Logo Gadero
service
Blog

Wanneer beits of olie gebruiken?

Gadero logo
Geschreven doorLuuk
Geplaatst07-02-2022

Wanneer beits of olie gebruiken?

Een veelgestelde vraag die wij krijgen bij Gadero is: “Moet ik beits of olie bij hardhout gebruiken? Dat is natuurlijk een goede vraag. In principe geldt voor elke houtsoort en voor elke houtconstructie buiten, dat het van belang is om zo snel mogelijk te beitsen of te oliën. Maar wanneer gebruik je nou een beits en wanneer een olie? Welk moment van het jaar is nou het beste? Dat leggen wij u uit, lees snel verder

Beitz Schuttingen Kalkuitbloei

Waarom hout behandelen?

Het gebruiken van beits of hardhoutolie noemen wij ook wel het behandelen van het hout. Wij adviseren eigenlijk altijd om te behandelen wanneer u hout in de tuin gebruikt. Maar waarom eigenlijk? De belangrijkste reden is bescherming tegen allerlei weersinvloeden. Hout is een natuurlijk product en hoe duurzaam het ook is, het is onderhevig aan de gevolgen van het weer. Hout dat in weer en wind staat kan gaan schimmelen, rotten, verkleuren, vlekken krijgen, krom trekken en noem maar op! Een goede beits of olie beschermd tegen vocht en voorkomt daarmee al deze problemen.

U brengt dus een beschermende laag aan tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast beschermt het ook nog eens tegen vergrijzing van hout. Ook zal het hardhout beschermen. Het behandelen van hout zorgt er dus voor dat uw hout langer mee gaat! Beter voor het milieu, beter voor uw portemonnee, mooier en praktischer!

U behandelt uw hout dus als u:

  1. Het hout duurzamer wilt maken (levensduur verlengen);

  2. vergrijzing wilt voorkomen;

  3. Kromtrekkend hout wilt tegengaan;

  4. Hout een ander kleurtje wilt geven.

Beitz Schuttingen Kalkuitbloei

Hardhout beschermen door te beitsen

Wanneer gebruik ik olie en wanneer beits?

Beits en olie zijn natuurlijk twee verschillende producten. Beide hebben ze hetzelfde doel, maar toch zijn er verschillen. Over het algemeen is een olie dunner en trekt het meer in het hout. Het is doorgaans minder sterk dan een beits, maar geeft een natuurlijkere uitstraling. Daarnaast zijn er veel houtsoorten die alleen behandeld kunnen worden met een olie of juist alleen met een beits. Tevens is beits vocht regulerend, hierdoor verlengt u de levensduur van hardhout. Beits trekt iets minder in het hout in vergelijking met olie.

Een aantal vuistregels voor de keuze tussen olie en beits zijn:

  • Hardhout en Thermohout altijd behandelen met daarvoor bedoelde olie;

  • Voor een dekkend resultaat kiest u beits, geen olie;

  • Controleer bij olie altijd of het ook geschikt is voor zachthout of niet;

  • Gevelbekleding bij voorkeur met speciale gevelbeits of olie;

  • Lees altijd goed de beschrijving en de verpakking voor gebruik.

Bij veel tuinhout in onze webshop geven wij op de site zelf al aan wat de beste keuze is voor een specifieke houtsoort. Laat u bij twijfel eventueel informeren voordat u begint.

Balkon Terrasplank Smal Ipe Hardhout planken

Hardhout olie aangebracht op vlonder

Wat is het beste moment om te beitsen of oliën?

Wanneer u nieuw hout buiten plaatst, is het verstandig om zo snel mogelijk te gaan behandelen. Dit voorkomt dat schimmels, houtrot of andere vocht-gerelateerde problemen al van start kunnen gaan. Ook kan vergrijzen van onbehandeld hout ontzettend snel gaan! Wanneer u dit wilt voorkomen is het ook van belang om zo snel mogelijk te behandelen.

Let wel even op: beitsen en oliën kan niet het hele jaar door. Het is belangrijk dat het niet te koud of te warm is. Over het algemeen houden wij tussen de 8 en 25 graden aan. Dit kan wel verschillen per product en wordt meestal aangegeven op de productpagina of op de verpakking van het blik. Verder is het belangrijk dat het droog is en niet te hard waait. Het onderhouden doet u wanneer dat nodig is. Dit kunt u het beste zelf inschatten aan de hand van de verkleuring.

Begint de beits of olie kleur te verliezen? Dan kunt u er voor kiezen om een nieuw laagje aan te brengen. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. Bij sommige oliën is jaarlijkse behandeling geadviseerd, terwijl sommige beitsen wel meer dan 10 jaar meegaan.

Beitz Schutting Small

Dekkende beits

Wanneer niet beitsen of oliën?

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het hout niet te behandelen. Doe dit echter alleen bij hout van een zeer hoge duurzaamheidsklasse. Houd er wel rekening mee dat het dan gaat vergrijzen! Sommige mensen vinden dit juist erg mooi en kiezen er voor bij bijvoorbeeld thermohout of tropisch hardhout om het hout wel te laten vergrijzen. Dan kunt u er het beste voor kiezen om het hout niet te behandelen!

Bekijk nu ons assortiment tuinbeits en hardhoutolie. Hier vindt u alles voor verschillende toepassingen in uw tuin.