Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Zelf Schuttingdeur Maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst12-03-2020

Lees hier onze handige tips voor het zelf maken van een houten schuttingdeur met of zonder slot. Kies uit een volledig houten deur of lees onze tips voor het zelf maken van een poortdeur op stalen frame.

Dubbele schuttingdeur
Eenvoudig
1
Stevige deur op stalen frame maken

Een deur op een stalen frame is steviger en zal niet gaan doorhangen. Bovendien is het met onze kant en klare ijzeren deurframes redelijk eenvoudig. Beslis of u uw deur enkelzijdig dicht, dubbelzijdig dicht of de planken om en om wilt monteren. Bij volledig dicht maken moet u rekening houden met werking van de planken en 1 cm tussenruimte aanhouden. Daarvoor zijn lariks douglas dubbel lip profielen en halfhouts tuinplanken een uitkomst, hiermee heeft u wel tussenruimte maar geen kieren in uw deur. Bij planken om en om monteren adviseren we maximaal 4 cm tussenruimte aan te houden voor minimale doorkijk.

Monteer uw deur bijvoorbeeld met 15 mm dikte hardhout tuinplanken of 16 mm Geïmpregneerde planken met onze zelftapschroeven. Hiervoor heeft u een behoorlijk krachtige boormachine nodig, een klein beetje voorboren in het staal is mogelijk, maar niet te ruim! Bij een deur van 100 cm breed heeft u 7 planken nodig, waarvan u 1 plank verticaal door midden moet zagen bij het maken van een enkelzijdige dichte deur. De planken om en om monteren op uw stalen frame is gemakkelijker om uit te komen met hele tuinplank, u heeft dan 13 planken nodig van 180 cm. Schroef steeds met 2 zelftappende schroeven van 42x30 mm de planken vast.

Vergeet bij de standaard stalen poortframes niet de handige eindplank met slot bij te bestellen. Of kies als alternatief voor de luxe stalen deurframe met standaard ingebouwde slotkast. Bij dubbelzijdig bekleden adviseren we sowieso om de luxe poortframe te kiezen met kant en klare slotkast, hierbij heeft u GEEN eindplank nodig en is voor de minder ervaren klusser een uitkomst. Bovendien is het luxe frame met 3 cm dikte een stuk steviger.

Plaats de scharnieren aan de binnenzijde van uw paal. Vrijwel alle deuren zijn zowel rechts en links draaiend te plaatsen door slechts het slot om te draaien. Per deur geven wij aan welke ophangduimen (bij stalen frames) of bladscharnieren (bij volledig houten deuren) u nodig heeft.

2
Poortversteviging maken

Een dubbelzijdig beklede deur wordt behoorlijk zwaar. Vergeet in beide gevallen niet boven uw deur een kader te maken op circa 220-230 cm hoogte voor extra stevigheid. Dit kan met hetzelfde materiaal als uw palen, bijvoorbeeld een 7x7 cm paal inkorten tot 114 cm (bij deur van 100 cm) en deze als bovenligger (ook wel poortversteviging genoemd) monteren met flenskopschroeven van minimaal 10 cm lengte geheel door van bovenaf doorboren. De bovenligger kunt u desgewenst ook maken van 4,5x7 cm hardhout balken.

Zelf schuttingdeur maken

Naast onze standaard kant en klare schuttingdeuren kunt u zelf een deur maken van schuttingplanken, check dan onze tips voor zelf een schuttingdeur timmeren. We gaan in onderstaand voorbeeld uit van zelf een schuttingdeur maken van 100 cm breed en 180 cm hoog. We maken daarbij onderscheid in 1. zelf een tuindeur maken op stalen frame en 2. zelf een poortdeur van hout maken. Wij adviseren in de garage op een vlakke ondergrond de klus uit te voeren.

Kant en klare poortdeur plaatsen?

Wilt u toch liever een kant-en-klare enkele of dubbele schuttingdeur plaatsen? Bekijk onderstaande video en al onze tips.

Houten deur maken

Zaag voor een verticale planken deur 5 stuks van 360 cm lengte Geïmpregneerde schuttingplanken  in 2 delen van 180 cm voor een 1,80 meter hoge poortdeur. Het voordeel van een schuttingdeur met verticale planken is dat onbevoegden hier meer moeite mee hebben om er overheen te klimmen. Leg 5 stuks van de gezaagde planken met regelmatige tussenafstand om doorkijk te voorkomen (ons idee 5,5 cm tussenruimte) om en om recht op de vloer.

Monteer 3 horizontale planken onder, midden en boven alsvan 100 cm in lengte haaks op de verticale planken (koop dus hier dus 1 stuks een 300 cm plank erbij). Het geheel aan elkaar vast schroeven met de 30 mm lange Torx schroeven, gebruik steeds 4 schroeven bij alle plankkruisingen.

Vervolgens 2 keer een schuine schoor (zelfde plank schuin aanzagen) er achter langs schroeven. Nu kunt u 4 stuks planken op de andere zijde monteren, precies tegenonder de tussenruimtes. en klaar is uw houten deur. Middels de bij ons eenvoudig bij te bestellen scharnieren en deurklinkset (schuifslot) is de deur eenvoudig te monteren. Desgewenst zijn er ook boerenklinkset sloten met slot. Bekijk hier onze gehele assortiment luxe hengen, duimen tot goedkope schuttingsloten.

Natuurlijk kan de deur ook met kortere horizontale planken gemaakt worden, de werkwijze is dan hetzelfde. Een dergelijke poortdeur is wel gevoeliger voor inbrekers die gemakkelijker hier overheen kunnen klimmen en kost u dit meer zaagwerk.

Tips 

Met onze stalen deur frames kunt u ook zelf een nog stevigere deur maken. Of kies uit onze kant en klare schuttingdeuren. Onze professioneel gemaakte kant en klare poortdeuren op stalen frame hebben minder kans op doorhangen.

Gaat u zelf een deur maken op een stalen frame. Zorg dan voor een zeer krachtige boormachine om zelftapschroeven in het ijzeren frame te krijgen. Kies bij voorkeur voor de planken om en om te monteren, zo hebben de planken ruimte voor enige werking. Of gebruik onze halfhouts rabat hardhout planken of lariks douglas dubbel lip profielen met steeds 1 cm tussenruimte houdt u toch een geheel dichte deur.

Poortversteviging

Voor extra stevigheid adviseren we uw schuttingdeur te monteren aan minimaal 7x7 cm dikte palen, kies bijvoorkeur hardhout en vergeet niet bovenlangs op minimale hoogte van 230 cm een bovenligger (ook van uw paal materiaal of 4,5 x 7 cm balk te maken). Zo heeft u een stevige constructie en gaan uw deurpalen en de deur zelf niet doorhangen.

Tot slot! Eerlijk is eerlijk, enige kluservaring is vereist bij het zelf maken van een houten poortdeur of deur op stalen frame. Bekijk desgewenst daarom hier onze kant en klare schuttingdeuren. We hebben keuze uit meer dan 50 modellen in hardhout, Geïmpregneerd hout en lariks douglas.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero