Logo Gadero
service

Vormvastheid, het torderen en kromtrekken van hout

Iedere houtsoort heeft haar eigen kenmerken, maar in de regel kan hout door werking naast scheuren ook gaan kromtrekken of torderen door spanningen. Er zijn verschillende oorzaken in hoeverre hout krom trekt, echter het ongelijkmatig indrogen van hout is de meest voorkomende oorzaak. De gevoeligheid van het kromtrekken is ook afhankelijk per houtsoort. Teruggedroogd hout of thermisch gemodificeerd hout, waarbij hout door een terugdroogproces verbeterde karaktereigenschappen krijgt, werken minder snel, hierdoor er minder kans is op vormverandering.

Bij nat weer kunnen met name palen en balken soms kromtrekken doordat deze aan de bovenkant vochtig zijn en aan de onderkant droog. Ook bij extreem warme omstandigheden kan hout wat bloot wordt gesteld aan zonlicht kan hout te snel krimpen met vormverandering als gevolg.

TIP: Verwerk uw hout direct na ontvangst tot een stevige constructie. Vooral bij warm weer wil hout (van budget tot luxe hout) sneller torderen en krom trekken. Houdt uw hout afgedekt in de verpakking indien u later aan de slag gaat, leg hout nooit in warme garages of in de zon. Bewaar hout ook altijd horizontaal met voldoende ondersteuning en mits mogelijk in een afgebonden pakket. Uiteraard houden onze orderpickers rekening met het selecteren van recht hout.

TIP: Een kromme paal of balk ontvangen? Leg in dat geval de paal of balk een nacht met de droge zijde in het gras of op bestrating. In de meeste gevallen trekt uw paal of balk weer recht.

Het torderen van hout is niet toegestaan. Hier wordt bij orderpicking uiteraard rekening mee gehouden. Immers, een getordeerde plank of balk is niet bruikbaar.