Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Luxe Rhombus schutting maken

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst16-09-2021

Deze klustip gaat in op het monteren van een Rhombus schutting. Rhombus gevelbekleding is erg populair en geeft uw gevel of in dit geval uw schutting een luxe uitstraling. Populaire houtsoorten in rhombus zijn Western Red Cedar, Thermisch gemodificeerd grenen/vuren en tropisch hardhout. In dit stappenplan werken we met thermisch gemodificeerd hout. Dit is een nieuwe, zeer verantwoorde vorm van behandelen. Dit gebeurt op basis van stoomdruk en is niet te vergelijken met keteldruk impregneren.

Luxe Rhombus profiel schutting
Eenvoudig
1
Raamwerk monteren

Monteer een 7 bij 7 cm hardhouten raamwerk van Azobé palen om de 70 cm en 4.5 bij 7 cm  hardhouten tussenbalk. Plaats 4 horizontale tussenbalken voor een zo stevig mogelijk geheel. Zaag de planken op de voor u gewenste afmeting. Let op: het thermisch vuren is eenvoudig te zagen, zorgt u ervoor dat u dit voorzichtig doet, aangezien het hout door het thermisch modificeren brozer wordt. Dit zegt daarentegen niets over de duurzaamheid van de planken. Deze planken kunnen bij juiste montage wel tientallen jaren mee. Deze Rhombus profielen kunt u zowel horizontaal als verticaal monteren. Deze klustip gaat over het verticaal monteren. Aangezien u deze planken op een hardhouten constructie monteert, is het van belang dat er voorgeboort en geschroeft wordt. 

schutting trellisscherm

2
Planken plaatsen

Houdt u bij het plaatsen van de planken een afstandhouder paraat van circa 1 tussenruimte. Start met voorboren in het midden van de balk en in het midden van het Rhombus profiel. Maak met een verzinkboortje eerst een verdieping voor de schroef. Gebruik hiervoor een 5 bij 50 mm Torx RVS schroef. Pak daarna de lange waterpas erbij en kijk of de schroefgaten moet op een rij zitten. Monteer daarna alle schroeven in de plank. 

Luxe Rhombus profiel schutting

3
Afwerking

Gebruik de afstandhouder voor de verdere montage van de planken. Dankzij de afstandhouder behoudt u de minimale tussenruimte. Werkt u alleen? Maak dan gebruik van een lijmklem, dan kunt u een schutting ook alleen monteren. Herhaal stap 2 totdat uw schutting klaar is, houd bij elke plank minimaal 5 mm tussenruimte aan. Blijf de waterpas gebruiken aan zowel de boven- als de zijkant, om het geheel recht te houden. Gebruik bij het monteren van de schroeven ook de lange waterpas, zo blijven de schroeven mooi op eén lijn zitten. Plaats de planken over de palen heen, zo krijgt u een super strak geheel waarbij u geen tuinpaal meer ziet. Dit geeft tevens rust.

Bij thermisch modificeren onder stoomdruk wordt alleen waterstoom gebruikt onder hoge druk. Door het hout thermisch te modificeren wordt het heel duurzaam. Zo onstaat er een mooie bruine kleur en de plank blijft licht. Het enige nadeel is dat het hout iets broos kan worden. Zodra het gemonteerd is, merkt u hier niks meer van. 

Voordelen schutting Rhombus profiel

  • Door een erfafscheiding van verticale tuinplanken oogt uw tuin groter;

  • Dieven klimmen minder makkelijk over een verticale omheining dan over horizontale planken met tussenruimtes;

  • Deze houtsoort is dubbel zo duurzaam: afkomstig uit Europese bossen en verantwoord thermisch gemodificeerd onder stoomdruk 200 graden;

  • Het vormt een super luxe geheel.

Luxe Rhombus profiel schutting

Monteren luxe Rhombus schutting

In onderstaand voorbeeld gaan we nader in op het plaatsen van een Rhombus schutting. De benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een schutting met Rhombus profiel:

Tip: Wilt u echt minimale doorkijk? Maakt u dan gebruik van horizontale montage van deze rhombus profielen in plaats van verticaal. Schuin omhoog kijken is immers lastig. Laat bij horizontale montage de naden verspringen indien uw schutting langer is dan de maximale planklengte bij ons te koop.

Heeft u vragen over Rhombus schuttingen of het bestellen van hiervan? Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero