Logo Gadero
service

Thermowood

Thermowood is geen houtsoort, wel een populaire stoombehandeling waardoor naaldhout een langere levensduur krijgt. Daarnaast zorgt dit proces ervoor dat het hout minder werking heeft en licht in gewicht is. Thermowood zien we veel terug als gevelbekleding op woningen, maar ook steeds vaker voor sauna's of blokhutten. Ook binnen terrasplanken is thermisch gemodificeerd hout mogelijk. Thermowood, ook wel thermisch geïmpregneerd of thermohout genoemd, is dus geschikt voor veel verschillende toepassingen.

  • Thermische modificatie is zeer milieuvriendelijk 

  • Veel keuze in houtsoorten van Grenen en Vuren tot Ayous

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Gevelbekleding

  • Schuttingen

  • Terrassen

  • Blokhutten of sauna's

Herkomst:

Verschilt per houtsoort

Duurzaamheid:

Klasse 1 - 2 

Kleur & Textuur:

Afhankelijk van de houtsoort

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

gevelbekleding thermowood grenen boards and batten wand

Milieuvriendelijk verduurzaamd hout

Bij het hitte proces van thermowood worden geen chemische stoffen gebruiken, dus het is een verantwoorde vorm van verduurzamen. Bij thermisch verduurzaamd hout, zoals grenenhout en vurenhout, stijgt de duurzaamheidsklasse van 4 naar 2. Dit betekent dat thermowood een levensduur van circa 20 jaar heeft. Daarnaast zijn er andere houtsoorten, zoals Ayous, wat van duurzaamheidsklasse 5 naar 2 gaat.

Rhombus thermowood grenen gevelbekleding tuintrend

Schimmelvrij thermo hout

Thermowood is gedroogd en door de stoombehandeling schimmelvrij. Men zegt wel eens dat thermowood planken zo dood als een pier zijn. Dit klopt wel een beetje. De geur van thermisch gemodificeerd hout wordt ervaren als een aangename stoomgeur. Deze is nog enkele jaren te ruiken, vooral bij verzagen. Daarnaast krijgt thermisch gemodificeerd hout vaak een mooie kleur door de behandeling.

Let op: soms kunnen op enkele delen van thermisch gemodifcieerd hout zwarte spikkeltjes voorkomen. Deze schimmels groeien uit sporen in de lucht, die zich hechten aan het hout. Hier kunt u niets aan doen. Thermisch gemodificeerd hout is niet giftig en biedt aan de oppervlakte soms suikers die tijdens het productieproces vrijkomen, waardoor er een tijdelijke voedingsbodem is voor deze schimmels.

Deze schimmels verdwijnen vanzelf tijdens een goede regenbui. Zo zal er een egaal vergrijsd oppervlak overblijven. De oppervlakteschimmels tasten het hout niet aan. U kunt ook proberen om de zwarte vlekjes met een natte borstel weg te poetsen. Maak ook de delen van de plank schoon waar u geen zwarte spikkels ziet.

thermo radiata pine gevelbekleding

Lage prijs van thermowood

De prijs van thermowood ligt veel lager dan Western Red Cedar hout. Dat maakt thermohout, samen met het verantwoorde milieuaspect, een zeer aantrekkelijk en voordelig alternatief.

Niet zo gek dus dat Thermowood ook steeds meer gebruikt wordt voor het maken van blokhutten of sauna's. Een sauna mag van binnen niet behandeld worden, en dan is thermowood een ideale keuze om te gebruiken. 

Alle houtsoorten thermowood hebben een andere uitstraling en zijn in verschillende profielen bij Gadero te krijgen. Zo hebben wij Ayous in een trendy blokprofiel, grenen als rhombus open gevelbekleding en vuren als Zweeds rabat.