Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#100 Het vergrijzen van hardhout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst20-03-2019

Feest bij Gadero, want de honderdste aflevering staat online! Henk Jan vertelt u in aflevering #100 van Gadero TV hoe de hardhoutsoorten Ipé, Bankirai, Tigerwood en Padouk vergrijzen.

Hoe vergrijst hardhout?

Alle hardhoutsoorten zullen vergrijzen naar een potlood grijze kleur binnen gemiddeld een jaar. Hout vergrijst onder de omstandigheden van licht en water. Wie houdt van de oorspronkelijke kleur van hardhout moet 2x per jaar fanatiek met hardhoutolie aan de slag om de kleur te behouden. Doet u dit niet, dan treedt er vergrijzing op. Dat geeft ook een prachtig resultaat, maar per hardhoutsoort verschilt het resultaat natuurlijk. De ene hardhoutsoort vergrijst lichter dan de ander. Hieronder leest u hoe de vergrijzing per hardhoutsoort is.

Hardhout voor vergrijzing

Vergrijzing Padouk hardhout 

De Padouk hardhouten terrasplanken staan bij ons bekend als het neusje van de zalm. Padouk vergrijst zeer mooi, u kunt de nerfstructuur nog steeds zien na vergrijzing. De duurzame hardhoutsoort Padoek is favoriet bij Gadero en heeft volgens ons de mooiste vergrijzing. Daarbij zijn de planken glad geschaafd, geen groeven waar vuil in blijft zitten dus. In aflevering #56 van Gadero TV ziet u de montage van Padouk planken met B-fix clips. Deze zeer exclusieve 21x145 mm terrasplanken zijn glad geschaafd en hebben mooi afgewerkte ronde hoekjes. De houtsoort Padouk heeft een uiterst geringe werking, zeker doordat het hout droog aangeleverd wordt. 

Bankirai hardhout vergrijst

Deze gedroogde hardhouten vlonderplanken zijn van A-kwaliteit tropisch Bankirai hout uit Indonesië. Bankirai hardhout is qua kleur geel-bruin en qua levensduur en sterkte zeer hoogwaardig. Bankirai kent verder weinig werking en onze A-kwaliteit bloedt en schimmelt niet. In de video ziet u dat de Bankirai hardhouten planken met de groeven naar boven toe zijn geplaatst. Deze vlonderplanken kunt u zowel monteren met de gladde zijde als de antislip groeven zijde. Bij Bankirai terrasplanken vindt er egale vergrijzing plaats. Bekijk ook aflevering #1 van Gadero TV om tips te lezen over hoe u een Bankirai vlonder monteert. 

Tips voor het reinigen van houten terras

In de video ziet u dat op de Bankirai planken met groeven, het water blijft liggen. Het water dat blijft liggen kan alg veroorzaken en alg maakt de plank glad. Daarnaast regent het met regelmaat in Nederland. De kans op een gladde vlonder door regenwater is groot. Wilt u weten hoe u het beste uw houten vlonder kan reinigen? Lees dan onze tips in de blog. Deze tips voor het reinigen van uw vlonder werken bovendien bij zowel hardhout, naaldhout en composiet vlonderplanken.

Tigerwood hardhout vergrijst

Deze glad geschaafde Tigerwood planken tonen na vergrijzing niet veel meer van het zwarte patroon. Maar als u van dichtbij kijkt, ziet u nog wel een mooie kleurschakering. Na vergrijzing wordt duidelijk dat Tigerwood zachter is dan andere hardhoutsoorten. Sommige kleine gedeeltes van de plank gaan loszitten. Wanneer het geregend heeft, ziet de Tigerwood plank er wel anders uit. Na regen ziet u het Tigerwood patroon beter terug. Tigerwood glad geschaafde vlonderplanken zijn ideaal voor het leggen van een strak terras. Deze houtsoort heeft alle eigenschappen die je van hardhout mag verwachten. Het kent weinig werking, houdt geen water en vocht vast en is slijtvast. Daarnaast worden glad geschaafde planken minder snel glad dan geribbelde planken en zijn ze beter schoon te houden. Tijgerhout valt onder duurzaamheidsklasse 3, wat betekent dat het een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar heeft.

Ipé hardhout vergrijst

In aflevering #36 van Gadero TV ziet u de montage van een Ipé hardhouten vlonder. Deze mooie houtsoort kent nagenoeg geen werking en is dus zeer stabiel. Ook neemt deze hardhoutsoort weinig vocht en vuil op, dus zo blijven uw planken relatief stroef. Ipé staat bekend als de meest duurzame hardhoutsoort ter wereld. Zelf raken we niet uitgesproken over deze prachtige terrasplanken van tropisch hardhout. Ipé Hardhout heeft duurzaamheidsklasse 1. In de video ziet u de vergrijzing na een jaar. Ook hier geven we als tip: veeg regelmatig uw vlonder. Zo voorkomt u dat alg de kans krijgt. 

Showroom Gadero Breukelen

Wilt u meer houtsoorten zien vergrijzen? Dat is mogelijk bij onze vestiging in Breukelen. Uitsluitend bezoek op afspraak.

Padouk hout vergrijzing Tiger wood hout vergrijzingBankirai vergrijzingIpe vergrijzing