Logo Gadero
service
Gadero TV

Verticale planken schutting

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst20-12-2018

Hoe plaatst u zelf een stevige schutting met verticale planken? Lees onze doe-het-zelf tips voor het plaatsen en berekenen van het aantal benodigde schuttingplanken, balken, palen en schroeven voor een mooie verticale planken schutting. Ook handig, bestel uw verticale planken schutting per meter en bespaar een hoop rekenwerk en u weet meteen de prijs.

Bekijk onderstaande video voor het verticaal monteren van Padouk schuttingplanken:

1
De palen in de grond plaatsen

Uitgaande van een 1.80 meter hoge schutting heeft u voldoende aan 2.75 meter lange vierkante palen. Bij een 2 meter hoge schutting adviseren wij 300 cm lengte vierkante palen. Wij adviseren hardhouten palen te kiezen voor een langere levensduur (20-25 jaar). Bovendien zijn onze Azobe hardhout palen gepunt, hierdoor gaan ze gemakkelijker de grond in. Geïmpregneerde naaldhout vierkante palen zijn een stuk goedkoper maar gaan ongeveer 10-15 jaar mee. Zowel hardhout als geimprgneerde naaldhout vierkante palen zijn bij ons verkrijgbaar in diverse diktes: 6x6, 7x7, 8x8, 9x9 en 10x10 cm. Ook fraai zijn onze 6.5x6.5 of 7x7 mm dikte glad geschaafde palen met V-groeven. Dit geeft uw schutting een luxe uitstraling. Bij schuttingen op slappe ondergronden of waar veel zeewind staat adviseren we minimaal de 7x7 cm paaldikte toe te passen. Bij slappe grondsoorten kunt u eventueel snelbeton bijstorten. We adviseren om de 94 cm een grondpaal te plaatsen. Verstandig is eerst de totale lengte per schuttingzijde op te meten en een slimme verdeling te kiezen die aansluit bij de planklengtes. Zo zorgt u bij het werken met steeds 6 stuks 14 cm brede verticale planken en 2 cm tussenruimte dat u palen 14+2+14+2+14+2+14+2+14+2+14 cm = 94 cm uit elkaar staan (uitgaande van de planken om en om monteren. U kunt bovenstaande ook iets verlengen tot bijvoorbeeld 7 planken (palen 110 cm uitelkaar).  Bij schuttingen waar weinig wind staat kunt u 142 cm tussenruimte tussen de palen aanhouden, u heeft dan 8 planken aan de ene zijde en 7 planken aan de andere zijde nodig.

Begin met het plaatsen van de eerste en laatste paal van uw schutting. Gebruik de 7 cm grondboor bij 6x6 en 7x7 cm palen en de 10 cm grondboor bij dikkere palen. Indien u last van droge grond heeft, bijvoorbeeld bij zandgrond, dan maakt u de grond een beetje vochtig met een tuinslang, zo krijgt de grond meer structuur en gaat het boren van een paalgat beter. Bestel bij onze houthandel snelcement mee. Zorg dat u recht blijft boren. Indien u de paal 95 cm de grond in wilt plaatsen boort u een gat van 85 cm. Het is raadzaam een stukje tape om uw grondboor te wikkelen zodat u precies weet hoe diep u moet boren. Bij de eerste paal is het een beetje testen hoeveel cm u met de paalhamer nog de grond in slaat. Dit kan variëren per type grondsoort. Zet nu de paal in het gat. Plaats de huishoudtrap zo'n 45 cm van de paal. Sla voorzichtig en vlak op de paalkop. Na elke slag met de waterpas controleren of de paal nog recht staat. Niet doorslaan tot de paalkop kapot is, max 3/4 x voorzicht kloppen op de paalkop. U kunt zodra de planken zijn gemonteerd altijd nog een klein stukje afzagen indien nodig. Draait de paal tijdens het slaan iets, monteer dan de lijmklem op heuphoogte op de paal, zo kunt u de paal gemakkelijker iets draaien. Pas altijd op als 1 persoon slaat met de paalhamer en de ander de paal vasthoudt met handschoenen. Draag altijd werkhandschoenen tegen splinters en desgewenst een bouwhelm. Hou kinderen uit de buurt. Stamp tot slot met de steel van uw paalhamer of ijzeren stootijzer de schuttingpalen goed aan. De palen plaatsen is het meeste werk, daarna komt het leukere werk, het monteren en vastschroeven van de horizontale balken en planken.

2
De planken monteren

De meeste mensen kiezen voor 1.6 cm dikte schuttingplanken van Geïmpregneerd naaldhout. Deze zelfde plank is er ook in 20 cm breedte, zowel in hardhout of naaldhout. Hierboven staat uitleg over het benodigde aantal planken per meter schutting. Bij twijfel kunt u onze tuinexperts raadplegen. Dat kan telefonisch of per email. Voor een onderhoudsvrije schutting kiest u voor onze 14 of 16 mm dikte hardhout tuinplanken. Ook helemaal trendy zijn onze onbehandeld lariks douglas planken van 16x145 mm glad geschaafd. Begin met de plank op de plek waar deze het meest in het zicht is, bij uw woning of achteraan. Schroef de plank net iets boven het maaiveld waterpas vast, zo verlengt u de levensduur en voorkomt u het vuil worden van uw tuinplanken door opspattende grond. Plaats deze eerste plank uiterst nauwkeurig met uw lange waterpas. Met snelklemmen kunt u eenvoudig de plank vast zetten. Bij hardhouten schuttingpalen altijd het schroefgat in de paal voorboren. Voorkom dat uw boortjes te heet worden, haal de boor steeds even weer uit het gat. Daarna met 2 schroeven per plank de schuttingplanken vastschroeven op de liggers. Boor niet te dicht bij de randen van de plank, zo kan deze gaan uitscheuren. Met onze TORX 4x 50 mm RVS schroeven en TORX bit gaat het schroeven heel gemakkelijk. Bij hardhouten tuinplanken wel even voorboren.

Het mooiste is (anders dan op de foto) uw verticale om en om (dus aan beide zijden) te monteren. Hou dan circa 2 cm, monimaal 1 cm tussenruimte aan om de doorkijk te minimaliseren. Ook de horizontale tussenbalk van 45x70 mm 'staand' te monteren tussen uw palen voorkomt doorkijk. U heeft dan bovendien meer schroefruimte, immers de planken monteert u dan in het 70 mm gedeelte. Eventueel hebben we in hardhout ook een smallere 60x35 mm balk en in naaldhout een 32x60mm Geïmpregneerde balk. Nogmaals het breedste gedeelte van de balk (60 of 70 mm) in de hoogte monteren is ons advies. Zo vormt het smalle gedeelte van de balk de dikte van uw erfafscheiding. Hoe smaller deze is, hoe minder doorkijk.  Bewaar eventuele planken met knoest of lichte kromming voor delen die u gaat verzagen. U kunt ook 2 of 3 houten maatklosjes maken van minimaal 1 tot 2 centimeter gebruiken. Deze legt u tegen de eerste plank. Hier legt u de volgende schuttingplank tegenaan. Bij om en om monteren in het begin even kijken of u en uw buren tevreden zijn over de doorkijk. Werk zo verder naar rechts of links, gebruik de waterpas nog wel ter controle. Bent u klaar voor het monteren van de planken aan de andere zijde? Begin dan weer vooraan en zet het hart (het midden dus) van de eerste tussenruimte van de schuttingplanken aan de zijde die u net heeft gemaakt met potlood over op de andere kant. Dit wordt het hart van uw eerste verticale plank aan de andere kant. Bij een 14 cm brede plank, komt er dus zowel 7 cm links en rechts van de streep, de eerste plank aan de andere kant. Zo is uw doorkijk minimaal, vooral als u voor de dunnere balken als tussenligger gebruikt. Bovendien springen uw palen dan mooi uit uw schutting. Kies daarom een in het oog springende glad geschaafde paal met V-groeven voor een prachtig eindresultaat.

3
De afwerking

Zaag eventueel uitstekende paalkoppen af en stamp de palen nog 1 keer goed aan. Uw houten verticale plankenschutting is klaar. Onze Geïmpregneerde schuttingplanken of hardhouten bankirai planken hoeft u verder niet te behandelen. Wel kunt u uw plankenschutting natuurlijk schilderen met buitenverf in allerlei kleuren. Let op, bij het donker maken van uw planken lijkt uw tuin kleiner, bij een lichte verfkleur groter. Onze lariks douglas planken bij voorkeur behandelen met 2x maxrelease kleurloos.

Het is ook mogelijk uw plankenschutting af te wisselen met stalen trellisschermen of met hout omlijste gaaspanelen. Ook bieden wij diverse kant en klare schuttingdeuren. Per deur leest u of deurbeslag, slot en scharnieren worden meegeleverd.

De voordelen van een schutting met verticale planken

 • Wist u dat... Uw tuin optisch groter lijkt door de planken in verticale richting te monteren?

 • Steviger dan tuinschermen 

 • Met verticale lamellen is het moeilijker om overheen te klimmen voor kinderen en dieven

 • U kunt zelf de schuttinghoogte bepalen, 1.80 of 2 meter

 • Eenvoudig uit te bereiden

 • U kunt zelf de lengte van uw schutting bepalen, u bent flexibeler dan bij kant en klare 180x180 cm schermen

 • Uw palen zijn mooier in het zicht dan bij horizontale planken schuttingen

 • Met een verticale planken schutting heeft u maar 1 hoekpaal nodig om de hoek om te gaan met uw schutting, bij horizontale planken schuttingen om en om aan beide zijden gemonteerd is dit altijd een heel gedoe.

 • Kortom heel veel voordelen! Daarom raden wij een verticale planken schutting juist ook aan!

Doe-het-zelf video -  Verticale planken schutting maken

Tips vooraf

 • Maak uw tuin (maaiveld) zo goed mogelijk vlak.

 • Zorg dat u uitzettouw, grondboor, paalhamer, (hoek)waterpas, lijmklemmen, houtzaag, boormachine met 3,5 mm hardhout / metaalspiraal boortjes, Torx bitje, huishoudtrap, werkhandschoenen, 4 x 50 mm Torx schroeven voorhanden heeft. Deze klusgereedschappen kunt u desgewenst samen met uw tuinhout online bestellen in onze houthandel met landelijke bezorging.

 • Het is handig het plaatsen van de schutting samen met uw buurman of iemand anders te doen. Bij het werken met bijvoorbeeld 4 meter planken (door midden zagen om een 2 meter hoge schutting te bouwen) is een tweede man of vrouw ook geen overbodige luxe voor het snel en efficiënt monteren van de verticale planken aan de horizontale liggers. Voor het plaatsen van de palen is 1 persoon in principe voldoende. Werkhandschoenen voorkomen houtsplinters in uw vingers.

schutting verticaal

Palen plaatsen, een stevige basis voor uw dichte schutting is een must.

schutting verticale planken maken

Onder, boven en midden horizontale liggers maken.

tuin schutting verticale lamellen

Benodigde aantallen berekenen

Voor het berekenen van het benodigd aantal planken, liggers, palen en schroeven bieden we onderstaande richtlijnen. Ons bellen of mailen voor tips en advies op maat kan natuurlijk ook. Onze tuinexperts staan u graag te woord.

 • Bij de grondpalen, om de 70 tot 150 cm bij verticale planken schuttingen, er altijd rekening mee houden dat u 1 extra nodig heeft als eindpaal. Wij adviseren hardhouten vierkante palen in 2.75 of 3 meter lengte te bestellen, deze gaan circa 25 jaar mee en zijn gepunt. Bij het monteren van een vierkante paal aan uw woning kunt u deze in een kortere lengte (2 meter) bestellen.

 • Voordat u de planken kunt monteren dient u 3 horizontale liggers te maken. Wij adviseren deze onder, midden en boven te plaatsen. De 4.5 x 7 cm balk is zeer geschikt als horizontale ligger. Deze kunt u staand monteren bij 7 x 7 cm palen zodat uw planken tussen uw palen vallen (aanbevolen) of plat monteren, dan liggen uw planken gelijk met uw palen.  Aan uw balken kunt u de verticale planken later weer vast schroeven. Heeft u een schutting van 9 meter, dan heeft u dus 3x9 meter=27 meter horizontale ligger nodig. Bij de 4.5x7x500 cm meter balk heeft u dus (27 delen door 5) afgerond 6 stuks nodig. 

 • Bij het berekenen van het aantal benodigde planken voor uw schutting is het handig het totaal strekkende meters te berekenen: Bij gebruik van 1.6x14 cm brede schuttingplanken en 2 cm tussenruimte hanteren wij 6 planken voor de ene zijde en 5 voor de andere per 94 cm, dus 11 voor beide kanten. Dan moet u nog de schuttinghoogte van uw verticale planken schutting bepalen. Bij 180 centimeter is het raadzaam de populaire 360 cm lengte schuttingplank in twee delen te zagen of 180 cm tuinplanken bij ons bestellen.

 • Wilt u een verticale schutting maken van 2 meter hoog, zaag dan de 400 cm lengte schuttingplanken in 2 stukken. Houdt u weer rekening met 11 stuks per strekkende meter. Voeg eventueel enkele extra planken toe als reserve. Dit om bij een 'zaag-vergissing' nog een plank extra te hebben bijvoorbeeld.

 • Voor montage van de 3 liggers onder, midden en boven aan de palen gebruikt u de 4 x 50 mm RVS TORX schroeven. Deze zijn bij ons ook in Verzinkt staal te koop. Per ligger heeft u steeds 2 schroeven nodig. Dus in totaal 6 schroeven per verticale plank.

 • Reken met 2 cm tussenruimte tussen de planken (van 14 cm breed), zo heeft u minimale doorkijk. Hanteer minimaal 1 cm, zo houdt hout ruimte voor enige werking en ventilatie.

schutting verticale plank

Alternatief: geheel dichte schutting met verticale planken

Met onze zogenaamde half houts (ook wel dubbel lip rabat genoemd) planken van lariks dubbel lip of hardhout halfhouts rabat maakt u een schitterende dichte schutting van verticale profielen. Deze 'slimme' overlappende planken maken uw schutting geheel dicht, maar houden dankzij de overlap ook ruimte over voor tussenruimte tussen de planken zodat de plank kan werken. Deze planken timmert u allen aan 1 zijde. De achterkant heeft dan een iets minder mooie zichtzijde. Een gewone schuttingplank kunt u immers NIET zonder naad tegen elkaar aan monteren en houdt u dus altijd doorkijk! Met de hardhout halfhouts variant kunt u uw schutting zelf 215 cm hoog maken, de dubbel lips lariks rabatdelen zijn in 4 meter ideaal, u kunt deze dan verzagen in lengtes van 2 meter.

Schutting planken rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.

Vragen?

Geen zin in het berekenen van benodigde aantallen voor uw schutting? Bestel een verticale schutting per meter. Wij bezorgen uw tuinhout binnen 2 t/m 4 werkdagen in heel Nederland en België. Van Venlo tot Den Helder en van Lelystad tot Haarlem.

Tips

Houdt u bij het bestellen van tuinhout rekening met gemiddeld 10% zaagverlies. Wij staan u graag per email of telefoon te woord voor al uw vragen over onze producten of het plaatsen van verticale en andere schuttingen soorten.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!