Logo Gadero
service
Klustip

Pergola Maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst23-04-2021

Hoe u zelf een houten pergola maakt en welke materialen u nodig heeft voor de bouw van een pergola leest u in dit stappenplan. Lees eerst de tips vooraf en daarna ons advies voor het efficient en vakkundig plaatsen van een pergola.

Onderstaand voorbeeld gaat uit van een pergola maken van vierkante palen (Geïmpregneerd, lariks of hardhout). U kunt echter ook van ronde palen een pergola of pergoladak maken.

Benodigdheden:

  • Grondboor

  • Accuboormachine

  • Waterpas

  • Kwast

Overkapping met verzinkte elementen
2 uur voorbereiden
8 uur klussen
€500 - €1000
Eenvoudig
1
Gaten graven en de palen behandelen

Graaf met een grondboor op de juiste afmeting gaten in de grond waar u uw staanders in kunt plaatsen. Wilt u de palen direct in de grond plaatsen? Zorg er dan voor dat u de onderkant van de palen met teer behandeld waar deze de grond in komen, zo beschermt u het hout. Een pergola heeft meestal een hoogte van 230 cm. Bestel daarom palen van 300 cm, zodat u daarvan 70 cm in de grond kunt plaatsen. Zo heeft u een stevige constructie. Zorg wel dat het teer goed is gedroogd voordat u de paal in de grond plaatst. 

2
Plaatsen van de palen

Wanneer u de palen behandeld hebt met teer en dit is inmiddels opgedroogd, kunt u de palen in de grond plaatsen. Zorg er voor dat de palen waterpas staan, zodat u een mooie rechte pergola heeft. 

3
Maak een geheel van de liggers

Maak de vier liggers aan elkaar vast door middel van pergola hoekverbindingen. Doe dit op de grond, voordat u het geheel gaat optillen. Schroef deze eerst met 1 schroef vast. Zo heeft u nog wat speling in de constructie. 

4
Bevestig de liggers op de staanders

Deze stap wordt aangeraden om met 2 mensen te doen. Til het geheel van de liggers op en plaats deze bovenop de staanders. Wanneer alles goed is afgemeten, vallen de hoekverbindingen precies op de staanders. Waterpas vervolgens de gehele constructie en schroef nu de rest vast. 

Extra stevigheid? Plaats dan schuine schoren in hoeken van de pergola. 

Gerelateerde klustips van Gadero