Logo Gadero
service

Houten platen

Zoekt u plaatmateriaal? Bijvoorbeeld om een dak van uw tuinhuis of overkapping te bouwen of betonplex voor het maken van een betonbekisting? Wij hebben divere soorten houtplaten en doorschijnende kanaalplaten voor daken. Denk underlayment plaatmateriaal, hoogwaardig Fins vuren, zwarte betonplexplaten en meer. Wij bezorgen alle houtplaten netjes verpakt bij u thuis. Kies uit hardlopers zoals 9 en 18 mm dikte of afwijkende maten.

Meest gestelde vragen over houten platen

Wij bezorgen in heel Nederland en België plaatmaterialen onder aantrekkelijke Thuiswinkel Servicegaranties. Combineer uw houtplaten met het bestellen van SLS vuren balken of Lariks bouwhout en tevens spaanplaatschroeven en andere bevestigingsmaterialen.

Wie op zoek gaat naar plaatmateriaal van hout komt 1001 termen tegen. Welk plaatmateriaal moet u nu kiezen voor uw project? Op deze pagina vindt u alle eigenschappen van MDF, OSB multiplex, trespa platen, underlayment en meer soorten plaatmateriaal voor buiten en binnen. 

Plaatmaterialen voor buiten

Wilt u het dak van uw overkapping bekleden? Voor het zicht zijn onze Lariks Douglas mes en groef dakbeschot planken of dubbel lip profielen eigenlijk mooier dan platen. Hoewel geen enkel type plaatmateriaal houdt van vocht, kunt u toch voor buiten ook plaatmateriaal zoals hardhout multiplex, underlayment of OSB gebruiken, zolang u deze maar verwerkt binnen uw constructie zodat de platen niet in aanmerking komen met vocht. Bij 3 laags verlijming worden deze platen ook wel triplex genoemd. U kunt deze platen met schroeven bevestigen. Het voordeel van triplex en multiplex (bestaande uit vineerlagen) is dat het sterk is en relatief weinig werking heeft. 

Voor buitengebruik wordt ook veel underlayment platen gebruik. Dit zijn platen die bestaan uit diverse fineerlagen over elkaar heen. Voor in dakconstructies is de 18 mm underlayment plaat van Fins vuren, Radiate Pine of Elliottis Pine ideaal. Deze platen (doorgaans in 244x112 cm en 244 x 61 cm) zijn ook in mes en groef zodat u de platen in elkaar kan schuiven en u hierdoor minder kans op doorhangen heeft. Ook zijn deze underlayment platen van kruislings verlijmd hout en daardoor sterker dan standaard OSB en geschikt voor verwerking buiten. Let bij plaatmaterialen voor buiten dat deze vochtwerend is. Voor buitengebruik is 18 mm een populaire diktemaat bij daken van overkappingen, tuinschuren en kapschuren. Voor wanden is 9mm doorgaans voldoende qua dikte. Vergeet tot slot niet dampdoorlatende folie aan te brengen bij daken. Om vocht naar de buiten te kunnen afvoeren, wordt de buitenzijde van de binnenste dakconstructie voorzien van een dampdoorlatende folie (Miofol).

Ook worden er bij vochtige omgevingen veel vochtwerende groene spaanplaat gebruikt als alternatief voor underlayment. Denk hierbij aan toepassingen zoals de onderkant beplating van daken van schuren en overkappingen.

Wist u dat... Trespa platen een merknaam zijn en geen soort platen. Deze platen gemaakt van onder hoge druk geperste houtvezels, papier en hars zijn geschikt voor buiten.

Plaatmaterialen voor binnen

Voor meubels maken voor binnen wordt veel MDF gebruikt, terwijl spaanplaat goedkoop is en daarom populair is bij ondervloeren maken. MDF bestaat uit houtvezels en lijm, daardoor heeft dit materiaal minder ruwe randen na het zagen. MDF is dus zeer gemakkelijk te bewerken in allerlei vormen. Voor ondervloeren en bedrijfsruimtes wordt ook veel spaanplaat gebruikt, niet voor niets worden deze goedkope platen ook wel vloerplaten genoemd. Dit type plaat is zeer voordelig, wel splinterig en lastig te bewerken. Een iets beter alternatief is hardboard, dit soort plaatmateriaal heeft een harde en een zachte zijde. De meubelmaker kan verder nog kiezen uit meubelpanelen. Deze meubelplaten zijn sterk dankzij een dikke binnenplank en 2 dunne geplastificeerde buitenlagen. Meubelpanelen is kortom niets anders dan spanplaat met een dunne plastic folie. 

MDF plaat wit gegrond

De laatste jaren zien we ook Okoume hout. Deze platen komen uit Afrika en hebben een fraaie rose kleur. Dit type multiplex is goed te bewerken in allerlei vormen, alleen niet heel duurzaam. Wilt u houten plaatmateriaal kopen voor uw keuken of badkamer, let dan op dat deze watervast is, aangezien het vochtig kan worden.

Hardboard wordt ook veel voor binnen gebruikt, denk aan vloeren, fotolijsten en trapbekledingen. Kies uit hardboard met of zonder gaatjes (ook wel geperforeerd genoemd). Zachtboard zien we alleen nog bij prikborden. Zogenaamde Spano spaanplaten zijn platen met aan 1 zijde een groene, waterafstotende laag. Deze platen raden we echter alleen aan voor binnen gebruik. 

Wie luxe binnenplaten zoekt komt uit bij IHP. Dit staat voor Indonesisch Hardwood Plywood. Deze platen, ook wel Aziatisch triplex genoemd, zijn geschikt voor fijn timmerwerk binnen in huis. 

Bekisting van beton maken met platen

Betonplex wordt veel gebruikt voor het maken van bekistingen voor betonnen funderingen. Ook zien we betonplexplaten steeds meer terug als antislipplaat in aanhangerwagens. Betonplex is een plaat met een epoxy laag, deze gladde laag zorgt ervoor dat uw beton niet hecht aan deze platen. Ook in de tuin zien we betonplex platen steeds meer terug. Maak bijvoorbeeld een speelhuisje van betonplex, zo hebben uw kinderen nooit last van splinters. Ook kunt u van antislip betonplex tegels maken met onze stalen vloerframes. Het voordeel van betonplex is dat u deze platen niet meer hoeft te schilderen. Betonplexplaten heeft u in luxe berken hout tot goedkope Chinese betonplex voor eenmalig gebruiken. 

OSB Platen

OSB platen bestaan uit houtschilfers en wordt daarom ook wel 'vlokken' plaat genoemd. Dit is duidelijk te zien in de driehoekachtige structuur van dit type plaatmateriaal. Wel even opletten, OSB platen zijn er zowel voor binnen en buiten, het meeste OSB plaatmateriaal is voor binnengebruik. Het is redelijk sterk, relatief vlak, heeft weinig spanning en voor 1001 toepassingen te gebruiken. Bij het bouwen van daken en bij houtskeletbouw worden OSB platen, ook wel constructieplaten genoemd, veel gebruikt. OSB heeft u in 3 soorten. OSB2 is goedkoop en geschikt voor binnen, OSB3 is meer bestand tegen vocht (watervast verlijmd). Zorg dat u niet geschuurde OSB3 platen koopt, deze behouden hun waterafstotende laklaag. Plaats bij OSB platen balken om de 60 cm horizontaal en verticaal. OSB4 is de laatste variant, zeer zeldzaam en zeer prijzig.

Verven

Wilt u uw plaatmateriaal verven? Steeds meer fabrikanten komen met platen op de markt waar een eerste laag grondverf of zelfs een complete kleur reeds op is aangebracht. Let hierbij op de zogenaamde mu laag. 80 mu is een dunne laag grondverf, 140 mu is een dikkere laag. Vaak kunt u zelf niet zo goedkoop verf inkopen, dus deze platen met grondverf zijn zeer interessant als u uw platen een kleur wilt geven. 

Vergeet nooit plaatmateriaal aan de kopse kanten te sealen. Zo voorkomt u inwatering. 

Kanaalplaten dak

Nu ook doorschijnende kanaalplaten voor dak van overkapping aan het huis hier te koop in helder en melkwit. Kies uit maten van 250 tot 500 cm met alle bijbehorende, aluminium montageprofielen. Deze sterke lichtplaten zijn meerwandig en worden ook wel polycarbonaat platen genoemd. Bestel hier bijvoorbeeld Lariks Douglas hout bij.

Zoekt u plaatmateriaal voor het maken van plafonds van uw overkapping of veranda? Dan raden we ook eens ons alternatief, de zogenaamde vellingdelen te bekijken. Dit zijn dakplanken die een luxe aanzicht geven.

Conclusie

Voor buiten zijn diverse soorten plaatmateriaal geschikt. Het is per soort altijd even goed opletten of deze voor buitengebruik geschikt is. Onder buitengebruik wordt altijd bedoeld: verwerking in constructies en niet direct in contact met regen en water. Sommige plaatmaterialen zijn eenvoudig te bewerken, andere soorten weer niet. Ook hier heeft u diverse tips over gelezen. Kies voor buitengebruik tot slot nooit de dunste maat, hout wil buiten werken en hoe dikker de plaat hoe vlakker deze blijft. Aanbevolen dikte voor dakplaten en vloerplaten is 18 mm, voor wanden kunt u dunnere maten kiezen.

Wij hebben uitsluitend kwalitatieve plaatmaterialen zoals OSB, Underlayment, (vochtwerend) spaanplaat en meer. Kies uit goedkope 9 mm OSB platen voor binnen wanden tot luxe MDF en meubelplaten voor zelf kasten maken bijvoorbeeld. Ook zijn wij specialist in 18 mm underlayment plaatmateriaal voor vloeren en daken van overkappingen.