Logo Gadero
inspiratieservice

Cumaru vlonderplanken

Zoekt u prachtig tropisch hout? Cumaru vlonderplanken vallen in het hogere segment. Deze hardhoutsoort is mooi van kleur en heeft een schitterende vlamtekening. Cumaru is een hardhoutsoort uit Zuid-Amerika die zeer stabiel en duurzaam is. Cumaru heeft een fraaie vlamtekening en heeft een prachtige kleur. Bekijk hieronder onze glad geschaafde en ribbel Cumaru terrasplanken in verschillende afmetingen. In ons assortiment Cumaru vlonderplanken vind je enkel de rode variant van Cumaru.

Wat is Cumaru hout?

Cumaru hout doet zeker niet onder voor Bankirai hardhout, maar ligt qua duurzaamheid wel iets onder Ipé en Padouk. Cumaru heeft een hoge duurzaamheid en staat bekend om de schitterende vlamtekening en de egale vergrijzing. Het hout komt uit Zuid-Amerika en heeft een levensduur van meer dan 25 jaar. Deze houtsoort heeft een goede weerstand, neemt weinig vocht op en is daardoor ook onderhoudsarm. Cumaru hardhout is dus één van de mooiste en één van de meest duurzame houtsoorten ter wereld. Het is niet de meest bekende houtsoort van Nederland en België, maar wint wel enorm snel aan populariteit. Cumaru hout valt in duurzaamheidsklasse 1. Dit houdt in dat cumaru vlonderplanken, mits goed verwerkt, een levensduur van +25 jaar hebben. Als houtsoort kun je Cumaru vergelijken met andere hardhoutsoorten zoals Ipé en Bankirai. Eigenlijk valt Cumaru tussen deze twee soorten in, zowel qua prijs als kwaliteit. Cumaru is namelijk een zeer sterke, hoogwaardige hardhoutsoort. Roodbruine kleur met kenmerkende vlamtekeningen staan goed in elke tuin en zorgt ervoor dat je een natuurlijk warm, maar strak karakter geeft aan je vlonder, damwand of constructie. De vergrijzing van Cumaru hardhout staat bekend als zeer mooi egaal. Deze houtsoort neemt weinig vocht op en is daardoor ook onderhoudsarm.

Hoe Cumaru vlonderplanken plaatsen?

Hieronder lees je een beknopte samenvatting van onze uitgebreide klustip over het maken van een vlonder. Voor meer toelichting en extra tips & tricks kun je de volledige klustip lezen.

 1. Voorbereiding: Zorg voor de juiste benodigdheden en bedenk een goed tuinontwerp

 2. Zandbed: Graaf, indien dit nodig is, onder je terras circa 20 centimeter grond af. Je kunt de eerste 10 cm bedekken met wit zand. Zorg ervoor dat het zand waterpas is. Als u uw vlonder op beton gaat leggen, maak dan gebruik van (rubberen) tegeldragers om het gewicht en de draagkracht te verdelen.

 3. Palen uitzetten: Plaats de palen 40 of 50 centimeter uit elkaar en plaats de liggers onderling 40 cm uit elkaar. Bij een vlonder met 18 of 19 mm dikte planken plaats je je liggers maximaal 30 cm uit elkaar.

 4. (Eventueel) Anti-worteldoek leggen: anti worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid zal groeien tussen uw vlonderplanken. Zorg dat je je anti worteldoek circa 10 cm onder liggers legt zodat je vlonderterras goed kan ventileren.

 5. Liggers monteren: Monteer de liggers/dwarsbalken altijd op de zijkant van je palen voor meer stevigheid.

 6. Vlonderplanken monteren: Leg de eerste plank ongeveer 2 centimeter van de muur af en leg de rest van de vlonderplanken op de gewenste positie.

 7. Vlonderplanken vastschroeven: Heb je hardhouten vlonderplanken? Dan moet je de vlonderschroeven voorboren. Je kunt er ook voor kiezen om je vlonderplanken te bevestigen met clips. Voor meer informatie hierover kijk je Gadero TV aflevering 56.

 8. Vlonder vegen: Veeg alle splinters en al het vuil van je vlonder af voordat je de tuinmeubelen er op zet.

 9. Vlonder afwerken: Zaag eventueel te lange liggers en planken af. Werk de zijkant van je vlonder af met een staande plank of met een speciale kantplank. Dit geeft een mooie uitstraling aan je terras.

 10. Vlonder onderhouden: Het is niet noodzakelijk, maar kan verstandig zijn om je Cumaru vlonderplanken te behandelen met een speciale hardhoutolie. In de koudere periodes is het belangrijk om de Cumaru terrasplanken regelmatig te vegen met een bezem om algenvorming te voorkomen.

Voor- en nadelen Cumaru hout

Voordelen Cumaru vlonderplanken

 • Duurzaamheid: Cumaru hout heeft een uitstekende duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 1. Cumaru vlonderplanken hebben een goede weerstand tegen vuil, vocht, insectene schimmels waardoor de planken lang mee gaan, indien goed verwerkt zelfs wel 25+ jaar! Cumaru planken hebben dus een enorm lange levensduur.

 • Natuurlijke uitstraling: Cumaru vlonderplanken hebben een warme en aantrekkelijke uitstraling. Met Cumaru planken geef je je tuin een natuurlijke, maar strakke uitstraling.

 • Weersbestendigheid: Cumaru vlonderplanken zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waaronder zware regenval, UV-straling en grote temperatuurwisselingen.

 • Onderhoudsvriendelijk: Cumaru vraagt over het algemeen veel minder onderhoud dan andere houtsoorten zoals bijvoorbeeld eiken of grenen.

Nadelen van Cumaru vlonderplanken

 • Prijs: Cumaru vlonderplanken hebben een hoge duurzaamheid en van zeer hoge kwaliteit. Daarom vallen ze logischerwijs ook in een iets hoger prijssegment. Cumaru is echter wel een langetermijninvestering omdat het hout langer mee gaat en minder onderhoud vraagt.

 • Gewicht: Curmaru is hout met een hoge dichtheid, het gewicht van de planken kan daarom hoger zijn, wat het bouwen van een vlonder lastiger kan maken. Ook kan het eventueel moeilijk bewerken zijn met Cumaru hardhout. Voorboren is een absolute must. In de praktijk komen we echter weinig problemen tegen met het gewicht van Cumaru vlonderplanken.

Onderhoud

Ondanks dat het uit Zuid-Amerika afkomstige Cumaru hardhout onderhoudsarm is, raden wij aan om minimaal de volgende stappen te ondernemen bij je vlonder van Cumaru hout. 

Veeg regelmatig, minstens eens in de twee weken oppervlakkig vuil van je vlonder zodat dit niet gaat hechten aan het hout. Het is niet per se noodzakelijk, maar je kunt overwegen om jaarlijks of om het jaar je vlonder te behandelen met speciale hardhoutolie. Hiermee bescherm je je vlonderplanken en vertraag je het vergrijzingsproces. Je kunt het vergrijzingsproces ook vertragen door je planken goed schaven. We raden het echter af om dit te vaak te doen omdat dit de beschermlaag van je Cumaru hardhout planken kan aantasten. Zorg voor voldoende ventilatie onder je vlonder om het vochtgehalte beter te kunnen reguleren en om de kans op houtaantastende schimmels te verkleinen. Lees onze tips voor vlonders om hier meer over te weten te komen. Voer ook minstens elk jaar een grondige inspectie uit op eventuele beschadigingen, losse schroeven, losse planken etc. en repareer onmiddellijk om grotere schade te voorkomen.

Soorten Cumaru vlonderplanken

Bij Gadero kun je Cumaru vlonderplanken in verschillende afmetingen bestellen. Wel bestel je bij Gadero altijd de kwalitatief beste rode variant van Cumaru planken. Bijvoorbeeld in 21, 25 en 28 mm dikte. De meeste Cumaru vlonderplanken bij Gadero hebben twee bruikbare zijden: een glad geschaafd oppervlak en één met ribbels. Voor het gebruik van een vlonder raden wij altijd aan om het glad geschaafde oppervlak boven te leggen. Dit omdat vuil en vocht makkelijker in de ribbels komt en het moeilijker is om het vuil en vocht hieruit te halen. Daarom zullen vlonderplanken met de ribbel zijde aan de bovenkant sneller glad worden. Daarom adviseren wij bij Gadero altijd: glad geschaafde zijde altijd aan de bovenkant.

Prijs Cumaru hout vlonderplanken

De prijsklasse van Cumaru vlonderplanken kan variëren. Over het algemeen kun je bij Cumaru vlonderplanken uitgaan van een prijsklasse van ongeveer tussen de 60 en 120 euro per vierkante meter. Dit is echter een inschatting en geen keiharde waarheid. De variatie van de prijsklasse van Cumaru hout wordt veroorzaakt door onder andere: de afmetingen, de herkomst(Zuid-Amerika), marktomstandigheden en de afwerking.

Vlonder inspiratie