Logo Gadero
service
Gadero TV

#118 5 tips voor puin uit de grond halen

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst29-05-2019

Aflevering #118 van Gadero TV staat in het teken van puin weghalen. Stel u wilt een schuttingpaal of piketpaal voor uw vlonder plaatsen en u komt puin tegen. Wat kunt u dan het beste doen? Dat leest u hier.

Grondboor voor puin weghalen

Het is verstandig om te kijken hoe de ondergrond erbij ligt voordat u gaat klussen. Dat kunt u met een grondboor doen, door op een paar plekken te boren. Op deze manier komt u er snel achter of u veel puin hebt in de grond of juist niet. Zit er heel veel puin in de grond? Dan adviseren wij een schep te gebruiken en alle paalgaten uit te graven. Bij Gadero bieden wij (verzinkte) grondboren van 10 centimeter en 7 centimeter aan.

Grondboor

Puin verwijderen met een stootijzer

Wanneer u met de grondboor puin weghaalt, adviseren wij om bijvoorbeeld een steen, met de hand weg te halen. Zo voorkomt u dat de steen naar de bodem zakt en dan kunt u er misschien niet meer bij. Krijgt u een steen er niet meer uit? Gebruik dan een stootijzer! Dit stootijzer heeft een ronde bovenkant en een beitelvormige onderkant. Met een stootijzer kunt u een stuk puin dat aan de zijkant zit, wegbikken. Dat is vaak al voldoende zodat u daarna weer verder kunt. Ook handig bij het slopen en iets verplaatsen van tuinpalen. 

Stootijzer

Gadero Tip: boor de grond zo ver mogelijk uit. Als u tijdens het plaatsen van de paal vaak op de paalkop slaat, dan loopt u het risico dat de paalkop kapot gaat.

Als u een schutting gaat plaatsen van kant-en-klare schermen, dan dient u op bepaalde posities een paal te plaatsen. Als u net op een bepaalde positie last heeft van veel puin, dan heeft u een probleem. Ons advies is om dan voor een schutting van horizontale planken te kiezen (u krijgt hetzelfde effect), dan heeft u meer mogelijkheden voor het plaatsen van palen. Let op, plaats nooit Lariks Douglas tuinpalen in de grond, kies bij voorkeur hardhout of geïmpregneerd houten palen

Gaat u voor uw klusproject palen plaatsen in de grond? Bekijk dan Gadero TV #77 waar we Louvre tuinschermen plaatsen, aflevering #36 over een vlonder bouwen op piketpalen in de grond of aflevering #84, waar we een opritpoort monteren voor nog meer tips!

Benodigde materialen van Gadero voor het plaatsen van palen in de grond:

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.

Meer Gadero TV afleveringen