Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Waarom opsluitbanden plaatsen?

Berjan
Geschreven doorBerjan
Geplaatst02-04-2020

Opsluitbanden zijn onmisbaar als u een perfecte tuin wilt. Hoe stevig uw bestrating ook is, u heeft eigenlijk altijd opsluitbanden nodig. Waarom? Omdat opsluitbanden de belangrijke taak hebben om uw bestrating bij elkaar te houden. 

Opsluitband 5x15x100

Opsluitbanden zijn van groot belang voor elke tuin, daarom leest u in deze blog alles wat u moet weten voordat u opsluitbanden aanbrengt in uw tuin.

De voordelen van opsluitbanden

Of u nou split, grind, klinkers of keramische tegels in uw tuin heeft, wij raden u aan om altijd gebruik te maken van opsluitbanden. Ondanks kwaliteit is het altijd mogelijk bij lichte en/of bij zwaardere belasting dat uw bestrating verzakt, en dat is natuurlijk zonde. Om dit probleem te beperken zijn opsluitbanden uitgevonden. Opsluitbanden, de naam zegt het al, zijn ideaal om uw bestrating op te sluiten. Deze stille krachten houden dus uw bestrating op zijn plek. U kunt opsluitbanden zelfs gebruiken om aarde of zand op de plek te houden.

Met opsluitbanden zijn kieren, gaten en verzakkingen grotendeels verleden tijd. Uw oprit of terras krijgt niet alleen een heel nieuw karakter, maar wordt een zeer solide basis voor welk doeleind dan ook. Uw tuin wordt strakker door gebruik te maken van opsluitbanden, maar u kunt ook hoogteverschillen creëren in uw tuin. Door opsluitbanden kunt u een kleur laten opvallen of u kunt de kleuren juist egaal houden. Opsluitbanden zijn ook ideaal te gebruiken als scheidingslijn tussen uw terras en uw gazon.

De vorm van opsluitbanden is ook belangrijk bij het kiezen van de juiste opsluitbanden. De vorm heeft namelijk een enorme invloed op het uiterlijk van uw oprit of terras. Wilt u een moderne, strakke tuin? Kies dan voor rechthoekige banden. Droomt u meer van een stijlvolle, natuurlijke sfeer? Dan raden wij u opsluitbanden met ronde vormen aan.

Kortom, opsluitbanden zijn de details die uw tuin de finishing touch geven. 

Excluton mini rondoband palissade zwart

Er zijn heel veel verschillende soorten tuinen, daarom zijn er opsluitbanden in heel veel verschillende soorten en maten. Er is bijna zo veel keuze dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom leggen wij hieronder kort uit wanneer u welke opsluitband nodig heeft.

Welke opsluitbanden gebruiken?

Welke soort opsluitbanden u gebruikt hangt af van de belasting die uw bestrating te voorduren krijgt. Voor hele lichte werkzaamheden zoals het opsluiten van aarde of zand kunt u opsluitbanden van 5 cm dikte gebruiken. Ga hier wel voorzichtig mee te werk, want door de dikte van deze betonbanden zijn ze breukgevoelig. Daarom raden wij u aan om opsluitbanden met een dikte van minstens 6 cm te kiezen. Er zit optisch nauwelijks verschil tussen deze opsluitbanden. Maar er zit wel degelijk onderscheid tussen de stevigheid en de breukgevoeligheid van deze verschillende afmetingen.

Als de opsluitbanden zwaarder belast gaan worden, raden wij u aan om opsluitbanden met een dikte van minstens 8 cm te gebruiken. Vanaf dit formaat zijn opsluitbanden pas geschikt voor zware belasting zoals bijvoorbeeld bij opritten. Let wel op dat het belangrijk is dat u de opsluitbanden op de juiste manier aanbrengt. Als de betonbanden namelijk niet goed gelegd worden, is er de mogelijkheid dat ze beschadiging op lopen.

Hieronder zullen we dieper ingaan op hoe opsluitbanden op de juiste manier plaatst.

Hoe opsluitbanden plaatsen?

Hieronder leest u een stappenplan voor het plaatsen van opsluitbanden.

  1. Maak een duidelijk ontwerp. Op basis van deze gedetailleerde tekening zet u contouren uit met paaltjes en een touw. Probeer hierbij rekening te houden met het afschot(helling)

  2. Maak een afschot. Om te voorkomen dat regenwater op uw bestrating blijft liggen is het aan te raden om hier gebruik van te maken. Dit houdt in dat uw bestrating met een lichte helling naar beneden, richting de hemelwaterafvoer loopt. Deze lichte helling is ongeveer 2 cm per strekkende meter. 

  3. Graaf een geul voor de opsluitbanden. Houdt hierbij in gedachten dat de bovenkant van uw opsluitbanden 2 cm lager dan de bovenkant van uw bestrating komt te liggen. Dit voorkomt dat de opsluitbanden achteraf boven de bestrating uit komen.

  4. Na het vakkundig uitgraven van een geul, kunnen de opsluitbanden geplaatst worden.

  5. Uw opsluitbanden zijn geplaatst en u kunt verder gaan met het leggen van uw bestrating. 

Lees hiervoor onze tips voor bijvoorbeeld het aanleggen van een oprit van stenen of onze tips over terrastegels leggen goed door.

Opsluitbanden 6x20x100cm

Dus wat is belangrijk voor uw opsluitbanden?

Opsluitbanden zijn onmisbaar voor elke tuin. Met opsluitbanden heeft u geen kieren, gaten en of verzakkingen in uw tuin. Ga daarom zorgvuldig om met uw keuze. Denk goed na over de vorm en kleur en de stijl die u daarmee in uw tuin creëert. De maat is belangrijk, bij lichte belasting kiest u opsluitbanden van 5 of 6 cm dik. Bij zware belasting kiest u opsluitbanden van minstens 8 cm dikte. En uiteraard is het belangrijk dat u uw opsluitbanden zorgvuldig plaatst.

Gadero biedt een groot assortiment opsluitbanden aan. Met alle bovenstaande tips over opsluitbanden en ons uitgebreide assortiment vindt u gegarandeerd de perfecte opsluitbanden die de details in uw tuin perfect maken.