Logo Gadero
service
Blog

Zwembad onderhoud plegen met deze 5 tips!

Gadero logo
Geschreven doorFemke
Geplaatst06-07-2022

Gedurende de hele zomer wilt u natuurlijk kunnen zwemmen in schoon en vers water. Om dit voor elkaar te krijgen, is regelmatig onderhoud vereist. In dit blog geven wij verschillende tips voor het onderhouden van uw zwembad.

tuin met zwembad Terrasplank Ipe

Hoe vernieuw ik mijn zwembadwater?

Het water in een buitenzwembad moet minstens één keer per jaar ververst worden. De beste tijd om dit te doen is tijdens de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Als u geduld heeft, kunt u schoon water met de tuinslang in het zwembad laten stromen. Dit werkt echter beter bij kleinere zwembaden. Voor grote zwembaden kunt u denken aan het inhuren van een waterbedrijf om het zwembad te vullen. Het laten leeglopen van uw zwembad gaat het snelst met een afvoerpomp, ook wel een dompelpomp genoemd.

Wat is een filtersysteem?

Dankzij een goede water doorstroming kan een overmatig gebruik van chemicaliën vermeden worden. Dit werkt goed met het gebruik van een filterpomp. Voor het filteren van het houten zwembad kan gekozen worden uit verschillende filtersystemen. Denk bijvoorbeeld aan een zandfilterpomp of een cartridge filterpomp. De grote van de pomp hangt echter af van de grootte van het zwembad. De meest ideale draaitijd van het systeem is dat het zwemwater zo'n 1 tot 1,5 keer per dag circuleert. Zorg er ten alle tijden voor dat de filterpomp vrij is van bladeren en vuildeeltjes.

houten zwembad model 4c karibu 400x690cm sfeer

Hoe houd ik mijn zwembad schoon?

De voornaamste manier om het zwembadwater schoon te houden is met het gebruik van chloor. Dit kunnen chloortabletten of korrels zijn. Door middel van een chloordrijver wordt het chloor gelijkmatig gedoseerd over het water. Het chloorgehalte kan worden gemeten met test strips. Ook het gebruik van een afdekzeil helpt met het water schoon te houden.

Hoe maak ik mijn zwembad schoon?

Voor een zwembad van klein formaat kan het voldoende zijn om het bad schoon te maken met een schepnet. Bij een zwembad van groot formaat is het raadzaam de bodem schoon te maken met een zwembadstofzuiger. Dit kan één keer per week gedaan worden of naar eigen inzicht. Ook de wanden moeten onderhouden worden, dit kunt u het beste doen met borstels. Verschillende borstels kunnen hiervoor gebruikt worden, bijvoorbeeld een handborstel of schrobborstel. In het voorjaar en in de winter is het schoonmaken van het zwembad een must.

houten zwembad model 3a karibu 547 x 547 cm

Hoe je zwembad reinigen als hij groen wordt?

Als het zwemwater groen is, zijn de wanden en vloer aangetast door algen. Groen of bruin water kan ook ontstaan nadat ontsmettingsmiddelen zoals chloor of zuurstof zijn toegevoegd. De beste oplossing is het schrobben van de wanden en bodem, gebruik hiervoor borstels. Zuig vervolgens de losgekomen viezigheid op met de stofzuiger. Vergeet niet om daarna al het ophoopte vuil uit het filter te halen. Controleer vervolgens de PH-waarde en zonodig corrigeer deze naar een juiste PH waarde tussen de 7,0 en 7,5. Tenslotte voegt u chloor toe aan het zwemwater en laat de filterpomp voor 24 uur draaien. Als preventieve maatregel kan een anti alg behandeling door een speciaalzaak ook nog helpen.

Ook op zoek naar bijpassende bestrating? Bekijk dan ons assortiment sierbestrating en laat je inspireren!