Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Pergola maken met ronde palen

Hoe u zelf een houten pergola maakt en welke materialen u nodig heeft voor de bouw van een pergola leest u in dit stappenplan. Lees eerst de tips vooraf en daarna ons advies voor het efficient en vakkundig plaatsen van een pergola.

Onderstaand voorbeeld gaat uit van een pergola maken van ronde palen. U kunt ook ons stappenplan lezen voor het maken van een pergola met vierkante palen

Tips bij de voorbereiding!

  • Met piketjes kunt u uw pergola of hoekpergola uitzetten in uw tuin. Kies uitsluitend voor posities van de palen waar u later geen last van heeft.
  • Bij een 220 cm hoge pergola kunt u er prima onderdoor lopen (zonder dat buk gevoel) en heeft u bij een 3 meter lange paal nog voldoende over (80 cm)om in de grond te plaatsen.
  • U kunt uw pergola ook plaatsen naast uw vlonder of om uw veranda terras.

Doe-het-zelf

Benodigdheden:

Schep
Centimeterband
Uitzettouw
Ladder
Ijzeren hamer
Accuboormachine
Sisaltouw (verkrijgbaar bij de bouwmarkt)
Paalhamer

Voorbereidingstijd:

01:00

Bouwtijd:

04:00

Geschatte kosten:

200 - 600

Stap 1: "Uitlijnen van het oppervlak"

Bij Gadero kiezen wij om een pergola te bouwen met 3 meter palen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 4 staanders. Deze worden in de lengte 3 meter uit elkaar geplaatst en in de breedte 2.5 meter. Plaats houten latjes of piketpaaltjes in de grond om een lijn te spannen. 

 

Tip! Span een lijntje boven de bestrating. Wil je weten of het volledig recht is? Hang er dan een lijn waterpas aan. Daarna kun je vanaf je lijn tot de onderkant van het gat meten of het gelijk is. Klopt dit? Dan is alles in lijn.

Stap 2: "Plaatsen van de rondpalen"

Ons advies is om de palen altijd met 2 mensen te plaatsen. Zo kan de één de paal vast houden en de andere kijken of het waterpas is. Wanneer u de de paal in de grond hebt geplaatst kunt u deze aanstampen met wat zand/aarde. Daarna is het van belang om de paal goed te waterpassen zodat deze zeker weten recht staat. Voeg daarna snelcement toe voor een nog stevigere fundering.

 

Tip: Afhankelijk van het type beton is er 3 liter water per 25 kilo snelcement nodig

Stap 3: "Balken vastschroeven"

Wanneer u de vier staanders hebt geplaatst kunt u hier vier balken overheen plaatsen om de constructie compleet te maken. Wij hebben een doorloophoogte van 2.10 meter aangehouden. Zorg er voor dat u de constructie niet al te hoog maakt en houdt wat overstek aan beide zijden aan voor een mooiere uitstraling. 

 

De balken bovenaan dragen geen gewicht. Laat deze aan de voor- en achterzijde uitsteken en schroef ze vervolgens (wanneer waterpas) vast met lange 6 x 180 mm dikke lange schroeven. Gebruik hiervoor 2 schroeven per kruising!

Stap 4: "(Dak) balken monteren"

Bovenop de pergola komen nog verschillende balken, deze kunt u zien als de dakbalken van de pergola. Om deze precies gelijk te monteren, wordt rekening gehouden met een tussenruimte van 40/50 cm. Bij Gadero hebben we daarom een handige tip voor het bepalen van de hart op hart maat: plaats eerst de meest linkse en rechtse balk en meet de tussenruimte tussen deze twee op. Deel vervolgens deze totale tussenruimte door de tussenruimtes er tussen (gedeeld door 40/50 cm in dit geval). Zo krijgt u uw hart op hart maat. 

 

U kunt als laatste wanneer de constructie waterpas staat, alles vastschroeven met de 6 x 180 mm lange schroeven. 

Stap 5: "Afwerking van de Pergola"

Wilt u uw pergola mooi afwerken? Kies er dan voor om sisaltouw (verkrijgbaar bij de bouwmarkt) te bevestigen aan de pergola. U kunt met behulp van krammetjes het touw vast zetten en om de constructie heen wikkelen. Voor deze pergola is 50 meter sisaltouw met een diameter van 10 mm gebruikt. 

 

Begin door het touw bovenop de pergola vast te maken met een kram. Daarna kunt u het touw om de verbinding heen wikkelen (hoeveel slagen/volgorde bepaalt u zelf) en u kunt het vervolgens aan het einde ook weer vast maken met een kram. 

Stap 6: "Extra uitstraling voor uw pergola"

Heeft u alle stappen gevolgd, maar vindt u toch dat er iets mist aan uw pergola? U kunt uw pergola nog bedekken met klimplanten. Deze maakt u vast aan de onderkant van uw staanders en zullen daarna gaande weg omhoog groeien. Zo heeft u een mooie uitstraling en heeft u uiteindelijk een volledig bedekte pergola. 

Uitzettouw 50 meter https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/5a6da7f4af5e12212c03c152b4111fc8.jpg
Schommel / Leilinde Rond Gefreesde paal Gefreesd Diameter 10 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Schommelpaal 10 cm .jpg
Snelcement beton zonder mixen zak 25 kilo https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Snelbeton.jpg
Wovar Torx Schroeven Verzinkt 6 x 40/300 mm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/wovar-klusschroef-verzinkt-4x50mm.jpg
Borderplan Velise - Compleet klimplanten pakket voor pergola's https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Borderplan-Velise.jpg

Pergola met ronde palen

Kies bij ons uit vierkante palen van diverse soorten hardhout en geïmpregneerde vierkante palen. Of kies voor een luxere uitstraling met een pergola van glad geschaafde bankirai palen met V-groef.

Liever een pergola met vierkante palen of andere ronde palen? Kies dan voor vierkante pergola palen en balken of voor ons assortiment ronde pergola palen.

 

 

Mis nooit meer aanbiedingen, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram