Logo Gadero
service
Gadero TV

Barcode schutting maken van Geïmpregneerd Grenen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst08-07-2021

Bent u opzoek naar een schutting met een uniek profiel? Maak dan een schutting met barcodeprofiel! In deze Gadero TV laten we u zien hoe u eenvoudig een schutting in elkaar zet met geïmpregneerd grenenhouten schuttingplanken met breedtes van 7 cm, 9/10 cm en 14 cm. We monteren de schutting verticaal. Benieuwd naar deze schuttingplanken van grenenhout? Lees snel verder!

Benodigdheden:

 • Duimstok

 • Lijmklem

 • Schuurmachine/schuurpapier

 • Tafelzaag

 • Accuboormachine

 • Winkelhaak

 • Waterpas

1
Planken op maat zagen

Om het barcode profiel nog beter te laten zien, dient u planken met verschillende breedtes te gebruiken. Met behulp van een tafelzaag maakt u van planken van 14 cm breed, een plank van 9/10 cm breedte. Daarnaast kunt u ook nog planken van 7 cm breedte meebestellen, zo heeft u drie verschillende breedtes en ziet u het barcode effect nog meer op uw schutting. 

Wanneer u de planken op maat heeft gezaagd kunt u deze met schuurpapier of een schuurmachine glad maken. Zo voorkomt u splinters en heeft u een mooiere afwerking.

2
Het plaatsen van de palen en (tussen) latten

Plaats de palen op 70 cm afstand hart op hart. In deze Gadero TV wordt gewerkt op een betonnen ondergrond. Daarom is gekozen voor een verankering met paalvoeten en wordt de schutting steviger neergezet door gebruik van schuine schoren met piketpalen. 

Om de hoogte van de schutting te bepalen kunt u bovenkant een lat bevestigen. Monteer deze waterpas op uw schutting. Zo heeft u altijd een exacte hoogte van 180 cm en kunt u eenvoudig de schuttingplanken hier onder plaatsen. Zo creëert u een gelijke boven- en onderlijn.

Plaats daarnaast tussenbalken tussen de palen en bevestig deze met L-beslag en 4x30 mm schroefjes. Zo creëert u extra vlees om uw schuttingplanken op te monteren. 

3
Het plaatsen van de eerste schuttingplanken (14 cm breedte)

U heeft zelf de keuze wanneer u welke breedte planken plaatst. In dit stappenplan gaan we uit van de methode die in aflevering #223 wordt gebruikt. 

Plaats eerst twee brede delen (van 14 cm breedte) naast elkaar. Zorg dat er bij alle delen een duimstok dikte tussenzit. Als u alleen aan de slag gaat, kunt u gebruik maken van een lijmklem om tijdelijk uw planken vast te zetten. Zo heeft u uw handen vrij en kunt u controleren om de duimstok dikte afstand tussen de planken zit.

Pak vervolgens een winkelhaak en ga daarmee over het hart van de balk heen. De planken zijn 14 cm breed. Dit betekent dat er op 3.5 en 10.5 cm een schroef kan worden geplaatst. U hoeft niet voor te boren bij geïmpregneerd hout. Plaats de schroeven bovenin, onderin en in het midden. 

4
Plaatsen van schuttingplanken in andere breedtes (10 cm)

Na het plaatsen van twee schuttingplanken van 14 cm breedte, wordt nu een plank geplaatst van 10 cm breedte. Met behulp van de winkelhaak is het eenvoudig om de schroeflijn over te nemen. Plaats de duimstok er even tussen om de goede tussenruimte aan te geven. 

Plaats op 1/4 en 3/4 van de breedte van de plank een schroef om uw plank goed vast te zetten. Meet dit altijd goed na met uw winkelhaak. Zet uw schuttingplanken vast met 4x50 Wovar RVS 410 schroeven met Torx 20 en zelfborende punt. 

Tip! Mocht u tuinhout iets wat krom zijn. U kunt door het plaatsen van een duimstok ertussen en schroeven onderin uw hout nog iets recht buigen zodat het later geen kant meer op gaat. 

5
Plaatsen van een schuttingplank (7 cm breedte)

Een derde lengte die wordt gebruikt in deze video is een geïmpregneerde schuttingplank van 7 cm breedte. Bij deze schuttingplanken is het niet nodig om twee schroeven te plaatsen, dit kunt u ook doen met één schroef boven- en onderin en in het midden. 

Houdt ook bij het plaatsen van deze planken een tussenruimte aan van 1 cm (duimstok dikte). Zorg ervoor dat u regelmatig met een waterpas controleert of u nog recht werkt. Merkt u dat u scheef gaat met uw planken, houdt dan iets meer of minder tussenruimte aan om dit weer te corrigeren.

6
Monteren over de palen heen

De schutting wordt opgedeeld door middel van het gebruik van palen. Om een mooi effect te creëren kunt u daarom beter uw planken over deze palen heen monteren. Een tip is van te voren alvast te kijken hoe u uitkomt met de breedtes. Zorg er voor dat u over de paal heen gaat met een plank zodat u de palen uit het zicht weg hebt. Dit geeft een mooier aanzicht van uw schutting. 

7
Bekleden van de achterkant

Een aanrader is om de achterkant ook te bekleden. Door de 1 cm tussenruimte kunt er eenvoudig doorheen kijken. U kunt dit doen door middel van schuttingplanken aan de achterzijde, maar ook met een haag kunt u dit voorkomen. Een tip is om aan de achterzijde te kiezen voor één soort breedte.

Een barcodeprofiel aan de achterzijde is niet onmogelijk, maar het is lastig om dan alles goed dicht te krijgen. In deze Gadero TV is gekozen om de achterkant te bekleden met enkel 14 cm brede delen.

Schutting Tuinplank Geïmpregneerd Grenen 1.6 x 14 cm

Deze schuttingplanken van geïmpregneerd grenenhout zijn ideaal als u niet te veel wilt betalen voor uw schutting, maar toch voldoende kwaliteit wil hebben zodat de schutting lang mee gaat. De planken hebben een levensduur van circa 10-15 jaar. Deze keteldruk geïmpregneerde planken zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes van 180 cm tot 500 cm en hebben afgeronde hoekjes. In deze Gadero TV gaat Ronny aan de slag met de 180 cm variant van deze plank! 

Zelf planken op maat zagen

Voor deze Gadero TV heeft Ronny, om het barcodeprofiel nog beter te laten zien, verschillende planken op maat gezaagd. Hij heeft hiervoor de planken van 14 cm gebruikt en deze met behulp van een tafelzaag op maat gemaakt. Zo creëert hij eenvoudig planken met een breedte van 9/10 cm. Deze kunt u dus niet bestellen, maar dient u zelf te maken! Benieuwd hoe u de gehele schutting in elkaar zet? Bekijk dan het stappenplan! 

U kunt uw schutting ook bekleden met andere houtsoorten! Wanneer u kiest voor thermisch gemodificeerd of een hardhout variant planken dient u rekening te houden met een tussenruimte van 5 mm i.p.v. 10 mm. 

In alle gevallen is het verstandig om ruimte vanaf de ondergrond aan te houden. Zo kan de schutting mooi ventileren. U kunt een opsluitband onder de schutting plaatsen. Zo geeft u opspattend water ook geen kans. 

barcode profiel schutting vuren

Benodigdheden en gereedschappen

Welke gereedschappen voor betonpaal schutting plaatsen?

 • Duimstok

 • Lijmklem

 • Schuurmachine/Schuurpapier

 • Tafelzaag

 • Accuboormachine

 • Winkelhaak

 • Waterpas

Liever een andere houtsoort gebruiken? Bekijk hier al onze geïmpregneerde schuttingplanken!

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!