Logo Gadero
service
Gadero TV

#48 Houten terrastegels leggen

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst15-01-2018

Wilt u bijvoorbeeld uw balkon of terras opvrolijken met tuintegels? Bekijk dan aflevering 48 van Gadero TV waarin we laten zien hoe u tuintegels, ook wel terrastegels of vlondertegels genoemd, plaatst op een harde ondergrond. Deze trendy terrastegels zijn verkrijgbaar in twee formaten: 50 x 50 cm of 1 bij 1 meter. U kunt kiezen uit hardhouten tegels of geïmpregneerd hout.

Het is belangrijk dat u voldoende onderliggers onder te tuintegels plaatst. Voor 50x50 tegels geldt 3 regels en voor 100 x 100 cm vlondertegels adviseren wij 4 regels. Onder de onderliggers plaatst u rubberen tegeldragers zodat de balken langer meegaan en het dak minder belast wordt.

De tegels bevestigd u op de balken met 5 x 50 mm schroeven in de onderlatten van de tegel. Eerst even voorboren. Het is belangrijk dat u 5 mm tussenruimte aanhoudt tussen de tegels zodat het hout kan werken. U kunt kiezen om de tegels in dezelfde looprichting te leggen of deze om en om een kwartslag te draaien voor een patroon. 

Tips om gladde tegels te voorkomen

U wilt natuurlijk niet dat de vlondertegels op het gegeven moment glad worden. Om dit te voorkomen kunt u drie stappen ondernemen. Allereerst adviseren wij om echt bankirai hardhouten tegels aanschaft. Deze zijn duurzamer en nemen minder vocht op dan goedkopere hardhoutsoorten. Daarnaast kunt u 1 keer per 2 week even met de harde bezem over de vlonder gaan om vuil te verwijderen. Zo krijgen algen geen kans. In de herfst adviseren wij di vaker te doen. Tot slot kunt u de tegels behandelen met Bankirai olie. Hierdoor nemen de tegels nog minder vocht en vuil op en vergrijzen me minder snel.

Bekijk ook onze klustip over het plaatsen van tuintegels.