Logo Gadero
service
Gadero TV

#212 Zelf prefab houten woning bouwen

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst24-04-2021

In Gadero TV #212 laat Ronny u zien hoe u zelf eenvoudig een prefab houten woning kan maken. Blokhut Ollie is een prefab woning met een kleine overkapping/luifel, drie kamers en heeft een wanddikte van 70 mm. De wanddikte zorgt er voor dat de woning al geïsoleerd is en daardoor geschikt is als vakantiechalet of mantelzorgwoning. Meegeleverd worden de ramen, deuren en de vloerplanken voor de fundering. Ook krijgt u natuurlijk een uitgebreide handleiding meegeleverd met bouwtekeningen. 

Blokhut Ollie met veranda (prefab woning)

Blokhut Ollie met veranda is 7.31 meter breed, 4.98 meter diep en heeft een nokhoogte van 283 cm. De deurhoogte van deze blokhut is 202 cm, waardoor u er makkelijk onderdoor kunt lopen. De wanddikte van de blokhut is 70 mm, wat betekent dat het niet nodig is om deze te isoleren. De deuren en ramen worden inclusief kozijn geleverd, het glas wat wordt meegeleverd is dubbel glas en het is ook niet nodig om een vloer mee te bestellen. Deze wordt namelijk ook meegeleverd. Ook voor de fundering op het terras worden vlonderplanken meegeleverd. Toch liever zelf kiezen? Dat is ook geen probleem. Wij hebben verschillende geschikte vlonderplanken voor de fundering van uw blokhut. 

Werkwijze

Het is belangrijk om te weten hoe u het best kunt beginnen met het opbouwen van deze prefab woning. Begin met het storten van bij voorkeur een betonvloer of een betegelde ondergrond welke volledig waterpas en verhard is. Deze blokhut bestaat uit circa 6 colli aan hout. Daarom is het belangrijk om dit van te voren te sorteren. Let er wel op dat dit niet gebeurd op een warme dag, dan kunnen de delen namelijk kromtrekken. Verder is het belangrijk om op de verspringing van de gaten voor de pinnen in de wanden te letten. 

Nadat u dit heeft gedaan, gaat u verder met het maken van een vloerplan met de geïmpregneerde balken. Daar worden vervolgens de eerste wandlaag opgeschroefd met 5x100 cm verzinkte schroeven (deze worden niet meegeleverd). Hierna kunt u met een rubberen hamer steeds een wandlaag opbouwen. Nadat u 5 á 6 wandlagen heeft gemonteerd kunt u de deuren erin zetten en vanuit daar werkt u verder. 

Prefab houten woning bouwen

Fundering

Voor het monteren van de fundering is het belangrijk dat de ondervloer 100% waterpas is. Zorg voor funderingsbalken met afwateringsprofiel voor een langere levensduur. Het advies is om de blokhut te behandelen voor het monteren. Het is aangeraden om de funderingsbalken op een waterpas ondervloer te plaatsen. U kunt kiezen voor een ondervloer van betontegels, een gestorte betonvloer of een houten vlonder

Let wel op! Deze funderingsprofielen steken ongeveer 4 cm uit naar buiten ten opzichte van de blokhutprofielen. 

Prefab houten woning bouwen

Dakbedekking

Deze blokhut Ollie wordt standaard geleverd zonder dakbedekking. U dient zelf nog dakbedekking mee te bestellen. In de video heeft u gezien dat wij de blokhut hebben bedekt met dakshingles. U kunt dakshingles kiezen in diverse stijlen en kleuren. U kunt ook kiezen voor Easypan dakpanprofielplaten of Aquapan dakplaten. Gaat u voor Aquapan dakplaten? Gebruik dan wel dakleer als onderlaag. Dit kunt u bij de extra opties mee bestellen. Blokhut Ollie heeft een stevige constructie en is ook geschikt om te bedekken met houten of gebruikte dakpannen. 

Behandeling blokhut

Blokhut Ollie wordt onbehandeld geleverd. Daarom kunt u kiezen voor vier verschillende behandelingen.

De eerste optie is om uw blokhut te laten impregneren. U heeft de keuze uit drie verschillende kleuren: groen, bruin of zilvergrijs. U hoeft de eerste drie maanden de blokhut niet te beitsen. Daarna dient u deze nog af te lakken. Houdt er wel rekening mee dat impregneren een langere levertijd met zich mee brengt.

U kunt er ook voor kiezen om uw blokhut met een grondlaag te laten spuiten. Ook dit zorgt voor een langere levertijd. Wij raden de grondverf wel aan, omdat dit zorgt voor duurzaamheid. Wanneer deze is gespoten, hoeft u enkel zelf nog maar 2 keer uw blokhut te verven in de door u gewenste kleur. 

Liever zelf aan de slag? Kies er dan voor om uw blokhut onbehandeld te bestellen en bestel zelf uw grondverf mee. U kunt kiezen uit de kleuren wit, transparant of antraciet grijs. Wanneer u uw blokhut in de grondverf heeft gezet kunt u daarna de blokhut nog 1 of 2 keer verven in een door u gewenste kleur. 

U kunt ook zelf uw blokhut beitsen in een transparante kleur. Zo behoudt u de nerfstructuur van de blokhut. Bestel uw blokhut onbehandeld en behandel deze met Embadecor Transparante Beits. Uw blokhut is met deze optie direct te leveren, omdat hier geen extra levertijd overheen komt. 

Prefab houten woning bouwen

Materialen en benodigdheden

Voor het monteren van deze blokhut zijn verschillende producten gebruikt. Hieronder staat een overzicht wat u nodig heeft om blokhut Ollie te monteren. 

Benodigdheden voor het bouwen van een prefab houten woning:

 • Schroevendraaier

 • Vlinderboor

 • Potlood

 • Rolmaat

 • Optioneel: leidingen (stroom/water etc.) 

 • Accuboormachine

 • Decoupeerzaag

 • Waterpas

 • Rubberen hamer

 • Handzaag

 • Goede fundering

 • Haakse slijper / ijzerzaag (voor  het eventueel inkorten van de draadstangen in de hoeken en onder de luifel)

Prefab houten woning bouwen

Liever een andere prefab houten woning? Bekijk ons assortiment prefab houten woningen.