuinschermen. Zo maakt u een robuuste schutting van circa 190-200 cm hoogte.

Lees eerst enkele handige tips en nuttige informatie vooraf:

 • Wilt u uw schutting tegen uw woning plaatsen, kijk of het direct bij uw woning of ander object wel mogelijk is om de grond in te gaan. Indien hier betonnen funderingen zitten wordt het plaatsen van betonpalen in de grond namelijk lastig.

 • Ontdek nu ook onze lichtgewicht betonpalen van "slechts" 34 kilo in de dikte 7.5 cm, zie verwante artikelen. Deze zijn handzaam en ook nog eens lager in priijs dan de 10 cm dikte betonnen palen die meer dan 50 kilo wegen.

 • Kies uit 3 soorten betonpalen: 1. Standaard betonpalen. Zie pagina betonpalen. Deze hebben ruimte voor 1 gladde betonnen onderplaat en hier passen 180x180 cm schermen op. Sinds kort kunt u ook betonpalen voor 2 gladde onderplaten bij ons kopen met 150 cm hoogte schermen. 2. gleufpalen beton, dit zijn betonpalen met sponning waar u blokhutprofielen of tuinschermen in kunt schuiven. Deze zogenaamde sleufpalen zijn heel populair om te vullen met steigerhout grijs of lariks douglas blokhutprofielen. Zo heeft u een dichte schutting met aan beide zijden een gelijk aanzicht. 3. Betonpalen voor zogenaamde motiefplaten. Motiefplaten zijn extra hoge onderplaten met hout-, steen- of rotsmotief. Bekijk hier alles over betonpalen met motiefplaten. Gebruik altijd 2 motiefplaten op elkaar met 130 cm hoogte schermen. Meest verkocht zijn de rotsmotief platen. 

Verschillen tussen betonpalen voor schutting

 • Zorg voor sterke mannen voor deze klus, betonpalen van 10x10x278 cm (meest verkocht) wegen 63 kilo per stuk.

 • Bekijk van te voren welke schermen u (en uw buren) mooi vinden, niet alle tuinschermen passen namelijk op de standaard voorgeboorde gaten van uw betonpalen. Op de pagina

  betonpaal schermen hebben we een handig overzicht gemaakt van alle tuinschermen die passen op Gadero betonpalen. Waarom passen niet alle schermen bij de betonpalen? De horizontale liggers moeten namelijk exact op de juiste plaats zitten waar de boorgaten voor montage van de schermen zich bevinden. Zelf boren in uw betonpalen is wel mogelijk, maar een stuk lastiger. Bij Gadero geven we daarom per betonpaal aan welke type schermen hierbij passen. U kunt daar bij kiezen 1 of 2 gladde of motiefplaten. Motiefplaten zijn betonplaten met een rots, leisteen of hout motief. Alvast even onthouden: Bij 2 gladde betonnen onderplaten kiest u altijd een 150 cm hoogte scherm, en bij 2 motiefplaten altijd een 130 cm hoog scherm.

 • Let op! Voor hoeken hebben wij speciale hoekpalen of zelfs T-palen indien u 3 kanten op wilt bouwen met uw erfafscheiding van betonpalen.

 • Vul uw betonpalen altijd aan met 1 zak snelcement per paal, zo blijven uw betonnen palen stevig staan bij harde wind.

 • Met een stootijzer kunt u eenvoudig de palen een klein stukje verzetten, handig bij het waterpassen. Ook ideaal voor het afbikken van puin in de grond. De ronde kant is tevens nuttig voor het aanstampen zodra de betonpalen recht staan.

 • Kies uit palen in wit/grijs voor een lagere prijs, of voor iets meer geld de luxere antraciet betonpalen. Met een diamantkop hebben de palen een chique uitstraling.

Doe-het-zelf video - Betonpalen schutting plaatsen

In aflevering #121 van GaderoTV plaatst Ronny een lichtgewicht betonpalen schutting. Bekijk de video voor alle tips.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero