Logo Gadero
service
Klustip

Houten terrastegels leggen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst17-07-2020

Houten terrastegels, ook wel tuintegels genoemd, zijn een goed alternatief voor vlonderplanken. De vierkante vlondertegels zijn vanwege het lage gewicht geschikt voor een dakterras, balkon of buitenvloer (denk aan voor de caravan of voortent) en hebben een warme, natuurlijke uitstraling. Maar ook als tijdelijke vloer op tegeldragers op de beurs bieden tuintegels een goede uitkomst. Deze terrastegels zijn leverbaar als hardhout of geïmpregneerde tegel en hebben over het algemeen en afmeting van 50 x 50 cm of 100 x 100 cm. Bekijk hier het assortiment terrastegels. 

In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe u een vlonder maakt van vierkante terrastegels van hout. In dit artikel laten we dit zien voor terrastegels op een harde ondergrond op dragers.

Benodigdheden:

  •  Lange waterpas

  •  Onderbalken

  •  5x50 mm RVS vlonderschroeven

  •  Hardhout olie

  •  Rubberen tegeldragers

  •  Worteldoek

  •  Rubberen hamer

  •  Accuboormachine

Hardhout terrastegel
8 uur voorbereiden
16 uur klussen
€700 - €1800
Complex
1
Plaatsen tegeldragers

Als eerste stap plaatst u regels op de ondergrond op rubberen tegeldragers. Gebruik rubberen tegeldragers om de circa 30 cm onder de regels. Deze tegeldragers zorgen ervoor dat het regenwater netjes wegloopt tussen de dwarsbalken. Hierdoor hebben uw dwarsbalken een langere levensduur. Bij een dakterras beschermen de rubberen tegeldragers ook uw dakbedekking. Zorg wel voor dakbedekking in goede staat, later kunt u er immers minder goed bij.

2
Onderbalken aanleggen

Gebruik voor terrastegels van 50 x 50 cm 3 houten onderregels van 30x65, 40x60 of 45x70 mm voor een stevige ondersteuning. Bij 100 x 100 cm tuintegels dient u 4 onderbalken te gebruiken. Blijf altijd 2-3 cm van de wanden vandaan! Leg bij voorkeur tegels niet zonder onderbalken, deze kunnen dan omhoog wippen of verschuiven bij het belopen.

Tip: gebruik een lange waterpas om te kijken of de onderregels allemaal waterpas liggen. Indien mogelijk de onderbalken altijd vastmaken aan de ondervloer (bij steen, beton of piketpaal).

3
Hoeveel regels heeft u nodig?

Bekijk het tabel zodat u weet hoeveel regels u nodig heeft. 

Tabel regels houten terrastegels leggen

4
Monteer de tuintegels

Zodra u de onderconstructie heeft liggen kunt u de terrastegels plaatsen. U kunt de terrastegels in zowel horizontale als verticale looprichting leggen. U kunt ook de tegels om en om in verticale en horizontale richting leggen voor een mooi effect. 

Bevestig de tuintegels met onze 5x50 mm RVS vlonderschroeven. Schroef de tegels in de onderlatten in uw balken vast. Houd tussen elke tegel een 5 mm tussenruimte aan. Hierdoor heeft het hout ruimte om te werken. Heel belangrijk en vaak vergeten!

5
Onderhoud, geen spekgladde tegels

U wilt dat uw houten terrastegels op uw balkon of dakterras niet snel glad worden? Behandel deze dan na het leggen met hardhoutolie. Wel eerst goed vuilvrij maken. Zo spoelt vuil en water vanzelf eenvoudiger weg. Zowel bij geribbeld als glad geschaafde tegels krijgt alg sowieso weinig kans. Zorg ook voor regelmatig even vegen met een harde bezem (eventueel met een beetje water), dat voorkomt aanhechting van alg. Alg, bladeren en vuil maken tegels glad, water niet! Vermijd hoge druk reinigers, deze spuiten de houtnerf open. In de herfst wekelijks even snel de bezem er over en klaar is Kees.

Bekijk de video - Houten terrastegels leggen

Hoe maak ik een vlondertegel?

Sfeerimpressie tuintegels

Tuintegels hebben natuurlijk een ander effect op uw vlonder dan vlonderplanken. Hieronder ziet u enkele voorbeelden van tuintegels.

Hardhout terrastegelGadero Tuindeco overkapping

Gerelateerde klustips van Gadero