Logo Gadero
service
Klustip

Zelf Houten Zandbak maken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst10-09-2020

U heeft een mooie tuin en ziet graag uw kinderen ook spelen in de tuin. Wat daarbij kan helpen is een speeltoestel. Een optie daarvoor zou een zandbak kunnen zijn. Het bouwen van een zandbak is niet erg lastig en kan makkelijk gerealiseerd worden. In ons onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe u het best een zandbak van hout kan bouwen!

Zandbak hardhout
45 minuten voorbereiden
4 uur klussen
€50 - €150
Heel eenvoudig
1
Een geschikte plaats

Het is niet handig om de zandbak volledig in de zon te plaatsen, dit omdat kinderen niet te lang in de zon mogen vanwege hun huid. Ook is het niet verstandig om de zandbak volledig in de schaduw te plaatsen, omdat het zand dan vochtig wordt. Een ideale oplossing is om de zandbak deels in de zon en deels in de schaduw te plaatsen.

2
Afmeten van de zandbak

De meeste mensen willen een zandbak voor hun jongere kinderen, dit betekent dus dat de zandbak een tijdelijk iets is. Het kiezen van de afmetingen is afhankelijk van de ruimte in uw tuin. De zandbak kan laag geplaatst worden in de grond, maar kan ook hoog geplaatst worden. Door meerdere planken boven op elkaar te plaatsen krijgt u een hogere rand voor de zandbak. Een goed formaat voor de zandbak is 100 x 100 cm. Zo kunnen er twee kinderen goed in zitten en in spelen. Maar hoe groter de zandbak, hoe meer plezier. 

3
Het graven

Het best is om de plek van de toekomstige zandbak uit te graven. Dit kunt u doen door vier paaltjes met een touwtje ertussen te spannen. De randen kunnen hierna afgestoken worden met een spade en het vierkant kan hierna uitgegraven worden, tot een diepte van ongeveer 20 cm.

4
Worteldoek plaatsen

Het is belangrijk om de ondergrond goed vlak te maken en de wortels en stenen te verwijderen met een schop. Daarna kunt u het anti-worteldoek plaatsen in het gegraven gat. Een worteldoek beschermt tegen onkruid en wortels in de zandbak, maar zorgt er nog wel voor dat regenwater kan doorlopen.

5
De zandbak in elkaar zetten

Begin met het zagen van de zijplanken op de gewenste lengte en monteer daarna de wanden van de zandbak tegen de 6x6x150 cm piketpaaltjes die op de hoeken staan. Boor de gaten van de schroeven even voor, zo voorkomt u het splijten van de planken. Zorg er wel voor dat planken goed zijn afgewerkt om zo splinters te voorkomen en schroef dan de planken aan de palen vast. 

U kunt kiezen voor 2 x 20 mm planken of iets dikkere steigerplanken met kopmaat van 30x200 mm. Kies altijd voor glad geschaafd hout. Bekijk ons assortiment schuttingplanken en steigerplanken voor de mogelijkheden. Gebruik als schroeven 5x50 mm verzinkte of RVS schroeven, van het merk Wovar bijvoorbeeld. 

6
Maak een deksel

Het is zeker een aanrader om een deksel te maken voor de zandbak. Dit zodat de zandbak afgesloten wordt van tuinvuil, maar ook van honden en katten. Bevestig de deksel met tuinplanken haaks op dezelfde planken van de kanten en zorg voor 1 cm ventilatieruimte. Een dun plankje langs twee kanten kan voor deze ventilatieruimte zorgen. Wanneer u een grote zandbak heeft, is het handiger om een deksel in tweeën te delen. Zo wordt het makkelijker om de deksel eraf te halen en te plaatsen. 

Als de zandbak continu in de zon staat, is het handig om te overwegen om een afdakje te maken of een zonnedoek te plaatsen over de zandbak. Een afdakje kan makkelijk gemaakt worden door de 4 hoekpalen te vervangen voor 88x88 mm dikte geimpregneerd palen van circa 240 cm lang die 100 cm de grond in gaan. Dit dak hoeft niet per se waterdicht te zijn, als het maar beschermt tegen de zon. U kunt ook een houten dak maken van potdekselplanken, dit helpt ook.

7
Afwerking van het hout

Om de zandbak langer mooi te houden en het een langere levensduur mee te geven, behandelt u het hout met een beschermende beits.

8
De zandbak vullen

Als de zandbak af is, plaatst u het speelzand in de zandbak. Dit zand is fijn en daarmee zeer geschikt voor zandbakken. Bij afmetingen van 1.5 m x 1.5 m heeft u genoeg aan 12 ‘normale’ zakken van 25 kg. U kunt het best af en toe het zand vervangen om de hygiëne hoog te houden. Het speelzand vindt u bij ons in de webshop. 

Voordelen Houten Zandbak zelf maken

  • Zelf de afmetingen kiezen

  • Past altijd in de tuin

  • Succes bij de kinderen

  • Eenvoudig zelf te bouwen

  • Prijstechnisch laag

Nadelen

  • Zelf nadenken over een stevige constructie

Houten zandbak Gucio blank bankjes

Vindt u het lastig vinden om dit zelf te overzien. Dan kiest u voor een prefab houten zandbak. Daarbij is alles op maat gezaagd en hoeft u dit zelf niet meer te doen.

Bestel samen met hout voor een zandbak ook een picknicktafel of speelhuisje voor kinderen bij Gadero.nl.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!