Logo Gadero
service
Blog

Wat voor soort dakbedekking kiezen?

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst01-09-2017

U gaat een overkapping met plat dak of een tuinhuis bouwen met punt dak? Dan rijst de vraag, welk type dakbedekking zal ik kiezen? Met dit artikel helpen we u op weg om de keuze te vergemakkelijken. 

Dakbedekking Dakshingles

Welke dakbedekking gaat u kiezen? Ten eerste. Bij platte daken gelden andere opties dan bij schuine daken. Wij onderscheiden daarom deze beide opties.

1. Plat dak

De opties voor dakbedekking voor een plat dak zijn dakleer en EPDM. Voor iets schuine daken kunt u ook Easy Roofing gebruiken. Dakleer gaat relatief kort mee en is lastig te monteren (let op, dakleer die u moet branden op het dak is doorgaans van hogere kwaliteit dan dakleer die u dient te lijmen). U wilt geen gedoe met een gasbrander? Denk dan aan EPDM rubberfolie. EPDM rubberfolie is iets duurder, maar gaat veel langer mee. EPDM folie wordt altijd op maat voor u gesneden met uiteraard een 10% extra voor overlap bij de dakranden. EPDM rubberfolie is circa 1 mm dik. Deze dakfolie kunt u eenvoudig aanbrengen met bijbehorende spuitlijm op een underlayment plaat. Ook voor schuine daken is EPDM mogelijk.

Optie dakbedekking plat dak

2. Schuin dak

Bij een schuin dak zijn de mogelijkheden legio. Wilt u deze zelf plaatsen zonder veel gedoe? Dan zijn dakshingles een betaalbare optie. Deze zijn bovendien eenvoudig in te korten. De levensduur is wel korter dan aluminium dakpanplaten of de lichtgewicht Aquapan platen. Heeft u eenvoudige vorm van uw dak? Zoals bij een zadeldak of kapschuur, dan zijn dakpanprofielplaten aan te raden. Wij leveren deze namelijk op maat gesneden. U hoeft dan niet zelf de platen te buigen of te knippen. Wel zorgen deze metalen dakplaten bij regen voor een tikkend geluid. Dit kan een nadeel zijn. De Aquapan platen zijn dan een goed en betaalbaar alternatief.

Dakbedekking punt dak

Wie een chique dak wenst, kan ook kiezen voor houten dakpannen van red cedar. Deze zijn zeer eenvoudig op maat te zagen, dus ook handige bij lastige dakvormen zoals een wolfskap dak. Wel zijn cedar shingles tijdrovend om aan te brengen en niet heel goedkoop. De dakshingles van red cedar hout bovendien altijd monteren met RVS spijkers, zo voorkomt u zwarte vlekken die verzinkt staal geven. Bij alle schuine daken adviseren wij een afschot van minimaal 30% te hanteren.

Red cedar shingles

Dak van red cedar houten dakpannetjes.