Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Houten Schommel zelf bouwen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst04-05-2020

Met een mooie tuin achter het huis wilt u natuurlijk graag dat uw kinderen gaan buitenspelen. Leuke speeltoestellen helpen daar zeker bij. Zo bouwt u heel eenvoudig zelf een houten schommel. Een schommel van hout is snel zelf te bouwen en ook nog een goede budget optie voor een speeltoestel. Hoe u dit doet? Dat leggen we in het handige onderstaande stappenplan uit. We geven u twee opties: een schommel met ronde palen of een schommel met vierkante palen. 

Benodigdheden:

 • Grondboor

 • Accuboor

 • Hamer

 • Rolmaat

Schommel speeltoestel
30 minuten voorbereiden
3 uur klussen
€100 - €250
Eenvoudig
1
Bepaal waar de schommel komt te staan

Voordat u de schommel gaat bouwen bepaalt u de plek waar de schommel in de tuin moet komen te staan. Kies een ruime plek in uw tuin, immers de schommel kan behoorlijk heen en weer zwiepen. Houd dus genoeg ruimte vrij aan de voor- en achterkant.

2
Staanders maken

Voor een schommel met ronde schuttingpalen kiest u voor 4 of  5 meter lange ronde schommelpalen. Voordat u deze in de grond gaat plaatsen maakt u van deze ronde palen eerst 2 driehoeken.  Bevestiging de 2 palen halverwege met een halfronde regel om zo een stevige driehoek te maken. Het vastzetten kan met een slotbout m8 van 140 mm lang, inclusief bijbehorende volgring. 

Bij een schommel met vierkante palen gebruikt u onze handige stalen schommelverbinding. Deze hoekverbinding is geschikt voor vierkante palen van 8 x 8 t/m 10 x 10 cm dik. Voor de bovenbalk gebruikt u een vierkant paal tussen de 9 x 9 t/m 12.2 x 12.5 cm.

Nu gaat u gaten maken van 80 tot 100 cm diep op de plekken waar de driehoeken komen te staan en plaats u de palen. Zorg voor een veilige afstand tussen de palen en de schommel, zo voorkomt u dat een kind perongeluk tegen de palen aan schommelt. Werk ook met grondankers om ervoor te zorgen dat de palen stevig in de grond blijven staan. 

schommel palen plaatsen

3
Schoren maken

Als u kiest voor ronde palen plaatst u de bovenste ligger (ronde paal) op de 2 driehoeken op het moment dat de staanders stevig in de grond staan. Bevestigen kan met enkele stalen strips en lange (8 cm) spijkers of slotbouten.

schommel ligger maken

Maak boven bij de verbinding een 45 graden schoor. Dit kan met een zelfde halfronde regel. De lengte moet ongeveer 80 cm zijn. Bevestiging kan wederom eenvoudig met spijkers of een slotbout.

houten schommel schoren

4
Stalen hoekverbinding plaatsen

Bij de vierkante palen plaatst u geen schoren, hier heeft u genoeg aan de stalen hoekverbinding. Deze schommelverbinding bevat 12 gaten. Om ervoor te zorgen dat de schommel stevig vastzit raden wij u aan om slotbouten van minimaal m8 dikte en het liefst m10 dikte te gebruiken. Bij de staanders houdt u rekening met de dikte van de staander + 1cm voor de lengte van de slotbout. Bij een staander van 9 cm gebruikt u dus slotbouten van 10 cm lang. Bij het gebruik van hardhouten palen kunt u het beste even voorboren met een hardhoutboor.

Schommelverbinder

5
Schommel plaatsen

U kunt nu de schommelhaken en de touwen met schommelplankje of schommelzitje ophangen. 

Voordelen houten schommel zelf maken:

 • Gaat jaren lang mee

 • Past atlijd, aanpassen aan uw tuin grootte

 • Is verplaatsbaar!

 • Prijstechnisch laag

 • Eenvoudig zelf te maken

 • Altijd een succes bij kinderen en zelfs volwassenen

Nadelen

 • Zelf goed nadenken over een stevige en veilige constructie

Meer denkwerk en uitvoerwerk dan een kant en klare schommel speeltoestel set

Bekijk tevens onze prefab schommel speeltoestellen, bij deze kant en klare sets is alles reeds op maat gezaagd.

Bestel samen met hout voor schommels ook een picknicktafel of speelhuisje voor kinderen bij Gadero.nl.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!