Logo Gadero
service
Klustip

Pergola Maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst23-04-2021

Hoe u zelf een houten pergola maakt en welke materialen u nodig heeft voor de bouw van een pergola leest u in dit stappenplan. Lees eerst de tips vooraf en daarna ons advies voor het efficient en vakkundig plaatsen van een pergola.

Onderstaand voorbeeld gaat uit van een pergola maken van vierkante palen (Geïmpregneerd, lariks of hardhout). U kunt echter ook van ronde palen een pergola of pergoladak maken.

Benodigdheden:

 • Grondboor

 • Accuboormachine

 • Waterpas

 • Kwast

Overkapping met verzinkte elementen
2 uur voorbereiden
8 uur klussen
€500 - €1000
Eenvoudig
1
Gaten graven en de palen behandelen

Graaf met een grondboor op de juiste afmeting gaten in de grond waar u uw staanders in kunt plaatsen. Wilt u de palen direct in de grond plaatsen? Zorg er dan voor dat u de onderkant van de palen met teer behandeld waar deze de grond in komen, zo beschermt u het hout. Een pergola heeft meestal een hoogte van 230 cm. Bestel daarom palen van 300 cm, zodat u daarvan 70 cm in de grond kunt plaatsen. Zo heeft u een stevige constructie. Zorg wel dat het teer goed is gedroogd voordat u de paal in de grond plaatst. 

2
Plaatsen van de palen

Wanneer u de palen behandeld hebt met teer en dit is inmiddels opgedroogd, kunt u de palen in de grond plaatsen. Zorg er voor dat de palen waterpas staan, zodat u een mooie rechte pergola heeft. 

3
Maak een geheel van de liggers

Maak de vier liggers aan elkaar vast door middel van pergola hoekverbindingen. Doe dit op de grond, voordat u het geheel gaat optillen. Schroef deze eerst met 1 schroef vast. Zo heeft u nog wat speling in de constructie. 

4
Bevestig de liggers op de staanders

Deze stap wordt aangeraden om met 2 mensen te doen. Til het geheel van de liggers op en plaats deze bovenop de staanders. Wanneer alles goed is afgemeten, vallen de hoekverbindingen precies op de staanders. Waterpas vervolgens de gehele constructie en schroef nu de rest vast. 

Extra stevigheid? Plaats dan schuine schoren in hoeken van de pergola. 

Tips bij de voorbereiding!

 • Met piketjes kunt u uw pergola of hoekpergola uitzetten in uw tuin. Kies uitsluitend voor posities van de palen waar u later geen last van heeft.

 • Kies bij Gadero uit diverse diktes houten palen: 6 x 6, 7 x 7, 8 x 8, 9 x 9, 10 x 10 en 12 x 12 cm dikte. Zowel in celfix Naaldhout als in Hardhout verkrijgbaar.

 • Om de pergola in 1 houtsoort en kleur te maken kiest u vooraf of u uw pergola in zijn geheel van hardhout of naaldhout maakt. Naaldhout is goedkoper en u hoeft niet voor te boren, wel zo gemakkelijk en het meest verkocht bij onze houthandel.

 • Bij een 220 cm hoge pergola kunt u er prima onderdoor lopen (zonder dat buk gevoel) en heeft u bij een 3 meter lange paal nog voldoende over (80 cm)om in de grond te plaatsen.

 • Plaats om de 1 tot maximaal 2 meter een paal. Gebruik een grondboor en uitzettouw. Zet altijd als eerste de eerste en de laatste paal.

 • Maak de liggers ook van vierkante palen of rechthoekige balken. Maak deze met verbindingshoekjes van 90 graden aan de palen vast. Eventueel kunt u een kleine inkeping in het hout maken. 

 • Bij een dakpergola kies u voor meerdere dwarsliggers in de gewenste lengte van uw dak + 50 cm (zo heeft u aan beide zijden 25 cm overstek). Bij een 'gewone' enkele pergola plaatst u bovenop de liggers om de 50 cm een zogenaamde dwarsruiter.

 • U kunt uw pergola ook plaatsen naast uw vlonder of om uw veranda terras.

pergola makenpergola klimplanten

Wist u dat..

U ook een pergola kan maken van onbehandelde Lariks Douglas palen? Let wel op! Als u dit wil gaan doen, dient u het gedeelte wat in de grond gaat met een rubberseal te behandelen. Zo voorkomt u verrotting van de paal. 

Of kies bij onze vierkante palen uit diverse soorten hardhout en geïmpregneerde vierkante palen. Of kies voor een luxere uitstraling met een pergola van glad geschaafde bankirai palen met V-groef.

Bestel nu uw pergola hout bij Gadero! Kies voor vierkante houten palen of voor ronde houten palen.

Gerelateerde klustips van Gadero