Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

Pergola maken met ronde palen

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst12-06-2021

Hoe u zelf een houten pergola maakt en welke materialen u nodig heeft voor de bouw van een pergola leest u in dit stappenplan. Lees eerst de tips vooraf en daarna ons advies voor het efficient en vakkundig plaatsen van een pergola.

Onderstaand voorbeeld gaat uit van een pergola maken van ronde palen. U kunt ook ons stappenplan lezen voor het maken van een pergola met vierkante palen

Benodigdheden:

 • Schep

 • Centimeterband

 • Uitzettouw

 • Ladder

 • Ijzeren hamer

 • Accuboormachine

 • Sisaltouw (verkrijgbaar bij de bouwmarkt)

 • Paalhamer

1
Uitlijnen van het oppervlak

Bij Gadero kiezen wij om een pergola te bouwen met 3 meter palen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 4 staanders. Deze worden in de lengte 3 meter uit elkaar geplaatst en in de breedte 2.5 meter. Plaats houten latjes of piketpaaltjes in de grond om een lijn te spannen. 

Tip! Span een lijntje boven de bestrating. Wil je weten of het volledig recht is? Hang er dan een lijn waterpas aan. Daarna kun je vanaf je lijn tot de onderkant van het gat meten of het gelijk is. Klopt dit? Dan is alles in lijn.

2
Plaatsen van de rondpalen

Ons advies is om de palen altijd met 2 mensen te plaatsen. Zo kan de één de paal vast houden en de andere kijken of het waterpas is. Wanneer u de de paal in de grond hebt geplaatst kunt u deze aanstampen met wat zand/aarde. Daarna is het van belang om de paal goed te waterpassen zodat deze zeker weten recht staat. Voeg daarna snelcement toe voor een nog stevigere fundering.

Tip: Afhankelijk van het type beton is er 3 liter water per 25 kilo snelcement nodig.

3
Balken vastschroeven

Wanneer u de vier staanders hebt geplaatst kunt u hier vier balken overheen plaatsen om de constructie compleet te maken. Wij hebben een doorloophoogte van 2.10 meter aangehouden. Zorg er voor dat u de constructie niet al te hoog maakt en houdt wat overstek aan beide zijden aan voor een mooiere uitstraling. 

De balken bovenaan dragen geen gewicht. Laat deze aan de voor- en achterzijde uitsteken en schroef ze vervolgens (wanneer waterpas) vast met lange 6 x 180 mm dikke lange schroeven. Gebruik hiervoor 2 schroeven per kruising!

4
(Dak) balken monteren

Bovenop de pergola komen nog verschillende balken, deze kunt u zien als de dakbalken van de pergola. Om deze precies gelijk te monteren, wordt rekening gehouden met een tussenruimte van 40/50 cm. Bij Gadero hebben we daarom een handige tip voor het bepalen van de hart op hart maat: plaats eerst de meest linkse en rechtse balk en meet de tussenruimte tussen deze twee op. Deel vervolgens deze totale tussenruimte door de tussenruimtes er tussen (gedeeld door 40/50 cm in dit geval). Zo krijgt u uw hart op hart maat.  

U kunt als laatste wanneer de constructie waterpas staat, alles vastschroeven met de 6 x 180 mm lange schroeven. 

5
Afwerking van de Pergola

Wilt u uw pergola mooi afwerken? Kies er dan voor om sisaltouw (verkrijgbaar bij de bouwmarkt) te bevestigen aan de pergola. U kunt met behulp van krammetjes het touw vast zetten en om de constructie heen wikkelen. Voor deze pergola is 50 meter sisaltouw met een diameter van 10 mm gebruikt. 

Begin door het touw bovenop de pergola vast te maken met een kram. Daarna kunt u het touw om de verbinding heen wikkelen (hoeveel slagen/volgorde bepaalt u zelf) en u kunt het vervolgens aan het einde ook weer vast maken met een kram. 

6
Extra uitstraling voor uw pergola

Heeft u alle stappen gevolgd, maar vindt u toch dat er iets mist aan uw pergola? U kunt uw pergola nog bedekken met klimplanten. Deze maakt u vast aan de onderkant van uw staanders en zullen daarna gaande weg omhoog groeien. Zo heeft u een mooie uitstraling en heeft u uiteindelijk een volledig bedekte pergola. 

Tips bij de voorbereiding!

 • Met piketjes kunt u uw pergola of hoekpergola uitzetten in uw tuin. Kies uitsluitend voor posities van de palen waar u later geen last van heeft.

 • Bij een 220 cm hoge pergola kunt u er prima onderdoor lopen (zonder dat buk gevoel) en heeft u bij een 3 meter lange paal nog voldoende over (80 cm)om in de grond te plaatsen.

 • U kunt uw pergola ook plaatsen naast uw vlonder of om uw veranda terras.

Gadero TV 219 Pergola Met Ronde Balken

Kies bij ons uit vierkante palen van diverse soorten hardhout en geïmpregneerde vierkante palen. Of kies voor een luxere uitstraling met een pergola van glad geschaafde bankirai palen met V-groef.

Liever een pergola met vierkante palen of andere ronde palen? Kies dan voor vierkante pergola palen en balken of voor ons assortiment ronde pergola palen.