Logo Gadero
service
Klustip

Oprit met Grind of split aanbrengen

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst20-11-2018

Wilt u een oprit, parkeerplaats, tuinpad of tuin aanleggen met Split en Grind? Doe dit dan in één keer goed en volg onze klustip. Hieronder volgt een handig stappenplan voor het aanleggen van grind of split. Door al deze stappen bij langs te gaan, komt u achteraf niet voor verrassingen te staan en kunt u jarenlang genieten van uw grindpad of oprit. 

Opritgrind is altijd 8-16 mm dik. Fijner grind blijft te veel in autobanden plakken en groter grind beschadigt autobanden mogelijk. Diverse soorten en kleuren antraciet, blauw, grijs, rood en geel oprit grind hebben wij in zakgoed 25 kg en grote big bag zakken te koop.

Split luxe Basalt
Heel eenvoudig
1
Piketpaaltjes en touw

Zet uw oprit of tuinpad uit aan de hand van piketpaaltjes en touw. Markeer strepen op de piketpaaltjes om de hoogte van uw oprit of tuinpad te bepalen en houd dit het hele proces aan. Let op : Bij een oprit moet u rekening houden met de afwatering. Uw oprit moet 1 cm per meter aflopen.

2
Ondergrond

Tuinpad Zorg bij een tuinpad of sierpad voor een vlakke ondergrond. Deze ondergrond moet bestaan uit een zandbed van circa 10 tot 12 cm. Dit mag ook deels puin zijn.

Oprit of parkeerplaats Zorg bij een oprit of parkeerplaats voor een vlakke ondergrond. De ondergrond moet bestaan uit een zandbed van ca 20 tot 25 cm. Dit mag ook deels puin of aarde zijn. Bij een oprit moet u rekening houden met de afwatering. Dit betekent dat uw oprit per meter 1 cm moet aflopen in de breedte.

3
Opsluiten

Om verzakking en verplaatsing te voorkomen dient u betonbanden om uw oprit of tuinpad te plaatsen. Graaf hiervoor geulen uit waar u de opsluitbanden in kunt plaatsen. Zorg dat de betonbanden uitkomen op dezelfde hoogte als het touw in stap 1. Gebruik een waterpas om de opsluiting vlak te houden.

4
Verstevigen

Zet de betonbanden vast door de geulen weer vol te gooien met zand en druk het zand goed aan. Dit kan met de voet bij een tuinpad, maar wij raden aan om een trilplaat te gebruiken bij een oprit.

5
Maak alles vlak

Gebruik de waterpas of een recht stuk hout om de ondergrond weer vlak te krijgen, dit noemen we reien. Zorg ervoor dat u ruimte heeft om de gewenste laag grind te kunnen plaatsen. Dit betekent dat de opsluitbanden overal 5 à 6 cm boven het zand moeten uitsteken voor het aanleggen van een tuinpad en 10 à 12 cm voor het aanleggen van een oprit.

6
Worteldoek en / of grindmatten

Worteldoek

Snijd worteldoek uit zodat u in de toekomst geen of minder last heeft van onkruid. Zorg dat het worteldoek niet boven de betonbanden uitkomt. Houd er wel rekening mee dat het worteldoek een aantal centimeter bij de betonbanden omhoog loopt zodat er geen onkruid langs de randen omhoog groeit. U kiest voor deze optie wanneer u split of grind niet zwaar belast wordt.

Grindmatten

Plaats grindmatten om het verplaatsen en verzakken van het grind te voorkomen. U kunt de grindmatten direct op het zand leggen, maar ook op het worteldoek zodat u een dubbele dekking heeft. Een voordeel van grindmatten is dat u minder grind of split nodig heeft vanwege de ruimte die een grindmat inneemt. U kiest voor de optie wanneer het split of grind belast gaat worden. Denk aan een looppad of oprit. 

7
Grind of Split aanleggen

Tuinpad Snijd de zakken of bigbags open en verdeel het over het worteldoek of over de grindmatten zodat u een laag van 5 à 6 cm creëert. Dit hoeft u niet meer op te meten dankzij de maatregelen die er in de vorige stappen zijn genomen.

Oprit of parkeerplaats Snijd de zakken of bigbags open en verdeel het over het worteldoek of over de grindmatten zodat u een laag van 10 à 12 cm creëert. Dit hoeft u niet meer op te meten dankzij de maatregelen die er in de vorige stappen zijn genomen.

8
Finishing touch

Hark uw grind of split zodat er banen ontstaan. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor een goede afwatering. Onderhoud uw tuinpad of oprit door deze stap eens in de zoveel tijd te herhalen. Wellicht moet u jaarlijks wat grind of split bijvullen om de gewenste laagdikte aan te houden. Koop daarom altijd meer dan nodig en sla dit op. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero