Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Pergola Maken

Hoe u zelf een houten pergola maakt en welke materialen u nodig heeft voor de bouw van een pergola leest u in dit stappenplan. Lees eerst de tips vooraf en daarna ons advies voor het efficient en vakkundig plaatsen van een pergola.

Onderstaand voorbeeld gaat uit van een pergola maken van vierkante palen (Geïmpregneerd, lariks of hardhout). U kunt echter ook van ronde palen een pergola of pergoladak maken.

Voorbereiding zelf een pergola maken

 • Met piketjes kunt u uw pergola of hoekpergola uitzetten in uw tuin. Kies uitsluitend voor posities van de palen waar u later geen last van heeft.
 • Kies bij Gadero.nl uit diverse diktes vierkante palen: 6 x 6, 7 x 7, 8 x 8, 9 x 9, 10 x 10 en 12 x 12 cm dikte. Zowel in celfix Naaldhout als in Hardhout verkrijgbaar.
 • Om de pergola in 1 houtsoort en kleur te maken kiest u vooraf of u uw pergola in zijn geheel van hardhout of naaldhout maakt. Naaldhout is goedkoper en u hoeft niet voor te boren, wel zo gemakkelijk en het meest verkocht bij onze houthandel.
 • Bij een 220 cm hoge pergola kunt u er prima onderdoor lopen (zonder dat buk gevoel) en heeft u bij een 3 meter lange paal nog voldoende over (80 cm)om in de grond te plaatsen.
 • Plaats om de 1 tot maximaal 2 meter een paal. Gebruik een grondboor en uitzettouw. Zet atlijd als eerste de eerste en de laatste paal.
 • Maak de liggers ook van vierkante palen of rechthoekige balken. Maak deze met verbindingshoekjes van 90 graden aan de palen vast. Eventueel kunt u een kleine inkeping in het hout maken. 
 • Bij een dakpergola kies u voor meerdere dwarsliggers in de gewenste lengte van uw dak + 50 cm (zo heeft u aan beide zijden 25 cm overstek). Bij een 'gewone' enkele pergola plaatst u bovenop de liggers om de 50 cm een zogenaamde dwarsruiter.
 • U kunt uw pergola ook plaatsen naast uw vlonder of om uw veranda terras.

Doe-het-zelf video: Pergola plaatsen

Ontdek doe het zelf tips en krijg inspiratie met onze video over een pergola plaatsen in uw tuin. Bouw een houten pergola voor een druif of zonnedoek. In dit voorbeeld werken we met fijnbezaagd Lariks Douglas en verzinkte pergolahoeken.

Inspiratie: pergola met groen dak

Prefab Houten Pergola 300 x 300 cm Geïmpregneerd hout 270 cm hoog https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Prefab-Pergola-overkapping-300-x-300-x-270-cm-Geïmpregneerd-hout-.jpg
Paal Bankirai Geschaafd Hardhout Met V-Groef en Glad geschaafde kanten 9 x 9 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/gadero-Paal-Bankirai-Geschaafd-Hardhout-met-Glad-geschaafd-en-V-Groef-kanten-9x9-cm.jpg
Paal Hardhout Azobe 8.5 x 8.5 cm 4-zijdig geschaafd met dubbele v-groef https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/azobe-paal-85x85mm.png
Paal Lariks Douglas 9 x 9 x 300 cm Gadero Bezaagd https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/DE48004-90-90-3000.jpg
Pergola Hoek Element Nesling per 2 stuks - inclusief schroeven https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/NZ8925.jpg
Paal Geïmpregneerd hout Old Grey 9 x 9 x 300 cm Fijnbezaagd https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/paal_old_grey.jpg
Paal Lariks Zwart 9 x 9 x 300 cm Bezaagd https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/BWW48005-100-100-3000.jpg
Paal Geïmpregneerd Hout 8.8 x 8.8 cm dikte Geschaafd https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/vierkante-paal-geimpregneerd-68x68mm-0.jpg
Paal Azobe Hardhout Glad Geschaafd Zonder v-groeven 9 x 9 cm Ongepunt https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/azobe_paal_geschaafd-glad-0.png
Pergola Hoekverbinding Verzinkt voor 9x9 cm palen https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/PD8925.jpg
Pergola Verlenging Element Verzinkt Staal voor 9x9 cm palen https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/PD89258.jpg

Pergola Bouwen tips

Pergola palen plaatsen

 

 

Hoekpergola maken

 

Houten Pergola maken

Pergola Plaatsen

We gaan bij onderstaande tips voor het zelf maken van een pergola uit van geimprengeerde naaldhout palen en balken.

 • Plaats met behulp van de grondboor (10 cm) en paalhamer de eerste paal (80cm in de grond / 220 cm boven de grond). Plaats vervolgens de laatste vierkante grondpaal en daarna de tussenliggende palen. Zorg er voor dat de palen met de bovenkant waterpas staan op 220 cm boven het maaiveld. Met de steel van de paalhamer kunt de grond rond de palen aanstampen. Zo staan deze stevig voordat u de lengteligger er over heen gaat aanbrengen. Het is wenselijk om een huishoudtrap bij deze klus te gebruiken.
 • U bent nu klaar voor het monteren van de liggers. U brengt met de stalen 90 graden verbindingshoeken de dwarsbalken aan. Dit gaat het makkelijkste als u een accuboor met de Torxschroeven 4 x 30 mm bij de hand heeft. 
 • Bovenop de balken plaats u de liggertjes, ook wel dwarsruiters genoemd. U zaagt de dwarsruiters in stukken van 60 cm lang. Waarbij de uiteinden onder een hoek van 45 graden worden afgezaagd. Dat ziet er mooier uit dan recht afzagen. Bovendien zal regenwater minder snel vat op het hout krijgen waardoor het langer mee zal gaan. De ruiters zaagt u uit de rechthoekige 6 x 16 x 500 cm balk of bijvoorbeeld de vierkante 9 x 9 cm paal. De dwarsruiters worden met behulp van de over gebleven stalen verbindingshoeken vastgezet met onze 4 x 30 mm schroeven. U heeft 6 schroefjes per verbindingshoek nodig. Hierbij gaat u net zo te werk als bij het monteren van de lengteliggers. Wederom is het handig om een huishoudtrap er bij te gebruiken. U kunt ook de kant-en-klare ruiter bij ons bestellen.
 • Nu is uw houten pergola klaar voor het planten van klimplanten, zoals hedera helix of blauwe regen, tegen de verticale palen. Heeft u last van de zon dan kunt u ook zonnedoek vast zetten aan uw pergola contructie.
 • Het is ook mogelijk uw pergola van rondhout te maken. De werkwijze is gelijk aan bovenstaande stappenplan bij het bouwen met vierkante palen. Rondhout geeft een natuurlijker beeld in uw tuin. 
 • Als variant kunt u de pergola van hardhouten balken en bankirai vierkante palen bouwen. Dit is echter wel meer werk want voorboren is een must. Wel gaat een hardhouten pergolaconstructie circa 20 jaar mee en een pergola van Geïmpregneerd tuinhout circa 10 jaar.

Pergola hout

 

 

Heeft u vragen over het maken van een pergola van hout of het maken van een houten overkapping over uw veranda? Neem dan gerust contact met onze tuinhout experts op. Ook voor het opstellen van uw materiaallijst of bestellijst kunt u contact met ons opnemen.

Tip: Kies uit onze vierkante palen uit diverse soorten hardhout en Geïmpregneerde vierkante palen. Ook een luxe uitstraling geeft een pergola van glad geschaagde bankirai palen met v-groef.

Wist u dat...?

U ook een pergola kan maken van onbehandelde Lariks douglas palen ? Wel dient u voor het gedeelte van de paal dat de grond in gaat een rubberseal (2x opsmeren) aan te brengen om verrotting tegen te gaan.

Pergola hout bestellen

- vierkante pergola palen en balken hardhout en naaldhout, diverse diktes en lengtes.
- ronde pergola palen, ook wel schommelpalen genoemd, lengtes tot maarliefst 6 meter.

 

Youtube Gadero Hout TV Abonneer voor Doe het Zelf klus videos ook op ons Youtube kanaal.