Logo Gadero
service
Gadero TV

Hoe verwijder je groene aanslag van je vlonder?

Joanie
Geschreven doorJoanie

Ontdek hoe je eenvoudig groene aanslag van je vlonder verwijdert!

Voorkomen is beter dan genezen

Groene aanslag op je vlonder best makkelijk te voorkomen is door er gewoon door het hele jaar heen om de twee weken ongeveer even een harde bezem overheen te halen. En dat klinkt als veel werk, maar dat valt eigenlijk best wel mee. Een paar minuten vegen voorkomt een stevige klus wanneer de aanslag hardnekkig is geworden. Vlonders moeten namelijk goed kunnen ventileren en na nat weer goed droog kunnen waaien. En dit gaat wat moeizamer wanneer er bladeren en ander vuil zich op je vlonder ophopen. Hierdoor krijg je dus die vervelende aanslag. Zorg dus dat je dit voorkomt door goed te blijven vegen.

Verwijderen van groene aanslag

Wanneer er toch al een aanslag is ontstaan is ons advies om dit te verwijderen met water en een bezem of gewoon een borstel. Lichte aanslag kan je hier prima mee verwijderen en is natuurlijk niet schadelijk voor het milieu. Gewoon even een tuinslang of een emmer water en ga vooral niet met de hogedrukspuit aan de gang, want hiermee beschadig je namelijk de houtnerf waardoor het hout juist kwetsbaarder is voor algen.

Bescherming en onderhoud

Je kunt je vlonder behandelen met een olie of beits zodat deze beter bestand is tegen weersinvloeden doordat er een soort van extra beschermlaag is gecreëerd. Let er wel op dat je de planken dan alsnog schoon dient te vegen door het jaar heen, want deze laag houdt natuurlijk niet alles tegen.