Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Keramische terrastegels leggen

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst12-04-2019

Droomt u van een fraai terras dat een leven lang mee gaat? Dan zijn keramische terrastegels voor buiten precies wat u nodig heeft. Tegels van keramiek kennen eigenlijk alleen maar voordelen. Keramische tegels geven uw tuin een luxueus uiterlijk, zijn zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het enige kleine nadeel van keramische terrastegels is dat ze redelijk lastig te leggen zijn. Lees daarom hieronder onze klustips goed door en ontdek hoe u eenvoudig een luxe terras van keramiek aanlegt in uw tuin.

keramische tegels effen print
Complex

Kijk eerst eens

Kijk eerst eens onderstaande video voor extra tips voor het leggen van massief keramische terrastegels. In deze video staan veel extra tips en tricks waardoor u nog makkelijker uw luxe terras aanlegt.

Enkele tips vooraf:

  • Open het pak met tegels voorzichtig. Zorg dat de tegels niet omvallen

  • Pak de tegel vast bij de lengtezijde en de bovenzijde of natuurlijk met een tegeldonkey

  • Laat tegels nooit rusten op één punt

  • Houd 5 á 6cm ruimte voor opsluitbanden

  • Zorg altijd voor een afschot van ongeveer 1 cm per strekkende meter

  • Haal direct watergoten en maak uw terras compleet

  • Leg het terras met minstens twee personen 

  • Bestel altijd iets meer dan u nodig heeft

  • Zorg dat uw bestelling compleet is met opsluitbanden, drainage, voegmiddel en zand

Hoeveel zand heeft u nodig?

In alle onderstaande voorbeelden is uitgegaan van een 15cm dikke laag zand voor onder uw keramische terrastegels. Dit is voldoende om uw bestrating een betrouwbare ondergrond te geven. Om uit te rekenen hoeveel kuub zand u nodig heeft, kunt u via Google zoeken op een automatische calculator, maar u kunt het ook eenvoudig zelf uitrekenen aan de hand van de volgende formule: lengte x breedte x ophoging x 1,10 = aantal m3 dat u nodig heeft. Als u bijvoorbeeld een terras van 8 bij 4 gaat aanleggen geeft dat de volgende rekensom: 8 x 4 x 0,15 x 1,10 = 5,28m3 zand. Bij dit voorbeeld heeft u dus voldoende aan 6 kuub zand.

A. Keramische terrastegels 2 cm dikte leggen

Keramische terrastegels van 2 cm dikte leggen doet u als volgt:

Stap 1: Wij raden aan om dunne keramische tegels met een 2 cm dikte te leggen in een zeer stevige fundering. Dunne tegels kunnen namelijk eerder gaan verzakken, wat uiteindelijk kan leiden tot een geknapte tegel. Wij raden het aan om een ondergrond aan te brengen van een gestabiliseerd zandbed. Een gestabiliseerd zandbed maakt u door zuiver zand te mengen met cement of Trascement. Het liefst met een cementmolen. De mengverhouding tussen zand en cement is ongeveer 50/100 kg per m3. In de praktijk betekent dit dat u één volle kruiwagen zand in de cementmolen schept en hier ±12,5 kg cement bij voegt. Het geheel laat u even draaien tot het goed gemengd is en vervolgens kunt u het mengsel gieten waar het moet liggen.

Stap 2: Om uw fundering goed vlak te maken, kunt u ervoor kiezen om een klein laagje zand van ongeveer 2cm boven het stabilisatiezand te leggen. Dat maakt het namelijk net iets makkelijker om met de waterpas een vlak zandbed te maken. Tril het zandbed eerst af met een trilplaat voordat u er met de waterpas overheen gaat.

Stap 3: Pak de tegels met één hand op de lengtezijde en één hand op de breedtezijde zodat u deze stevig vast heeft. Leg vervolgens de tegels iets te ruim op het zandbed en pak de voegkruisjes. Leg de voegkruisjes tussen de tegels en druk de tegels aan. Zo ontstaat er een voeg van voldoende afstand. Wij raden een voeg van minstens 3mm aan.

Stap 4: Voor een strak terras dient u de keramische tegels te voegen. Doe dit niet als het heel warm is buiten. Wij houden vaak een temperatuur van maximaal 20 graden Celsius aan. Sproei eerst de terrastegels met een brede waterstraal. Dit zorgt ervoor dat de naden tussen te keramische tegels schoon zijn. Stort het voegmiddel over het terras en verdeel het met bijvoorbeeld een rubberen trekker gelijk in alle naden. Blijf tegelijkertijd indien mogelijk licht sproeien. De kleurkeuze van het voegmiddel is zeer belangrijk. Als u donkere keramische tegels gaat leggen, kunt u volgens onze mening het beste kiezen voor een donker voegmortel. Dit geeft een zeer luxe gevoel. Wij raden het aan om de kleur van uw voegmiddel overeen te laten komen met de kleur van uw tegels. U kunt natuurlijk anders kiezen voor een speels effect. 

Stap 5: Spoel het terras helemaal schoon wanneer het voegmiddel hard is geworden. Dit is zeer belangrijk omdat alle troep zoals cement en andere resten uw terras kunnen benadelen. Spoel de tegels schoon met gevoel en met een brede waterstraal. Zorg ervoor dat de voeg niet te nat wordt en wegspoelt. Lees goed op de zak van het voegmiddel wanneer u het terras mag betreden, meestal is dit minimaal 24 uur. 

Bij Gadero hebben wij een enorm assortiment 2cm dikke keramische tegels voor buiten. U vindt bij ons gegarandeerd de geschikte tegels voor uw terras of looppad.

keramische tegel 60x60x3 Brugge

B. Keramische terrastegels van 3 cm dikte leggen(Meest Populair!)

Keramische terrastegels van 3 cm dikte zijn relatief nieuw op de markt en legt u op een vergelijkbare wijze als de keramische tegels van 2 cm dikte. Lees daarom de bovenstaande tips op voorhand ook grondig door, daar vindt u extra tips voor het leggen van keramische tegels voor buiten.

Stap 1: Waar het bij 2 cm dikke keramische tegels eventueel nog mogelijk was om het terras in uw eentje te leggen, raden wij het bij 3 cm dikke keramische tegels echt aan om met minstens 2 personen aan het werk te gaan. Deze tegels zijn namelijk iets zwaarder.

Stap 2: Zorg bij keramische tegels van 3 cm dikte voor een hele stevige fundering van zand en cement of Trascement. Dit is een gestabiliseerd zandbed. Besteed veel aandacht aan het mengsel omdat 3cm dikke keramische tegels iets zwaarder zijn. Een gestabiliseerd zandbed maakt u door zuiver zand te mengen met cement of Trascement. Het liefst met een cementmolen. De mengverhouding tussen zand en cement is ongeveer 50/100 kg per m3. In de praktijk betekent dit dat u één volle kruiwagen zand in de cementmolen schept en hier ±12,5 kg cement bij voegt. Het geheel laat u even draaien tot het goed gemengd is en vervolgens kunt u het mengsel gieten waar het moet liggen. Zorg er tot slot voor dat het zandbed waterpas is.

Stap 3: Zorg dat u de tegels stevig vast heeft en leg de tegels met de voegkruisjes net zoals de 2 cm dikke tegels. Gebruik een voeg van minstens 3mm dikte voor praktische en optische voordelen. Sproei vervolgens net als bij 2cm dikke tegels het terras met een brede waterstraal zodat de naden goed schoon zijn.

Stap 4: De kleurkeuze van het voegmiddel vinden wij erg belangrijk. Als u bijvoorbeeld grijze keramische tegels gaat leggen, kunt u volgens ons het beste kiezen voor een grijs voegmortel. Dit geeft een zeer luxe gevoel. Wij raden het aan om de kleur van uw voegmiddel overeen te laten komen met de kleur van uw tegels. U kunt natuurlijk anders kiezen voor een speels effect. Strooi het door u gekozen voegmiddel over het terras en trek dit met een rubberen trekker gelijk in alle naden. Wij raden het aan om nu ook licht te blijven sproeien. Zo is het voegmiddel soepeler. Een extra tip: Stel uw klus uit als u heel warm weer of heel nat weer verwacht. Het beste weer om een terras van keramische tegels aan te leggen is in onze mening ongeveer 20 graden Celsius. 

Stap 5: Spoel uw terras goed schoon en laat het rusten. Lees op het pak voegmiddel wanneer u het terras kunt betreden. Meestal is dit na ongeveer 24 uur.

3cm dikke keramische tuintegels zijn relatief nieuw op de markt, maar bij Gadero bieden wij al een heel groot en divers assortiment aan. Haal de perfecte tegels voor uw tuin uit ons keramische terrastegels 3 cm dikte assortiment.

C. Keramische terrastegels  3+1 cm & 4+1 cm dikte leggen

Keramische terrastegels van 3+1 en 4+1 cm dikte zijn niet massief keramiek. Het gaat hier om keramische tegels met een speciaal ontwikkelde onderlaag van beton. Vaak zit boven deze onderlaag van beton een 1cm dikke keramische tegel verlijmd met een innovatief middel. Het voordeel van zo'n combinatietegel is dat u geniet van de optische en praktische voordelen van keramiek, maar van het leggemak van beton.

Stap 1: Het grootste voordeel van 3+1cm en 4+1 cm dikke keramische tegels is het leggemak. U kunt deze tegels, net als de betontegel, namelijk leggen in een normaal zandbed. Wij adviseren hier een dikke laag van 15-20 cm schoon metselzand voor aan. U kunt er voor kiezen om de bovenste 5 cm te vervangen door een laag 1-3mm split. Dit heeft een extra drainerende functie. Tril uw zandbed aan met een trilplaat zodat afzonderlijke lagen strak liggen. Steek de bovenste 1,5cm van het zandbed weer los.

Stap 2: Pak de tegels goed beet op de lengtezijde en de breedtezijde en leg de tegels voorzichtig op de plaats waar u het wilt hebben. Een tip hierbij is dat u de tegels nooit op één punt laat steunen. Zo voorkomt u dat de tegels knappen. Vaak hebben 3+1cm en 4+1cm tegels afstandhouders die ervoor zorgen dat de tegels automatisch op voldoende afstand van elkaar liggen. Eventueel kunt u voegkruisjes gebruiken. Wij raden aan om altijd een voeg van minstens 3mm te hanteren.

Stap 3: U kunt ervoor kiezen om de tegels na het leggen licht na te kloppen met een rubberen hamer. Dit is optioneel. Na het leggen raden wij aan om de tegels in te voegen met Aquacolor Joint. Dit geeft uw terras een enorm luxe uitstraling. Wanneer u Antraciet Zwarte tegels heeft kunt u het beste kiezen voor de basalt kleur. U kunt er natuurlijk voor kiezen om de kleur van uw voegmortel juist niet overeen te laten komen met de kleur van uw terras. Dit geeft een creatief effect in uw tuin.

Stap 4: Stel ook bij 3+1cm & 4+1cm  keramische tegels voor buiten uw klus uit als u heel warm weer of heel nat weer verwacht. Het beste weer om een terras van keramische tegels aan te leggen is naar onze mening ongeveer rond de 20 graden Celsius.

Stap 5: Spoel het terras voorzichtig schoon. Zorg ervoor dat de voeg in de naden blijft zitten. Laat vervolgens het terras rusten en lees op de verpakking van het voegmiddel wanneer u het terras kunt betreden. Meestal is dit na ±24 uur.

Patroon keramische tegel terras

Lees voor extra duidelijke tips over de verwerking van 3+1cm en 4+1cm dikke tegels onze speciale klustips hierover goed door. Hardlopers in ons assortiment 3+1cm & 4+1cm  terrastegels zijn de Geoceramica tegels van MBI en de Kera Twice serie van Excluton.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero