Logo Gadero
service
Klustip

Carport Bouwen

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst04-02-2019

Hier leest u alles over het zelf bouwen van een houten carport van 3.20 bij 5.30 meter (voor 1 auto). U kunt natuurlijk bij Gadero ook complete houten carport bouwpakketten kopen. Wij leveren carports met heldere bouwtekening in heel Nederland en België. In onderstaande voorbeeld gaan we uit van een carport op 6 palen met de afmeting van 3.20 bij 5.30 meter. Het is een eenvoudig model dat uitgevoerd is met een plat dak. Zoals hier boven reeds aangegeven zijn we uitgegaan van robuuste materialen en deugdelijke verbindingen. U kunt dit voorbeeld natuurlijk naar hartelust aanpassen en/of uitbreiden. De vloer van de carport kan voorzien worden van bijvoorbeeld waaltjes of grind. Dit laatste is bij onderstaande uitwerking niet meegenomen.

Benodigdheden:

  • Accuboor met Torxbit

  • Haakse hoek of winkelhaak

  • Tuinschep

  • Waterpas

  • Potlood met uitzet-touw

  • Hamer

  • Houtzaag

  • Rolmaat (tenminste 5 meter)

  • Tuintrap of ladder

DHZ Carport Lemmer  Sfeer
8 uur voorbereiden
24 uur klussen
€500 - €12.000
Gemiddeld
1
Uitmeten hoekpalen

In dit voorbeeld gaan we uit van een carport die ca. 3 meter boven het vloeroppervlak (maaiveld) is gebouwd. Plaats met behulp van een tuinschep de eerste paal. De paal moet ongeveer 90 cm in de bodem komen te staan. Indien u een slappe ondergrond heeft is het raadzaam het paalgat met snelbeton te vullen en flink aan te stampen (verdichten) of de paal op een betonpoer monteren. Een betonpoer geeft uw overkapping niet alleen een stoere uitstraling, maar voorkomt ook dat uw hout vochtig blijft en daardoor sneller vergaat. Nadat u de eerste paal heeft geplaatst, bepaalt u met behulp van de rolmaat een rechte hoek. Dat kan relatief eenvoudig met de 3-4-5 hoek regel. De rechte zijden zijn 3 en 4 meter waarbij de schuine zijde dan exact 5 meter moet zijn.  

2
Plaatsen hoekpalen

Nadat de hoeken haaks zijn uitgemeten plaatst u de overige 3 hoekpalen. In de lengterichting komen deze buitenmaats 500 cm van elkaar. In de korte richting komen deze buitenmaats 300 cm van elkaar. U heeft nu de 4 hoekpalen van uw autocarport staan. Let er op dat de bovenkant van de 3 in lijn geplaatste palen exact dezelfde hoogte hebben. De andere 3 in lijn geplaatst palen komen ongeveer 15 cm hoger te staan (i.v.m. afwatering van het dak, bepaal van te voren waar het water van het dak heen mag druppelen of voeg later nog een eenvoudige pvc dakgoot toe, zie ook stap 6). Ook moeten alle palen in beide richtingen verticaal staan. Middels een verticale waterpas controleren. Dit is even lastig bij het plaatsen doch daar heeft u later profijt van. Het aanvullen met snelbeton of zand pas uitvoeren als de palen echt 100 % goed staan. Het kan handig zijn de palen tijdelijk even met een schoor (dunne lat) vast te zetten.

3
Liggers (dwarsbalken) monteren

Na het plaatsen van de 4 hoekpalen worden er in de lengterichting nog 2 tussenpalen geplaatst. Dit gebeurd op dezelfde wijze. Nu kunnen we aan het carport dak beginnen. De 2 stuks Zware Regel Bezaagd Celfix 6 x 16 x 500 cm of lariks balken 5x15x500 cm komen op de kopse tegen de 3 geplaatste palen te liggen. Nog mooier is uw palen in te kepen zodat de balken precies hier in vallen, uw carport wordt dan wel 15 of 16 cm lager. Aangezien dit een robuuste balk is kan het handig zijn om de buurman even te vragen bij het omhoog tillen. Nadat de regel goed ligt (uiteinden 15 cm over laten steken) kan deze aan de onderkanten met een 75x75mm stalen verbindingshoek vast gezet worden, dit zorgt samen met de schoren die we laten monteren voor extra stijfheid. Deze verbindingshoek hoeft de regel alleen maar op zijn plek te houden. De krachten van het te bouwen dak rusten immers op de paalkop. Zorg er overigens voor dat de 6 palen voldoende stevig staan. Indien u snelbeton heeft gebruikt wacht dan even tot deze voldoende uitgehard is. Schroef de regel met de stalen verbindingshoek (aan beide zijden) vast aan alle 6 palen.

4
Dakconstructie

Nu de 2 horizontale regels (dwarsbalken) op de palen liggen kan er begonnen worden met de dakconstructie. We gebruiken hier voor 12 stuks Dwarsbalk Naaldhout Celfix 6 x 16 x 500 cm of 5x10x400 cm lariks douglas balken. Voordeel van ons behandeld hout is dat dit langer mee gaat en minder snel krom zal trekken bij regen en vocht. Zaag de 12 Dwarsbalken op de lengte van 320 cm. Verdeel de 12 dwarsbalken over de gehele lengte. Dit zal ongeveer met 44 cm tussenruimte zijn. Zet de balken met de stalen verbindingshoeken of flenskopschroeven aan beide zijden met de Torx schroeven 4 x 50 mm vast. Gebruik tenminste 6 schroeven per verbindingshoek. Controleer of de balken haaks op de zware regel staan. Dit kan eenvoudig met een winkelhaak of haakse hoek.

5
Raamwerk

Het raamwerk van de 12 balken kan nu bekleed worden met de 68 stuks Veer en Groef Planken Celfix 3 x 13 x 250 cm of 47 lariks douglas dubbel lip profiel. Wij verkopen deze lariks douglas dubbel lip profielen of geïmpregneerde veer en groef planken, in onze online houthandel van Gadero.nl. U dient de planken af te korten op een overgang van de dwarsbalk. Het vast zetten kan eenvoudig met de Torx schroeven 4 x 50 mm. Ons advies is om 2 schroeven per verbinding te gebruiken. Na het vast zetten van de eerste plank (let op het recht uitlijnen van de eerste plank, controleer even met een touwtje er naast) is het aanbrengen van de overige planken kinderspel. De planken zorgen er ook voor dat er stevigheid in het geheel komt. Nadat het dak is voorzien van de Veer en Groef planken kunnen de 12 stuks bitumineuze golfplaat 100 x 250 cm worden aangebracht, of kies voor dakleer op voor een langere levensduur EPDM (aanbevolen). Tip! De golfplaten kunnen het beste met spijkers met dikke kunststof kop (golfplaatsspijkers). Gebruik tenminste 9 tot 15 spijkers per golfplaat. Voordeel van de dichte Veer en Groef planken is dat er geen (slag)wind onder de golfplaten kan komen. Hierdoor heeft u minder snel stormschade aan uw carport. Bij het bevestigen van de golfplaten een kleine overstek van 5 cm buiten het vlak van de veer en groefplanken aanhouden. Het hout kan dan snel weer drogen na een regenbui. Daarnaast lijkt dit ook visueel veel fraaier.

6
Aftimmeren

Onder de dakrand gaan we 30 cm aftimmeren met rabatdelen of met de populaire lariks douglas boeidelen 2 x 20 cm. Dit voorkomt inwaaien van regen en geeft het geheel een robuuste uitstraling. Gebruik per kant 3 lagen rabatdelen of 2 planken lariks douglas. De delen die u over heeft gebruikt u om de lange kant rabatplanken aan de achterzijde te ondersteunen. Ons idee hierbij is om delen te zagen van ongeveer 25 cm. Dit worden vervolgens verticaal aan de achterkant met RVS Torx Schroeven 4 x 50 mm bevestigd.

Tip! Het is extreem belangrijk schuine schoren bij de palen aan te brengen. Met dergelijke kruisverbanden zorgt u ervoor dat uw constructie stevig wordt en beschermd u uw carport tegen het scharen van de constructie door bijvoorbeeld wind. Monteer de schuine schoren van circa 50 cm lengte (langste zijde) bovenin de palen. Kies een hoogte zodat u niet uw hoofd stoot aan de schoren, wel bij voorkeur minimaal 80 cm lengte van uw schoorbalk aanhouden. Zowel aan de zijkanten als achterkanten schuine schoren aanbrengen. Maak de schoren van de reststukken van de balken die u eerder gebruikte.

7
Carport schilderen

Het is niet nodig om het hout nogmaals te verven of te behandelen. De impregnatie behandeling van ons behandeld grenen hout garandeert jarenlang plezier van uw carport garage. Kiest u voor ons lariks hout dan kunt u deze onbehandeld laten indien u het lariks hout vrij van de grond monteert. Natuurlijk kunt u de carport wel een kleur geven. Dat laten we graag aan uw creativiteit en persoonlijke wensen over. Zorg er wel voor dat het geïmpregneerd hout zeer droog is en niet meer vettig aanvoelt voordat u gaat schilderen. Vaak is enkele zomermaanden wachten verstandig. Voor lariks hout adviseren we onze Maxrelease kleurloos of Maxrelease antraciet uw carport 2x te behandelen.

Facultatief kunt u nog een eenvoudige pvc dakgoot middels bijhorende ophang-beugels aanbrengen. Ook dit laten we graag van uw persoonlijke wensen afhangen. In onze voorbeeld is er geen dakgoot met afgetimmerde dakrand gemonteerd. De naastliggende planten doen het zelfs vak beter met iets meer regenwater! Uw houten carport is nu klaar voor gebruik. Plaats uw auto, motor en / of fietsen droog en vrij van vogelpoep en bladeren onder uw carport. Het dak van uw carport kunt u ook gebruiken voor opslag van uw vlaggenmast, klusmaterialen, enzovoorts. Wel even goed vastmaken natuurlijk.

Doe het zelf carport bouwen stappenplan

Let op! Onderstaande video betreft andere afmetingen.

Diverse soorten carports

Er zijn diverse standaard carport's en garages te koop. Wilt u iets bijzonders of vindt u klussen gewoon leuk dan kunt u ook zelf een Geïmpregneerd houten of lariks douglas carport bouwen. Voordeel van zelf bouwen is dat u alle materialen zelf kunt uitzoeken, de prijs lager uitvalt en ook kunt afwijken van de standaard. De doe het zelf-er gebruikt veelal zwaarder uitgevoerde materialen dan in de standaard producten is verwerkt. Hetgeen natuurlijk bijdraagt aan de duurzaamheid van de carport. 

Ook kunt u kiezen uit een vrijstaande carport of een houten carport gemonteerd aan de gevel van uw woning.

Materiaallijst zelf carport bouwen:

NIEUW & Trend! U kunt ook zelf een carport bouwen van lariks douglas hout

Carport bouwen - Stappenplan snel aan de slag

carport palen en liggerscarport dwarsbalken carport dak planken carport hout

Tips

Bekijk ook onze kant en klare carports met bouwtekening en op maat gezaagde palen en balken. of stel zelf uw carport samen met ons trendy lariks douglas hout.

Heeft u vragen? Onze tuinhout deskundigen staan dagelijks voor u klaar voor al uw vragen over zelf een houten carport maken. Heeft u naar aanleiding van bovenstaande suggesties, foto's of tips voor het uitbreiden en/of afwijken van bovenstaande constructie dan horen of zien wij dat graag. Een beller is bij ons nog sneller: 050 - 230.61.51.

Gerelateerde klustips van Gadero