19 jun Gevel

Gevel voorvergrijzen, wel of niet?

Uiteindelijk vergrijst al het (onbehandelde) hout als u het buiten in zonlicht plaatst. Dit natuurlijke proces is verder niet schadelijk voor het hout en het is ook bijna niet te voorkomen. U kunt het wel iets vertragen, maar er zijn ook situaties waarbij u het juist zou willen versnellen. Dit is handig bij bijvoorbeeld gevelbekleding. Zo zorgt u ervoor dat uw gevel egaal vergrijst, wat er wel zo mooi uitziet.

Gaat u uw gevel wel of niet voorvergrijzen? Hieronder geven wij u de voor- en nadelen zodat u de beste keuze maakt!

Waarom hout voor vergrijzen?

Als uw gevel veel plekken bevat die grote delen van de dag in de schaduw staan, zoals deels onder een dakrand of overkapping en deels niet, dan krijgt u te maken met ongelijke vergrijzing. Het deel van uw gevel wat veel in de zon zit, zal sneller vergrijzen dan het gedeelte wat meer in de schaduw zit. Deze ongelijke vergrijzing zal uiteindelijk wel gelijk trekken, maar het ziet er een tijdje niet zo heel fraai uit. Om dit verschil op te vangen koopt u voorvergrijsd hout of behandelt u uw gevelbekleding met een speciale beits om het te egaal te laten vergrijzen.

voorvergrijsd Fraké

Een egaal grijze gevel

Natuurlijk wilt u een egaal grijze gevel. U kunt dan voor 2 opties kiezen: of u koopt al reeds voorvergrijsd hout of u gaat zelf aan de slag met een voorvergrijzende beits. Het voordeel van voorvergijsd hout kopen is dat u het zelf niet hoeft te doen. Het voorvergijsde gevelhout in ons assortiment is voorzien van een grijs gekleurde laag, die langzaam verdwijnt terwijl het onderliggende hout het natuurlijke vergrijzingsproces doorgaat. Zo heeft u uiteindelijk een egaal vergrijsde gevel. Bij de voorvergrijzende beits in ons assortiment brengt u een grijze laag over het hout aan. Het is raadzaam om één keer per jaar nog even te kijken of de grijze kleur er nog goed op zit om uw gevel egaal grijs te houden.

Grijs gevelhout

Voor- en nadelen voorvergrijzen

Het nadeel van voorvergrijzen is dat reeds voorvergrijsd hout (fabrieksmatig voorvergrijzen) relatief prijzig is. Deze gevelbekleding geeft u weliswaar direct een mooie egale vergrijzing, uiteindelijk zal het UV-licht van de zon ook voor dit effect zorgen. Zeker als uw gevel niet veel in de schaduw zit is voorvergrijzen dus niet echt nodig. Het gebruik van beits is bovendien best arbeidsintensief en vraagt regelmatig terugkerend onderhoud. 

voorvergrijzen
voorvergrijzen in zilver (boven) of donkerder grijs (onder) 

Het voordeel is wel dat u een egaal grijze gevel heeft. Als uw gevel veel schaduw stukken heeft of u vindt het vergrijzingstraject niet zo mooi, dan is voorvergrijzen echt een uitkomst. Het overgangsproces van nieuw hout naar volledig vergrijsd hout (duurt meestal 1-2 jaar) is ook niet altijd even fraai, met reeds voorvergrijsde houten gevelbekleding hoeft u dit niet af te wachten.
 
Bij Gadero bieden we zoveel voorvergrijsd hout als beits aan. Bekijk ook al onze gevelbekleding en beits voor uw toekomstige gevel! Het karakteristieke Thermisch Fraké hout is een populaire houtsoort met voorvergrijzing behandeling. Het is bovendien licht van gewicht en duurzaam.