Filters:

  • Houtsoort / Materiaal
  • Lengte
  • Breedte
  • Dikte
  • Merk

Duurzaamheidsklasse 3 vlonderplanken

U wilt alles weten over klasse 3 vlonderplanken? Houtsoorten met duurzaamheidsklasse 3 gaan ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Hoewel deze houtsoorten opmerkelijk minder kosten dan hout met duurzaamheidsklasse 1 & 2 is dit ook te merken in kwaliteit, werking en levensduur. Toch kunt u met dit hout nog steeds een prachtige vlonder aanleggen, met een levensduur van minimaal 10 jaar en bij juiste ventilatie is ook 20 jaar prima haalbaar. De houtsoort Keruing is een goedkoper alternatief op het populaire Bankirai, hoewel het kwalitatief ook minder is. Het werkt meer en neemt meer vocht /vuil op. Siberisch Lariks heeft de authentieke warme Lariks kleur, maar is veel duurzamer dan de Europese variant Lariks Douglas. Bamboe is een mooi en duurzaam alternatief voor iedereen die geen vlonder van hout wil maken. Bestel nu goedkoop klasse 3 planken bij houthandel Gadero.

Siberisch Lariks

Siberisch Lariks is niet te vergelijken met Lariks uit Europa of Douglas hout. Doordat het vrij koud is in dat deel van Rusland groeit Siberisch Lariks veel langzamer dan de Europese variant. Door deze langzame groei en de kou ontstaat er stevig en hard hout. Siberisch Lariks heeft hierdoor een veel langere levensduur dan Europees Lariks. Daarnaast is de kleur van Siberisch Lariks meer geel, dan het roze wat u misschien van de Europese variant gewend bent. Onbehandeld vergrijst het hout uiteindelijk.

Siberisch Lariks is door zijn hardheid goed te gebruiken voor vlonders en gevelbekleding. Deze houtsoort kent wel enige werking. Wij raden daarom aan om bij de montage van uw vlonder 8 mm tussenruimte aan te houden. Om een stevige vlonder aan te leggen gebruikt u Lariks planken van 28 mm of dikker. Daarnaast is het voor de levensduur van uw vlonder van belang dat deze goed droog kan waaien en dan u hem geregeld even schoon veegt. Behandel uw terras 2x per jaar met beits om de levensduur van de Siberisch Lariks vlonderplanken aanzienlijk te verlengen.

Bamboe

Om een bijzondere vlonder aan te leggen gebruikt u planken van Bamboe. Hoewel dit officieel geen hout maar een plantensoort is, behoren Bamboe planken toch tot duurzaamheidsklasse 3. Bamboevezels worden onder hoge druk samengeperst, waardoor er stevige vlonderplanken ontstaan. Bamboe heeft een aantal voordelen tegenover traditioneel hout. Het is hard, slijtvast, kent bijna geen werking, is makkelijk te bewerken en na het kappen groeit de Bamboe vanzelf weer terug. Dit maakt Bamboe een zeer duurzaam alternatief voor houten vlonderplanken.

 

Toch heeft het ook een aantal nadelen. Zo moet Bamboe wel een aantal behandelingen ondergaan om de planken duurzaam te maken. Bij Gadero verkopen we thermisch gemodificeerde Bamboe vlonderplanken. Dit stoomproces zorgt ervoor dat de planken veel minder vatbaar zijn voor schimmels, zodat uw vlonder een levensduur van 15 jaar of langer heeft. Daarnaast zijn de planken voorzien van een speciale coating, die beschermt tegen vocht, vuil en UV-licht. U dient de vlonder wel elk jaar met beits te behandelen om de planken in goede conditie te houden.

Keruing

Keruing wordt vaak aangeboden onder de naam Bankirai. Hoewel de houtsoorten vergelijkbaar zijn in kleur, is Keruing echt van mindere kwaliteit dan Bankirai. Zo heeft Keruing veel meer last van werking dan het hoogwaardige Bankirai. Daarnaast wil het bij Keruing voorkomen dat het hout gaat bloeden of dat er harsvorming ontstaat. Wij noemen het ook wel Budget-Bankirai. Het is een goedkoper alternatief voor iedereen die toch een luxe ogende vlonder van donker hardhout wil, maar niet de prijs van Bankirai of Ipé wil betalen.

Keruing hardhout kent veel verschillende kleuren; van grijsbruin, licht roodbruin, donker roodbruin tot bruin. Met deze planken legt u een chique vlonder aan, waarbij u wel rekening dient te houden met de werking van het hout. Bij Keruing vlonderplanken raden wij een tussenruimte van minstens 1 cm aan. De donkere kleur van het hout zal met de tijd verkleuren naar mooi zilvergrijs. Wilt u de kleur langer behouden? Behandel het hout dan regelmatig met hardhoutolie. Daarnaast is het voor de levensduur van belang dat de vlonder goed geventileerd is en dat u hem regelmatig schoonveegt.

Video Siberisch Lariks montage

 

Gadero.nl Thuiswinkel Waarborg Service. Bij de grootste in hout.

Hoe meer u bestelt, hoe lager de bezorgkosten. Hoe meer u bestelt, hoe lager de bezorgkosten.

Bezorging in heel Benelux Op vaste dagen per postcode