#36 Terras aanleggen van hout

Gadero TV #36 staat in het teken van een vlonder bouwen, net als in aflevering 1 van Gadero TV, maar deze keer doen we het net iets anders. De vlonder uit deze aflevering is gebouwd op piketpalen. De palen die zijn gebruikt zijn 6 x 6 cm en een meter lang. Voor de liggers zijn hardhout balken gebruikt van 4,5 x 7 cm. De vlonderplanken die zijn gebruikt zijn van Ipe hardhout.

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

08 uur

Bouwtijd:

16 uur

Geschatte kosten:

€ 1.000,00 - € 3.000,00

Benodigdheden:

Paalhamer
Grondboor
Worteldoek
Schelpen
Slotbout
Vlonderschroeven
Uitzettouw
Waterpas
Stootijzer
Lijmklem

Stap 1: "Palen plaatsen "

Meet allereerst de plek van de palen uit door gebruik te maken van een haakse hoek, zodat u direct ziet of alles recht staat. Gebruik voor het plaatsen van de palen een grondboor. Het is belangrijk dat de palen minimaal 70 cm in de grond zitten, dit voorkomt wanneer er een strenge vorst is, deze niet onder de piketpalen komt. Hierdoor kan de vlonder omhoog worden gedrukt, door de werking van de vorst. Naast het gebruik van de grondboor is het ook handig om een stootijzer te hebben. Hiermee kan puin in de grond worden weggehaald. Gebruik een paalhamer voor de laatste paar centimeters. Mocht de paal niet goed de grond in willen, gebruik dan niet teveel de hamer, maar zaag de kop er af. Met de hamer heeft u kans dat de paal kapot gaat. 

Stap 2: "Monteren van de liggers"

Na het plaatsen van de palen kunnen de liggers gemonteerd worden. Hierbij is het belangrijk dat de liggers vanuit het huis gezien verticaal worden geplaatst, zodat vervolgens de planken daar horizontaal op komen te liggen. Het voordeel hiervan is dat u vanuit binnen over de naden heen kijkt, in plaats van in de naden. Maak de liggers aan het begin en het eind van een balk vast met een lijmklem. Zorg er voor dat de balken altijd een paar centimeter van de woning af worden geplaatst. Dit voorkomt dat wanneer de balk gaat uitzetten, deze niet tegen het huis aan duwt.

Stap 3: "Balken vastmaken"

Controleer voordat u de balken monteert aan de palen of de balken waterpas liggen. Doe dit zowel over de lengte van de balken als over de breedte van de verschillende balken, zodat de ene balk niet hoger ligt dan de andere. Vervolgens kan het begin- en eindpunt van de balk worden vastgeschroefd met een slotbout. Het is belangrijk om de gaten in de balken voor te boren, voordat de slotbouten worden geplaatst. Mocht de balk in het midden bol komen te staan, dan kan u dit zelf corrigeren door de balk in het midden naar beneden te drukken. Wanneer de balken te lang zijn moet u deze pas af zagen wanneer alle planken op de vlonder liggen. Zo weet u precies hoeveel er van de balk af moet. 

Plaats tussen de palen een dikke laag schelpen. Dit zorgt er voor dat het water goed wordt afgevoerd. In de video zijn 3 zakken per vierkante meter gehanteerd, zodat je een mooie laag krijgt. Onze tip is om rondom de vlonder een worteldoek aan te leggen, zodat u geen last krijgt van onkruid. 

Wilt u meer weten over het aanleggen van een worteldoek? Lees dan onze handige klustips hier over!

Stap 4: "Vlonderplanken leggen"

Nadat alle balken op de palen zijn gemonteerd is het tijd voor het plaatsen van de vlonderplanken. De vlonderplanken in de video zijn van Ipe hardhout, met een afmeting van 2,1 x 14,5 cm. Het voordeel van Ipe hout is dat het hout vrijwel geen werking heeft, waardoor er weinig afstand tussen de planken gehouden hoef te worden. Daarnaast neemt het hout bijna geen vocht op, waardoor de vlonder niet glad wordt. Als laatste vergrijst Ipe hardhout erg mooi, naar potloodgrijs.

Begin bij het aanleggen van de planken bij de plank aan de huiszijde. Span een lijn langs het huis, zodat u zeker weet dat de planken strak komen te liggen. Gebruik vervolgens de haakse hoek, om te zien of de plank haaks loopt op de balk daar onder. Ons advies is om af te wisselen tussen de lengtes van de planken, zodat de naden niet telkens op dezelfde plek vallen. Doordat de Ipe hardhout planken glad geschaafd zijn, kunt u bij elke plank kiezen welke zijde het mooiste is.

Voordat de planken gemonteerd kunnen worden op de balken moeten deze voorgeboord worden. Het is handig om hiervoor een plankje te gebruiken waarbij de gaten zijn afgemeten, deze legt u vervolgens op de plank en kunt u vervolgens de gaten voorboren. Het voordeel van het gebruiken van dit plankje is dat op elke plank de schroeven op dezelfde plek komen te zitten. Gebruik voor het monteren van de planken speciale vlonderschroeven. Dit is belangrijk omdat de schroeven de werking van de planken moeten aankunnen

Wanneer u gebruik maakt van Ipe hardhout kunt u ongeveer 6 of 7 mm afstand aanhouden tussen de planken. Voor andere houtsoorten en/of breedtes van de planken hoort een andere afstand, houdt hier rekening mee. De afstand kunt u afmeten door een afstandhouder er tussen te plaatsen. Hierdoor weet u zeker dat er tussen elke plank dezelfde afstand zit.

Stap 5: "Vlonderplanken monteren "

Het monteren van de planken gaat op dezelfde wijze als de balken. Schroef eerst het begin- en eindpunt vast, om vervolgens het middenstuk te doen. Wanneer alle planken op de vlonder zijn gemonteerd kunt u met een circkelzaag alle uiteindes bijzagen. Gebruik hiervoor de haakse hoek en leg deze langs de zijkant van de planken. Vervolgens tekent u met een potlood een streep. Hierdoor worden de uiteindes strak afgewerkt. Onze tip is om de planken niet meer dan een paar centimeter te laten uitsteken na de laatste balk, anders wordt dit een kwetsbare plek. 

Het is belangrijk om de vlonder nog niet met schoenen te betreden, vooral niet wanneer u de vlonder nog in de olie wilt zetten. Loop alleen op sokken op de vlonder, zodat er geen vuil op komt. Veeg daarnaast de vlonder altijd goed schoon met een bezem voordat u er olie op doet. 

Stap 6: "Afwerking vlonder"

Mocht u balken hebben die aan de achterzijde uitsteken, dan kan dit eenvoudig worden afgezaagd met de circkelzaag. Wanneer alle balken zijn afgezaagd kan aan de achterkant van de vlonder de kantplank gemonteerd worden. Het voordeel van een kantplank is dat er geen grond onder de vlonder kan stromen. Hiervoor kunt u eventueel een plank gebruiken die net iets minder mooi is, want deze komt vrijwel niet in het zicht en zo kunt u alsnog al uw planken gebruiken. 

Mocht u aan de woningzijde nog ruimte hebben tussen de woning en de vlonder, bijvoorbeeld door een pui, dan kunt u hiervoor ook vlonderplanken gebruiken. Zaag de plank op het formaat die nodig is, om deze vervolgens in de open ruimte te monteren. Houdt hierbij rekening mee met de werking van de plank, monteer de plank dus niet strak tegen het huis aan, maar plaats deze 1,5 a 2 cm er van af. 

Tips over het onderhouden van een vlonder kunt u lezen in onze blog! 

Voordelen piketpalen

Piketpalen gebruiken als fundering van een vlonder heeft drie voordelen. Ten eerste zorgt het voor ventilatie. Door de vlonder op palen te plaatsen blijft er een ruimte over onder de planken, waardoor het goed kan ventileren en de planken langer meegaan. Ten tweede, de piketpalen zorgen er voor dat u het hemelwater goed kwijt kan, doordat er ruimte onder de vlonder is gemaakt. Deze ruimte onder de vlonder kan gevuld worden met bijvoorbeeld schelpen, die het hemelwater goed opnemen. Het laatste voordeel is dat er geen kans is op verzakking of verschuiving van de vlonder. 

Mocht er geen mogelijkheid zijn om palen in de grond te plaatsen, dan is ons advies om een betonband van ongeveer 8 cm dik te plaatsen op een afgetrild zandbed. Hier kan u vervolgens de balken op monteren. Gebruik hiervoor een kozijnplug van ongeveer 10 cm lang. Zo ontstaat er alsnog een stevige fundering voor de vlonder. Onze tip is om tussen de betonbanden ook een laag schelpen te plaatsen, waardoor er een goede afvoer van het hemelwater is. 

 

Wilt u meer weten over het bouwen van een vlonder? Bekijk onze klustips!

Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Mis nooit meer houten terras aanbiedingen, doe het zelf tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram