Logo Gadero
service
Blog

Bereken eenvoudig de dakhelling van uw tuinhuis

Noëlle
Geschreven doorNoëlle
Geplaatst23-07-2021

Alvorens u de dakbedekking uit gaat zoeken voor uw overkapping of blokhut, is het belangrijk om rekening te houden met de hellingsgraad van het dak. Maar waarom? Dat leggen wij u in dit artikel uit!

kapschuur dak

Wij vertellen u meer over de verschillende soorten dakhellingen en welke type daken er zijn. Zo weet u zeker welk type dakbedekking geschikt is voor uw luxe tuinhuis.

Wat is een dakhelling?

De dakhelling is het verschil tussen wandhoogte en nokhoogte. Dit wordt weergegeven in graden, ook wel hellingsgraad genoemd. De hellingsgraad wordt gebruikt om uit te rekenen welke soort dakbedekking geschikt is voor uw overkapping of blokhut. Het soort dakbedekking dat u wilt gebruiken voor uw schuine dak is dus afhankelijk van de hellingsgraad. Regenwater stroomt gemakkelijk van een schuin dak af en sneeuw blijft niet liggen waardoor het niet belastend is voor het dak van uw overkapping of blokhut.

prieel van hout

Verschillende type daken

Overkappingen en blokhutten zijn beschikbaar met verschillende dakvormen. Het soort dakbedekking dat u kiest voor uw tuinhuis is afhankelijk van het type dak. Wij hebben een aantal dak soorten voor u op een rijtje gezet.

Platte daken Zoals de naam al zegt, is het dak plat. Deze dakvorm bestaat uit één horizontaal vlak met een zeer geringe hellingshoek. Voor dit type dak heeft u een ruime keuze aan dakbedekking. Denk hierbij aan dakleer, EPDM of een groendak van Sedum.

Zadeldak Het meest voorkomende dak is het zadeldak. Het dak bestaat uit twee schuine dakdelen met dezelfde lengte. Dit dak zorgt voor een goede afwatering, isolatie, en sneeuw blijft niet liggen. Met een zadeldak heeft u een ruime keuze aan dakbedekking. Kies bijvoorbeeld voor prachtige lichtgewicht Aquapan profielplaten.

zadeldak berging met overkapping dakpanplaten

Wolfskap dak Dit type dak is een aangepast zadeldak. Aan beide zijden heeft het dak een schuin dakvlak dat ‘wolfseind' wordt genoemd. Deze dakvorm wordt veel gezien bij oude gebouwen en boerderijen. Een wolfseind heeft vaak een andere hellingshoek. Red Cedar shingles zijn een uitstekende keuze bij dit type dak.

Puntdak Het puntdak, ook wel tentdak genoemd, heeft vier dakvlakken die in één nok samenkomen. Voor dit type dak heeft u ook een ruime keuze aan dakbedekking. Dakshingles zijn onder andere een uitstekend keuze als dakbedekking voor een puntdak.

Lessenaarsdak Dit type dak bestaat uit één dakvlak met een minimale helling van 15 graden. Een lessenaarsdak is uitstekend geschikt voor veel soorten dakbedekking. Wilt u echte dakpannen gebruiken? Dat kan bij een lessenaarsdak.

Afschot creëren bij een plat dak

Wilt u bij een plat dak een geringe helling creëren? Dat kan! Speel bijvoorbeeld met de hoogte van de betonpoeren, kort de staanders in, schuin afzagen van de dakbalken of het dak aan de achterkant iets verder in kepen waardoor het dak naar achteren kan afwateren. Sluit een plat dak constructie altijd rondom af met behulp van mastiekribben en werk met dakdoorvoeren.

Dalfsen Vooraanzicht Klantenfoto

Hellingsgraad en dakbedekking

Aquapan of Easypan dakpanprofielen zijn uitstekend geschikt voor een hoek van 10 graden. Ga voor dakpanplaten bij een dak met een helling van 8 graden. Heeft u een steil dak, dan zijn dakshingles uitstekend geschikt. Deze monteert u al op een licht hellend dak van 15 graden tot een steil dak met een hellingsgraad van 85. Voor een dak met een hellingsgraad van 30, zijn Red Cedar shingles geschikt. Wilt u graag een doorschijnend of licht dak? Kies dan voor polycarbonaat platen, deze platen zijn alleen geschikt voor een schuin dak met een hoek van 10 graden en in de uiterste gevallen 5 graden.

Bereken eenvoudig het dak afschot aan de hand van onze berekeningstabel.

dakhelling tabel

Wilt u graag meer weten over de verschillende soorten dakbedekking? Lees dan onze blog. Bekijk ook onze handige klustips voor meer informatie over het monteren van verschillende type dakbedekking. Ook leuk zijn onze klus filmpjes op Gadero TV!