Logo Gadero
service
Klustip

Polycarbonaat platen monteren

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst03-10-2021

Wilt u bij uw aanbouw veranda aan uw woning of bij uw terrasoverkapping doorschijnende polycarbonaat plaatsen? Lees dan ons handig stappenplan hoe u onze hoogwaardige polycarbonaat constructie zelf kunt plaatsen. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een Lariks Douglas houten overkapping aan de achtergevel van de woning gemonteerd op een Lariks Douglas houten frame.

Benodigdheden:

  • Accuboormachine

  • Handzaag

  • Centimeterband

  • Potlood

  • Ladder

  • Waterpas

  • Schop

Polycarbonaat
4:30 uur voorbereiden
9 uur klussen
€100 - €750
Gemiddeld
1
Houten geraamte maken

Maak van Lariks Douglas balken en palen een frame voor uw aanbouw overkapping. Plaats de balken hart op hart 100 cm uit elkaar. De zijprofielen plaatst u zo dat de eerste plaat van 98 cm breed + 1 cm werkende ruimte + 1 cm van het zijprofiel er mooi in valt. Zorg voor een afschot van 16 cm per meter. Zo kan sneeuwval van de platen lopen. Zorg ook dat de doorloop hoogte minimaal 220/230 cm is, zodat u niet hoeft te bukken voor uw overkapping. 

Gebruik bij de dakbalken altijd minimaal 6 cm brede balken. Zo vallen de zij- en tussenprofielen mooi uit het zicht. Op de muur komt een balk waar uw dakbalken op rusten. Monteer deze zeer vast, met bijvoorbeeld keilbouten op elke 30 cm. 

2
Zij- en tussenprofielen monteren

Monteer uw zij- en tussenprofielen precies op uw Lariks Douglas balken voor het mooiste resultaat. De aluminium tussen - en zijprofielen zijn 6 cm breed, daarom wordt geadviseerd een kopmaat van 6.3 x 17.5 cm, 6 x 16 cm of 7 x 20 cm balken te gebruiken. Deze zijn beschikbaar in lengtes van 3, 4 of 5 meter. Plaats de zijprofielen aan de 2 buitenzijden van uw veranda van polycarbonaat kanaalplaten niet 100 cm hart tot hart uitelkaar maar 104,2 cm (gemeten vanaf de buitenkant tot hart van de tweede balk). Zo heeft u aan beide zijden van de plaat ook 0,5 cm voor opvang van werking van de polycarbonaatplaten. Bovendien heeft u de zijprofielen zo mooi uit het zicht. 

Wij adviseren zij- en tussenprofielen te monteren met 4x30 mm RVS schroeven, wel even het aluminium voorboren met een 3 mm boor. Test of meet na montage van elk profiel even of de polycarbonaat lichtplaten passen. Vergeet niet aan de voorzijde bovenop uw tussenprofiel een L-vormige stopper te plaatsen, dit voorkomt dat uw platen uit de geleiders glijden. Deze stopper plaatst u met 2 polycarbonaatschroeven vast op uw tussenprofiel van uw polycarbonaat overkapping.

3
Polycarbonaatplaten plaatsen

Belangrijk! De kant waar de letters op de folie staan van de polycarbonaatplaten, is de bovenkant. Verwijder de beschermfolie zo laat mogelijk. Tape uw polycarbonaatplaten eerst aan de bovenkant met boventape en aan de onderkant met ondertape (tape met gaatjes). Daarna kunt u het aluminium afsluitprofiel aan de voorzijde plaatsen met het knikje naar onderen gericht, zo voorkomt u dat u hoeft te kitten of te schroeven. 

Een afsluitprofiel is niet noodzakelijk aan de hoogste zijde van uw gevel, omdat u hier boventape gebruikt. Platen hebben 1 cm ruimte nodig om te werken, dus 5 mm aan beide zijden. Met onze lichtplaten van 98 cm werkt u dus met 100 cm werkende breedte. Als u uw polycarbonaatplaten wil inkorten kunt u hiervoor een cirkelzaag met afstandhouder gebruiken. Zo weet u zeker dat u recht zaagt.

Tip: Boor aan de onderkant 2 gaatjes in de hoeken van het afsluitprofiel, zo kan de condens ontsnappen.

4
Bovenprofielen vastschroeven

Gebruik speciale waterdichte Torx polycarbonaat schroeven om de aluminium bovenprofielen te monteren. De luxe bovenprofielen zijn al voorberubberd. Daardoor is het niet nodig om het voorberubberde profiel vast te kitten aan uw polycarbonaatplaten. Gebruik de polycarbonaatschroeven met afdichting voor de bevestiging van de bovenprofielen. Plaats de schroef elke 30 cm in het midden van uw bovenprofiel. 

5
Muurprofiel plaatsen

Maak het muurprofiel vast aan de muur met bouten om de 30 cm. Zorg tevens voor een zuurvrije kit tussen uw muurprofiel en de stenen muur. De bovenzijde van uw muurprofiel wel goed afkitten tot een waterdicht geheel. Dit aluminium muurprofiel is standaard voorberubbberd en de rubberlaag valt over uw platen en bovenprofielen. Dat hoeft niet vastgekit te worden!

6
Afronding van uw veranda

Maar uw muuraanbouw veranda met Lariks Douglas hout en polycarbonaatplaten compleet met een dakgoot van PVC of zink. Of kies bijvoorbeeld voor een vloer onder uw veranda van betontegelskeramische tegels of hardhouten vlonderplanken

Om uw veranda te onderhouden is ons advies om de platen regelmatig met de tuinslang schoon te spuiten.

Doe-het-zelf video: polycarbonaat platen monteren

Bekijk ook onderstaande video over het bouwen van een Lariks houten geraamte voor een aanbouw overkapping. Daarbij laten we zien hoe u polycarbonaat platen van Gadero eenvoudig kunt monteren.

Tip!

Bij een dak groter dan 4 meter breed adviseren we minimaal 12x12 cm lariks douglas staanders te gebruiken. Kopmaat 15x15 cm is ook mogelijk. U wilt geen kans op splinters? In lariks douglas glad geschaafd zijn de maten dan 115x115 mm en 145x145 mm. Bekijk onze lariks douglas staanders bezaagd of glad geschaafd op de lariks douglas palen pagina. Wij adviseren een maximale oversteek van 3 meter, daarbuiten een extra staander plaatsen. Zorg altijd voor schuine schoren in alle hoeken. Kant en klare hoekschoren en balken vindt u op de pagina Lariks Douglas Balken.

polycarbonaat dak

Liever een muuraanbouw van Lariks Douglas kant-en-klaar bestellen? Bekijk onze complete set - Lariks Douglas hout met Opaal melkwit polycarbonaatplaten en complete set - Lariks Douglas hout met Helder doorschijnende polycarbonaatplaten in 18 standaard maten.

Gerelateerde klustips van Gadero