Logo Gadero
service
Blog

Welke houtsoort kiezen voor gevelbekleding?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst23-08-2018

Welke houtsoort kiezen voor gevelbekleding? Dat is een goede vraag. U monteert natuurlijk niet zomaar elke houtsoort op uw gevel. Met name bij woningen heeft het hout te maken met warmte van binnen en wisselende weersomstandigen, zoals extreme hitte of kou, van buiten. Een stabiele houtsoort met weinig werking is dus essentieel. Deze houtsoorten vindt u voornamelijk in de midden en hogere prijsklassen. Daarnaast is het voor de levensduur van uw gevel belangrijk dat u zorgt voor goede ventilatie en monteert volgens de bouwvoorschriften van Centrum Hout Nederland. 

Rhombus gevels red cedar verticaal

Maar wat is nu de beste keuze voor uw gevel? Lees hieronder alles over de verschillende soorten gevelhout.

Goedkope gevelbekleding

Duurzame behandelingen om de levensduur van hout te verlengen worden steeds populairder. Zo zien we steeds meer gevelbekleding van thermisch gemodificeerd hout. Hierbij wordt het hout tot een bepaalde temperatuur verhit, zodat schimmels en ongedierte uit het hout verdwijnen. Daarnaast verliest het hout veel van zijn vocht. Zo maakt deze behandeling het hout niet alleen duurzamer, maar ook lichter. Deze manier van hout behandelen is 100% milieuvriendelijk.

Grenen en Vuren Thermisch gemodificeerd grenen- en vurenhout valt in de categorie goedkope gevelbekleding. Door de stoombehandeling zijn deze houtsoorten veel duurzamer geworden. Zo kan een gevel van thermisch gemodificeerd grenen of vuren wel zo’n 15 jaar blijven hangen. Daarnaast is deze gevelbekleding in steeds meer profielen verkrijgbaar, wat u meer keuze geeft. Het is zeker geschikt voor een betaalbare gevel. Het nadeel is dat deze houtsoorten kwetsbaar zijn voor scheurtjes. Daarnaast hebben ze een minder lange levensduur dan andere houtsoorten in de hogere prijsklassen.

Boards en battens sfeer vuren

Lariks Douglas Kijk ook eens naar Deens rabat van Midden-Europees Lariks Douglas. Hoewel dit hout door de werking en duurzaamheid ongeschikt is om als gevelbekleding voor een woning te gebruiken, maakt u hier wel een hele strakke achterwand van een kapschuur mee. Ook zijn deze bijzondere profielen zeer geschikt voor een schutting. Veel mensen kiezen voor Deens rabat omdat het er strakker uitziet dan potdekselplanken.

Midrange prijsklasse wandbekleding

Thermisch gemodificeerd hout is ook vertegenwoordigd in de middenklasse wandbekleding. Thermisch gemodificeerd Ayous valt in een hogere prijsklasse, omdat deze houtsoort door de bewerking qua levensduur vergelijkbaar is met hardhout. Daarnaast heeft Ayous een zeer luxe uitstraling, is het vormvast, licht van gewicht en kent het weinig werking. Het is een zeer geschikt alternatief op het duurdere Red Cedar. Ayous gevelbekleding bestaat vaak uit triple profiel planken, waarmee u een unieke gevel maakt.

Deens rabat hardhout gestappeld

Siberisch Lariks Hoewel Siberisch Lariks in naam veel op Lariks Douglas lijkt, hebben de twee houtsoorten maar weinig gemeen. Siberisch Lariks is van zichzelf zeer duurzaam en gaat zo’n 15 tot 20 jaar mee als gevelbekleding. Het hout typeert zich door de kleine noesten, duidelijke vlamtekening en warme gele kleur. Met Zweeds rabat van Siberisch Lariks maakt u een mooie horizontale gevel met een karakteristiek uiterlijk.

Gevelbekleding siberisch larikrhombus

Hoge prijsklasse gevelbekleding

Verreweg de populairste houtsoort voor gevelbekleding is Western Red Cedar (WRC). Deze houtsoort staat bekend om zijn ongekende kwaliteit, maar hier hangt ook een prijskaartje aan. Red Cedar is geliefd als gevelbekleding door het lichte gewicht van het hout. Daarnaast heeft het duurzaamheidsklasse 1-2, dus een gevel van deze houtsoort kan zo 20 tot 25 jaar blijven zitten. Ook kent WRC zeer weinig werking en is het harsvrij. Behandelen is niet nodig. Western Red Cedar is met verschillende kwaliteitskenmerken te koop. De meest voorkomende zijn Select Tight Knotty en Clear and Better.

Select Tight Knotty Select Tight Knotty is de budget versie van Red Cedar. Het is de ideale oplossing voor iedereen die op zoek in naar voordelige, maar kwalitatief goede gevelbekleding. Select Tight Knotty heeft alle voordelen van Red Cedar, het enige verschil is dat er vaste noesten in deze planken zitten. Deze vaste noesten vallen er niet uit, dus u hoeft niet bang te zijn dat de plank integriteit verliest. Select Tight Knotty Red Cedar is echt een aanrader voor de liefhebbers van karakteristiek hout. Deze gevelbekleding is in veel verschillende profielen verkrijgbaar. Maak bijvoorbeeld een robuuste gevel van Zweeds rabat.

Zweeds rabat red cedar select tight knotty

Clear and Better Helemaal bovenaan in het Red Cedar segment vindt u Clear and Better. Deze gevelbekleding is dan ook aan de prijzige kant, maar hier krijgt u veel voor terug. Clear and Better planken zijn foutvrij en bevatten dus vrijwel geen noesten. Daarnaast hebben ze een hele rustige lijntekening. Met Red Cedar Clear and Better maakt u dus een hele strakke gevel. Deze planken worden voor u geselecteerd om er zeker van te zijn dat u de beste gevelbekleding in huis haalt. Red Cedar Clear and Better is onder andere als boeideel, rabat en rhombus verkrijgbaar.

Rabatdelen hardhout red cedar 18x144

Padouk hardhout Padouk is een zeer luxe hardhoutsoort, die we nu al veel terugzien in bijvoorbeeld terrasplanken. In gevelbekleding is Padouk vooral populair in het rhombus profiel. In het begin zal een gevel van Padouk een opvallende rode of bijna paarse kleur hebben, maar dit vergrijst prachtig naar een zilvergrijs door de invloed van het weer. Voor veel mensen is deze fraaie vergrijzing een reden om voor deze bijzondere hardhoutsoort te kiezen.

Thermisch gemodificeerd Fraké Thermo Fraké is vrij schaars en valt daardoor in de hogere prijsklasse. Deze houtsoort heeft zelf geen lange levensduur, maar kan door de milieuvriendelijke verduurzaming zo’n 25 jaar op uw gevel blijven zitten. Het hout is behandeld met stoom wat het, naast zeer duurzaam, ook heel stabiel en licht in gewicht maakt. Fraké heeft verder een heel robuust uiterlijk, met kleine noesten, zwarte lijnen en pinholes. Hierdoor krijgt u een zeer karaktervolle gevel. Daarnaast zijn gevelprofielen van deze houtsoort een verantwoorde keuze. De boom waar Fraké van gemaakt wordt groeit namelijk zeer snel en thermo Fraké is net zo lang te gebruiken als de groeiduur van de boom. 

Frake halfhouts rabat profiel aanzicht

Thermisch gemodificeerd Bamboe Voor ons is gevelbekleding van thermisch gemodificeerd hout de toekomst. Nu is bamboe technisch gezien geen hout, maar thermo bamboe valt wel zeker in deze categorie. Bamboe is een zeer snelgroeiende grassoort, die zich goed laat verduurzamen. Het voordeel van bamboe is dat het gewoon verder groeit nadat het gekapt is. Daarnaast heeft thermisch gemodificeerd bamboe een lange levensduur en heeft het van nature een gunstige brandklasse. Ook zorgt thermo bamboe voor een unieke gevel met een fraaie look & feel. 

Bamboe gevelbekleding thermo

Welk gevelprofiel past bij u?

Welk gevel profiel is geschikt

Brandveiligheid

Als u hout op uw gevel plaatst dan wilt u wel dat dit veilig is. Bij hout wilt u daarom zorgen voor een moeilijke ontvlambaarheid, zodat uw gevel zo brandveilig mogelijk is. Voor een veilige gevel is het gewenst om hout extra behandelen met middelen die brandvertragend werken. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw profielen een bepaalde brandklasse bereiken. Bij hout wordt onderscheid gemaakt tussen brandklasse A1 tot en met E. A1 geeft aan dat het product onbrandbaar is, terwijl E staat voor een zeer brandbaar product. Waarmee en hoe u uw gevel behandelt bepaalt dus hoe brandveilig deze is.

Meest gemaakte fouten montereren gevelbekleding

Heeft u de ideale houtsoort voor uw gevel gevonden? Dan is de volgende stap dat het op uw gevel gemonteerd wordt. Hier komt nog wel wat kennis en kunde bij kijken, want om jaren plezier te hebben van uw houten gevelbekleding is gedegen montage essentieel. Begin de montage van uw gevel goed door eerst onze blog over de 12 meest gemaakte fouten bij het monteren van gevelbekleding te lezen. Zo voorkomt u dat u dezelfde fouten maakt en heeft u straks een prachtige houten gevel.

In elke prijsklasse is er dus wel een geschikte houtsoort voor het maken van een gevel te vinden. Bij het kiezen van gevelbekleding bent u dus vooral afhankelijk van uw budget, gewenste levensduur van uw gevel en persoonlijke voorkeur. Bij Gadero vindt u al deze houtsoorten in populaire profielen als Zweeds rabat, rhombus en channelsiding. In onze klustip houten gevelbekleding monteren geven we tips voor het monteren van deze profielen. Gaat u voor iets bijzonders? Monteer uw verticale gevelbekleding dan in verschillende breedtes