Logo Gadero
service
Blog

Red Cedar voorvergrijzen? Zo zorgt u voor egaal vergrijsde gevelbekleding!

Gadero logo
Geschreven doorLuuk
Geplaatst03-03-2021

Bij Gadero krijgen we er ontzettend veel vraag naar. Het vergrijzen van Red Cedar hout. Red Cedar wordt veel gebruikt voor gevelbekleding en, net als ander hout, vergrijsd deze houtsoort. Veel mensen willen dit voorkomen en smeren er allerlei middeltjes op om dit te voorkomen en dit werkt op zich heel goed. Echter is er ook een groeiende groep mensen die hun voorkeur geven aan de vergrijsde uitstraling van het hout. Zij willen juist dat vergrijsde effect zo snel mogelijk terug zien!

Red Cedar gevelbekleding

Wij beschrijven in deze blog hoe u de vergrijzing van Red Cedar werkt en wat u kunt doen om het beter en/of sneller te laten verlopen.

Houten gevel Red Cedar

Hoe wordt Red Cedar grijs?

(Western) Red Cedar vergrijst redelijk snel. Dit heeft alles te maken met zonlicht. Wanneer uw gevelbekleding in de zon komt, tasten de UV-stralingen het hout aan. Het resultaat? Het hout droogt uit en wordt snel grijs. Dit kunt u uiteraard voorkomen met een goede olie of beits. Maar als u dat niet wilt, kunt u de natuur het werk laten doen. Echter heeft dit een groot nadeel. Gevelhout verkleurd namelijk eigenlijk nooit egaal. Het resultaat? Grote kleurverschillen en vlekken op het hout. Daarnaast laat u bij onbehandeld hout vocht naar binnen trekken. Dit heeft problemen als gevolg zoals kromtrekkende planken, scheuren, houtrot, schimmel en meer. Wij adviseren daarom liever om, ook als u het hout vergrijsd wilt zien, toch te behandelen. Dat doet u met een geschikte voorvergrijzer.

vergrijsd Red Cedar schutting gevel

Zelf Red Cedar vergrijzen

Maar hoe werkt dat voorvergrijzen dan precies? Eigenlijk heel simpel. Er zijn vele producten op de markt om uw hout te vergrijzen. U wilt dit natuurlijk op een manier dat het er uit ziet alsof de vergrijzing natuurlijk is gebeurt. Wij adviseren daarom altijd Woodstain VV - Equal Weathering van Teknos Drywood. Dit is een beits die veel wordt gebruikt in de professionele bouw. Het voordeel is dat het er zeer natuurlijk uit ziet. Het ziet er onbehandeld uit en geeft meteen een prachtige, egaal vergrijsde uitstraling. De beits trekt in het hout en beschermt uw Red Cedar tegen vocht, houtrot, schimmel en meer! Geen grote kleurverschillen, geen lelijke vlekken en langer genieten van uw hout. De vergrijsde kleur ziet er luxe en modern uit en heeft tegelijkertijd een zeer natuurlijke look. Bekijk de foto’s voor een mooi voorbeeld van vergrijsd Red Cedar met dit product. Het beste is, om de beits in 2 lagen aan te brengen met tussendoor minstens een dag drogen.

Red Cedar vergrijzing

Woodstain VV - Equal weathering bestellen

Wanneer u uw hout koopt bij Gadero, kunt u meteen de Equal Weathering van Teknos Drywood mee bestellen. Deze wordt dan apart verstuurd en aan u geleverd via de normale post service. De blikken zijn verkrijgbaar in 2,5L blikken, 10 liter blikken en zelfs 20 liter verpakking. Met 1 liter kunt u ongeveer 10 vierkante meter behandelen. Let wel op, wij adviseren altijd om minstens 2 lagen aan te brengen voor het mooiste en best beschermende resultaten. De beits is uiteraard ook los te bestellen en te gebruiken op ander hout zoals Siberisch Lariks, Douglas en meer!