Logo Gadero
service

Kunststof gevelbekleding

Je wilt duurzame en onderhoudsvrije gevelbekleding plaatsen? Dan is kunststof gevelbekleding een goede keuze. Hier vind je het complete assortiment kunststof gevelbekleding van Gadero. Kunststof gevelbekleding is in vele profielen verkrijgbaar en andere materialen (zoals hout) kunnen geïmiteerd worden. Hierdoor is het mogelijk om met kunststof gevelbekleding zowel een moderne strakke stijl als een landelijke stijl te creëren. Weet je nog niet wat voor soort gevelbekleding je moet plaatsen? Bekijk dan onze Gadero TV afleveringen waarin Daphne je helpt bij het vinden van het profiel dat bij jou past.

Materialen

Er zijn verschillende soorten kunststof gevelbekledingen. PVC gevelbekleding komt vooral voor in de vorm van panelen. Het is eenvoudig te bewerken, licht van gewicht en het kan gerecycled worden. Houtcomposiet bestaat uit een combinatie van houtvezels die versmolten worden met bindmiddelen. Houtcomposiet staat ook wel bekend als hout-kunststof-composiet of WPC (Wood Polymer Composite). Houtcomposiet ziet er uit als echt hout, maar heeft de voordelen van kunststof. Het is kleurvast, onderhoudsarm en duurzaam. Een zeer sterke en lichte vorm van kunststof gevelbekleding is glasvezelversterkte kunststof gevelbekleding. Het materiaal bestaat doorgaans uit glasvezels die in polyesterhars zijn opgesloten. Glasvezelversterkte kunststof wordt veel gebruikt voor panelen. Resysta ziet eruit en voelt als hout, maar is volledig gemaakt van biologisch restafval. Het bestaat voor 60% uit rijstvlies, 22% uit zout en 18% uit minerale oliën. Het heeft alle voordelen van hout, maar niet de nadelen. Zo heeft Resysta geen last van noesten, scheuren, kleurverschil of sterke werking. 

Installatie

Voordat je de kunststof gevelbekleding gaat plaatsen dat je voldoende materiaal hebt en deze de juiste kleur heeft. Hiermee voorkom je dat je halverwege moet stoppen met het plaatsen van de gevelbekleding. Plaats eerst het regelwerk op een dampopen folie. Zorg voor voldoende ventilatie. Ons advies is om de latten maximaal 50 cm hart tot hart te bevestigen. Bevestig hierop de kunststof gevelbekleding volgens de voorschriften van de fabrikant. Het voordeel van kunststof gevelbekleding is dat deze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Mocht het vuil worden, dan kan dit eenvoudig worden verwijderd met een natte doek en eventueel wat zeep.

Kleuren en afwerking

Een voordeel van kunststof gevelbekleding is dat het in vele kleuren gefabriceerd kan worden. Je hebt meteen de gewenste kleur op je gevel, zonder dat het eerst behandeld moet worden. Ook is het verkrijgbaar met houtnerf waardoor het op een houten plank lijkt. Je kunt hierdoor een gevel plaatsen met een houten look die vrijwel onderhoudsvrij is. 

Kosten en duurzaamheid

De prijs van kunststof gevelbekleding loopt erg uiteen. Hoogwaardige kunststof gevelbekleding is prijzig, maar staat wel tegenover dat de kosten van het onderhoud laag zijn. Kunststof is zeer goed bestand tegen verschillende weersinvloeden en zal hierdoor niet gaan rotten, verkleuren of van vorm veranderen. Het heeft een veel langere levensduur dan veel andere materialen voor op je gevel. Resysta gevelbekleding heeft nog het voordeel dat het volledig recyclebaar is. 

Vergelijking met andere materialen

De prijs van hoogwaardige kunststof gevelbekleding ligt hoger dan houten gevelbekleding, maar het gaat ook langer mee en is vrijwel onderhoudsarm. Hout kan gaan rotten en heeft een kortere levensduur. Een (bak)stenen gevel heeft een erg lange levensduur, maar heeft een generiek uiterlijk. Er wordt vaak voor kunststof gevelbekleding gekozen om de gevel een ander uiterlijk te geven. In vergelijking met metalen gevelbekleding, is kunststof over het algemeen veel lichter. Daarnaast is metaal kwetsbaar voor inslag.